Στρατηγική ελαφρότητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια δουλειά θα κάνουν και οι σύμβουλοι των υψηλών προσώπων για να χάνεται η παρουσία τους στα βάθη των αιώνων. Κάποιον σοβαρό ρόλο θα παίζουν για να τους έχουν ανάγκη τύραννοι και βασιλιάδες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ακόμα και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, παρότι έχουν στο πλευρό τους τον θεό της επιλογής τους. Γενικώς η συμβουλευτική είναι μια επιστήμη ή τέχνη με πολλούς ακολούθους και με ειδικότητες περισσότερες και από τις ειδικότητες της ιατρικής: σύμβουλος γάμου, σύμβουλος επωφελούς διαζυγίου, σύμβουλος σχέσεων, σύμβουλος διεθνών σχέσεων, σύμβουλος υγείας, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, σύμβουλος ζωδιακού προσανατολισμού, σύμβουλος οικονομικών δοσοληψιών κ.ο.κ. Με την ομάδα των συμβούλων που αποτελούν το «περιβάλλον» ή τους περιβόητους «κύκλους» τους, οι εξουσιούχοι λύνουν απλά κι ωραία ένα πρόβλημα που τους βασανίζει όσο κρατούν τα σκήπτρα. Θεραπεύουν δηλαδή την ανάγκη τους ν’ ακούνε λόγια εγκωμιαστικά, υμνητικά, αποθεωτικά, ώστε να αυξάνονται τα γράδα της αυτοπεποίθησης και να ξεκινούν τη μέρα τους με «θετική σκέψη»: «Μπράβο, πρόεδρε!», «Πες τους τα, πρόεδρε!», «Τους έσκισες, πρόεδρε!», «Τους έφαγες, πρόεδρε!» ΄Η, για να μείνουμε σε συμφραζόμενα μαγειρείου, «έφαγαν τη σκόνη σου, πρόεδρε!». Τέτοια αντικειμενικά. Και οι πολιτικοί ωστόσο, όπως όλοι, χρειάζονται ανθρώπους που να έχουν το κύρος και το ελεύθερο να τους συμβουλεύουν στ’ αλήθεια. Να λένε τη γνώμη τους ακόμα (ή πρωτίστως) κι αν δεν συμφωνεί με την άποψη του προϊσταμένου τους. Να πατούν το φρένο, αν βλέπουν ότι ο αρχηγός, ο μεγάλος, κολλάει το πόδι στο γκάζι με συμπεριφορά παρορμητική. Να ξηλώνουν τα σκηνικά που στήνει η κολακεία των ταπεινών. Να μπαίνουν ανάμεσα στον επικεφαλής και στον καθρέφτη του, ώστε να θέτουν κάποια όρια στην αυτοειδωλολατρία.

Η δημόσια παρουσία του κ. Νίκου Καρανίκα, που τυγχάνει πρωθυπουργικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, οι γραπτές δηλαδή (ή γραφικές) εμφανίσεις του στο Facebook, δεν πείθουν ούτε τον πιο ανεκτικό και καλόβολο ότι έχει τα προσόντα να ανταποκριθεί στον τίτλο του. Αυτός ο τίτλος και μόνο δίνει κάποια αξία στα γραφόμενά του, δεν καταξιώνει δηλαδή ο ίδιος τη θέση του. Αν ενοχλήθηκαν ή όχι στου Μαξίμου μετά το μάγκικο «Στα τσακίδια» που έγραψε στον διαδικτυακό τοίχο ο κ. Καρανίκας για την «Ελντοράντο», δεν έχει καμιά σημασία όσο δεν κατανοούν ότι το δικό τους κύρος πλήττουν τα φερσίματά του, όχι το (δανεικό και δοτό) δικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή