Επιχείρηση «ινκογκνίτο»

8' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εκείνοι που μένουν κάτω από τα ραντάρ των πολυάσχολων «Instagram-ολόγων». Εκείνοι που δεν επιθυμούν να μεταφέρουν τις ιδιωτικές τους στιγμές στους χιλιάδες –ή ακόμα και εκατομμύρια– διαδικτυακούς τους «φίλους» μέσω ενός κλικ.

«Πολλές φορές ο ορισμός των VIP είναι το ότι προσπαθούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον γιατί το θέλουν και το χρειάζονται. Αυτοί που είναι πραγματικά σημαντικοί όμως είναι αυτοί που δεν θέλουν όλο αυτό το ενδιαφέρον, αντιθέτως ζητούν κάποια πράγματα και όταν τους τα προσφέρεις, είναι ικανοποιημένοι, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο», λέει στο «Κ» ο Πόλυς Ιωάννου, ιδρυτής της Epitome, μιας μπουτίκ εταιρείας στον χώρο της «υψηλής» φιλοξενίας. «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που μπορούν και περνούν απαρατήρητοι, κάτι που λειτουργεί ως πόλος έλξης γι’ αυτού του είδους τους ταξιδιώτες».

Στην καλοκαιρινή Ελλάδα, «ηχηρά» ονόματα του Χόλιγουντ συναντούν «ήρωες» των σπορ αλλά και μεγάλους παίκτες της Γουόλ Στριτ. Διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών που φιγουράρουν στη λίστα Fortune 500 αφήνουν πίσω τους τα ιταλικά, sur mesure κοστούμια τους και φορούν σαγιονάρες, ενώ ιδρυτές κολοσσών της Silicon Valley αγοράζουν μικρά σε αξία, αλλά ποιοτικά αναμνηστικά που τους θυμίζουν τις ελληνικές διακοπές τους.

Αναζητώντας ησυχία

«Η Ελλάδα είναι φέτος ένας πολύ hot προορισμός για Ευρωπαίους και Αμερικανούς: τη χώρα επισκέφτηκαν αυτό το καλοκαίρι πολλοί celebrities και διακεκριμένες προσωπικότητες, τις περισσότερες φορές μέσα από έναν συνδυασμό γιότινγκ και ξενοδοχείων, για να μπορούν να ζήσουν την εμπειρία των νησιών αλλά και το ιδιωτικό περιβάλλον», αναφέρει στο «Κ» ο Μάρκος Χαϊδεμένος, διευθυντής του ομίλου ξενοδοχείων Canaves στην Οία της Σαντορίνης. «Στη Σαντορίνη δεν έρχονται για να φανούν, αλλά για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον, την ησυχία τους και την ιδιωτικότητά τους».

Αυτός ήταν ο σκοπός της βραβευμένης με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς, η οποία επισκέφτηκε μία από τις πολυτελείς μονάδες του ομίλου τα τελευταία χρόνια. «Ένα βράδυ βγήκαμε έξω, αλλά όταν ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ήταν εκείνη, ζήτησε να γυρίσουμε στο δωμάτιό της και να συνεχίσουμε τη βραδιά εκεί», προσθέτει ο κ. Χαϊδεμένος.

Αν και οι φετινές αφίξεις καλύπτονται από μυστικότητα, ο κ. Χαϊδεμένος αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν τις θεαματικές εγκαταστάσεις του ομίλου είχαν απολαύσει ο πρώην σκόρερ των Λέικερς Κόμπε Μπράιαντ και η Ισραηλινή τοπ μόντελ Μπαρ Ρεφαέλι, η οποία ήταν σε διακοπές «babymoon» (εγκυμοσύνης) και δεν βγήκε καθόλου από το δωμάτιό της.

Επιχείρηση «ινκογκνίτο»-1 Γιοτ στις Σπέτσες, μπροστά στο ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. 

 

Φήμες και υπονοούμενα

Κάθε εποχή έχει τους VIP που της αξίζουν και η σημερινή ορίζεται από μια μεγάλη φουρνιά υπερ-επικοινωνιακών ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να μοιράζονται τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες ακόμα και ως ένδειξη ευχαριστίας προς τον τόπο που τους φιλοξενεί. Κάποιοι όμως επιλέγουν να το χειριστούν πιο διακριτικά, όπως η ηθοποιός Τζένιφερ Κόνελι, που επισκέφτηκε φέτος την Πάτμο. Μαρτυρίες ότι η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ ήταν φέτος στις Σπέτσες διασταυρώθηκαν με πληροφορίες ότι η ηθοποιός και σχεδιάστρια μαγιό διέμενε σε εξοχικό σπίτι στο «απέναντι» Πόρτο Χέλι. Η ίδια, όμως, σε φωτογραφίες της στο Instagram απέφυγε να αποκαλύψει τα μέρη στα οποία βρισκόταν.

Η παρουσία του Τζουντ Λο στην Κέρκυρα φέτος μπορεί να περνούσε απαρατήρητη εάν ο φίλος της κόρης του Άιρις δεν είχε κάνει κάποιες «κρίσιμες» αναρτήσεις στο Instagram. «Ήσυχα» και ιδιωτικά επισκέφτηκε την Πελοπόννησο φέτος ο Ζαν Πολ Γκοτιέ. Γνωστός «φίλος» της Ελλάδας, ο σχεδιαστής παραθέρισε στην Costa Navarino, όπου ένα υψηλής ραπτικής ρούχο του εμπνευσμένο από την ελληνική φορεσιά φιλοξενείται σε εποχιακή έκθεση του resort. Πηγές στη Μύκονο αναφέρουν ότι το όνομα της κόρης ενός αρχηγού κράτους που παραθέρισε στο νησί δεν εμφανίστηκε σε κράτηση, η οποία έγινε στο όνομα του καλλιτέχνη συντρόφου της.

Με ψευδώνυμο

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει την παράδοση περιοχών όπως εκείνες της νότιας Γαλλίας, όπου οι παπαράτσι εξακολουθούν να βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους για να απαθανατίσουν την ιδιωτική ζωή των διασήμων, όμως κι εδώ ισχύει το συνηθισμένο φαινόμενο του ψευδώνυμου για κρατήσεις διαμονής. Προσωπικό ασφάλειας, μετακινήσεις με σκάφη, ελικόπτερα και ιδιωτικά αεροπλάνα είναι το βασικό «μενού» στην κατηγορία των VIP και των VVIP, ενώ στην περίπτωση των εν ενεργεία πολιτικών ισχύει έξτρα πρωτόκολλο ασφάλειας. 

Πόσο μπορεί να ισχύσει ο όρος «ινκόγκνιτο» στην εποχή της άμεσης δημοσιότητας; «Η ιδιωτικότητα δεν είναι μόνο στο χέρι σου. Τυχαίες φωτογραφίες μπορεί να γίνουν viral. Είχα πελάτες που επέμεναν στην υπογραφή ρήτρας εχεμύθειας, αλλά πάντα έλεγα ότι εκείνοι ήταν αυτοί που θα την έσπαγαν πρώτοι. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω κάποιους απ’ αυτούς», σημειώνει ο Πόλυς Ιωάννου.

Δεν λείπουν βέβαια και κάποια «ιδιαίτερα» μέτρα. Μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Αιγαίου έχτισε έναν ειδικό τοίχο σε μια περίπτωση και άλλαξε το ντεκόρ ενός δωματίου σε μια άλλη. Στο ίδιο μέρος, μια πριγκίπισσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνηθίζει να κλείνει επτά δωμάτια, εκ των οποίων ένα για τις αποσκευές της, επιθυμεί άμεση πρόσβαση στο ασανσέρ, στον προσωπικό της σεφ και στα δικά της προϊόντα στην κουζίνα. 

Αναζητώντας «εμπειρίες»

Πέρα από την προστασία, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, πολλοί είναι οι «υψηλοί» επισκέπτες που αναζητούν όλο και περισσότερο μια δική τους «ιστορία» και οι επαγγελματίες του χώρου δεν οργανώνουν πλέον ταξίδια, αλλά επιμελούνται εμπειρίες όπου ρόλο μπορεί να παίζουν ο πολιτισμός και η σύγχρονη τέχνη, μεταξύ άλλων. Κάτι άλλο που αλλάζει σήμερα είναι η έννοια της πολυτέλειας, η οποία επανέρχεται σε μια πιο απλή εκδοχή – ένα μπουκάλι σαμπάνια με δύο ποτήρια δίπλα σ’ ένα τζακούζι δίνουν τώρα τη θέση τους στο μάζεμα της ελιάς σ’ έναν ελαιώνα.

«Οι ξενοδόχοι βάζουν πλέον λίγη “Ελλάδα” και τον ελληνικό τρόπο ζωής στο concept της φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Ιωάννου. «Για πολλά χρόνια η ιδέα της πολυτέλειας ήταν συνδεδεμένη με κάτι που δεν ήταν ελληνικό. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι στη μόδα».

Αν και οι VIP επισκέπτες ενθαρρύνονται στο να «αποσυνδεθούν» κατά τη διαμονή τους, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, η πραγματική «πολυτέλεια» γι’ αυτούς μπορεί να είναι ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά τους. Είναι «δύσκολοι» ταξιδιώτες; «Είναι απαιτητικοί», λέει ο κ. Ιωάννου.

Επιχείρηση «ινκογκνίτο»-2 Ιδιωτικότητα στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

 

Επαφή με τους ντόπιους

«Αυτό που αναζητούν είναι η ησυχία», συνεχίζει. «Να μην κάνουν τίποτα και να αποσυμπιεστούν. Αλλά αμέσως μετά ρωτάνε: «Τι μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία;». Και κάτι που επανέρχεται όλο και περισσότερο: «Ποιον μπορώ να γνωρίσω;». Τους αρέσει να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους. Εάν γνωρίζω ότι κάποιος είναι καλλιτέχνης, επιμελητής ή γκαλερίστας, π.χ., ξέρω ότι μετά από δύο μέρες θα θέλουν να έρθουν σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες. Ένας μεγάλος σεφ θα χαλαρώσει, θα φάει σε κάποια ταβέρνα, αλλά μετά από καμιά δυο μέρες θα ζητήσει να επισκεφτεί την κουζίνα. Έχω πελάτες τοπ σεφ που εμπνέονται από την ελληνική κουζίνα, ανακαλύπτουν ελληνικά προϊόντα και ρωτάνε πού να τα αγοράσουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη».

Κάποιοι επιλέγουν να οργανώσουν επισκέψεις εκτός του συνηθισμένου «ηλιόλουστου» ημερολογίου, ενώ σε άνοδο βρίσκεται και ο επιχειρηματικός τουρισμός, καθώς εταιρείες οργανώνουν ταξίδια για συναντήσεις στελεχών και μέρες καταιγισμού ιδεών – ο γεννημένος στην Ινδία Καναδός μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, π.χ., συνάντησε την ομάδα του στην Costa Navarino.

Πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και για την πολιτικο-οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που αναρωτιούνται αν μπορούν να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο. «Όχι με την έννοια της φιλανθρωπίας, αλλά εθελοντικά», σημειώνει ο κ. Ιωάννου. «Απλά πράγματα, όπως το να επισκεφτούν ένα νηπιαγωγείο ή να βοηθήσουν το έργο μιας βιβλιοθήκης. Άλλοι βοηθούν στο να φτάσουν ελληνικά προϊόντα σε προσβάσιμα γι’ αυτούς μέρη».

Θα μάθουμε άραγε ποιοι VIP «αγάπησαν» υπό πλήρη μυστικότητα την Ελλάδα φέτος; «Όλο αυτό χρειάζεται πολλή έρευνα και σκληρή δουλειά και δεν είναι κάτι που μεταφράζεται σε φωτογραφίες στο Instagram και στο Facebook, αλλά σε ένα ευχαριστήριο σημείωμα που περιλαμβάνει τη φράση “θα ξανάρθουμε” ή την ερώτηση “πού να πάμε την επόμενη φορά;”» σημειώνει ο κ. Ιωάννου. «Όσο το κρατάμε σε αυτό το επίπεδο διακριτικότητας, θα έχουμε και πολλούς περισσότερους. Κι όσο γι’ αυτούς που θέλουν να δημοσιοποιήσουν την παρουσία τους, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, χάρη μάς κάνουν. Υπάρχει χώρος για όλους».

ΧΑΜΗΛΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Προορισμοί χωρίς αεροδρόμια συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που προτιμούν ταξιδιώτες με υψηλές «προδιαγραφές» και απαιτήσεις. Πολλοί VIP διαλέγουν γιοτ και ιδιωτικές βίλες για τη διαμονή τους στην Ελλάδα, ενώ επιλογή για άκρα μυστικότητα αποτελεί για κάποιους η ενοικίαση ενός ιδιωτικού νησιού στις βόρειες Κυκλάδες, κοντά στην Εύβοια.

«Αντίβαρο» στη μεγάλη «νέα αγαπημένη» πολλών VIP, την Αντίπαρο, όπου διαθέτουν σπίτια, πέρα από το ζεύγος Τομ Χανκς-Ρίτα Γουίλσον, και ο Ελληνοαμερικανός Τζιμ Γιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Paramount, και ο διευθύνων σύμβουλος της L’Oréal, Jean-Paul Agon, αποτελούν πλέον νησιά όπως η Σέριφος (όπου κατοικία διαθέτει η Ιταλίδα σχεδιάστρια αντικειμένων και εσωτερικών χώρων Πάολα Ναβόνε), η Νίσυρος, τα Κύθηρα, η Σίφνος και η Μήλος.

Η Σαντορίνη διατηρεί την ικανότητά της για «χαμηλού προφίλ» διαμονή, ενώ στη γειτονική Θηρασία μια μονάδα προσβάσιμη μόνο από αέρα και θάλασσα, η Perivolas Hideaway, έχει φιλοξενήσει την Αντζελίνα Τζολί και τον εν διαστάσει σήμερα σύζυγό της Μπραντ Πιτ. Στη «φασαριόζα» Μύκονο, «σιωπηλές» αφίξεις σημειώθηκαν φέτος στο μπουτίκ ξενοδοχείο Bill & Coo, λίγο έξω από τη Χώρα. Η Πάτμος, μακρινή και πάντα δημοφιλής, προσελκύει ανθρώπους της τέχνης, ενώ αρχοντικό στο νησί διαθέτει ο πρίγκιπας Καρίμ αλ Χουσεϊνί, Αγά Χαν Δ΄.

Επιχείρηση «ινκογκνίτο»-3Στην πολυτελή μονάδα Perivolas Hideaway της Θηρασίας έχουν φιλοξενηθεί η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ.  

 

Εχεμύθεια

Ειδικότητα στις VIP αφίξεις έχει το Amanzoe, κοντά στο Πόρτο Χέλι, όπου η πολυτελής αλυσίδα Aman βασίζει τη στρατηγική της στην πλήρη εχεμύθεια, ενώ σημαντικές προσωπικότητες –όπως οι σταρ των σπορ Νόβακ Τζόκοβιτς και Μίκα Χάκινεν– φιλοξενεί η Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Από τα τέλη του ’50, εποχή που οι οικογένειες Νιάρχου και Λιβανού αγόρασαν τα νησιά Σπετσοπούλα και Κορωνίδα αντίστοιχα, η ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου και του Πόρτο Χελίου καλωσορίζει μέλη του διεθνούς τζετ σετ. Εξοχικό στην περιοχή διαθέτει από το 2012 το ολλανδικό βασιλικό ζεύγος Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και Μάξιμα. 

Στην Αθήνα, κάποιοι «υψηλοί» επισκέπτες προτιμούν μια ιδιωτική κατοικία κάτω από την Ακρόπολη αντί για κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί ανερχόμενο προορισμό για σκάφη. Την ίδια ώρα, κάποιοι VIP στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα Ζαγοροχώρια, για εκδρομές και συναντήσεις εκτός καλοκαιρινής σεζόν.   ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή