Ιράκ: Ομόφωνη απόφαση της Βαγδάτης για αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ

Ιράκ: Ομόφωνη απόφαση της Βαγδάτης για αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει, παρά την αντίθετη άποψη της Βαγδάτης, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην επαρχία του.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Κούρδος κυβερνήτης του Κιρκούκ, Ναζίμ Εντίν Καρίμ, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, που διεκδικούν τόσο η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι, ενέγραψε την ψηφοφορία για την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ στην ημερήσια διάταξη του Σώματος, αφού έλαβε επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Οι 173 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του κυβερνήτη, απουσία των Κούρδων βουλευτών, οι οποίοι για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα αποχώρησαν από τη Βουλή.

Την Τρίτη το κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ψήφισε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμώντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι «επικίνδυνο για την ενότητα του Ιράκ».

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, όπου συνυπάρχουν πολλές κοινότητες, Aράβων, Kούρδων και Tουρκομάνων κυρίως, ανήκει στις λεγόμενες «αμφισβητούμενες» περιοχές οι οποίες υπάγονται στη Βαγδάτη, αλλά διεκδικούνται και από την τοπική κυβέρνηση του Αρμπίλ.

Η Ουάσιγκτον και πολλές δυτικές χώρες έχουν καλέσει επίσης να αναβληθεί ή να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα παρεμβάλει προσκόμματα στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εξακολουθεί να κατέχει δύο προπύργια στο Ιράκ.

Κυβερνήτης Κιρκούκ: «Παράνομη» η ψήφιση της αποπομπής μου

Ο Νατζμαντίν Καρίμ καταδίκασε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Ιράκ για την αποπομπή του, χαρακτηρίζοντας την «παράνομη» και τόνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία. 

«Θα παραμείνω στη θέση μου», δήλωσε ο Καρίμ, μερικές ώρες μετά την ψηφοφορία, υπογραμμίζοντας ότι «το δημοψήφισμα θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί». 

Επιπλέον, ο στενός σύμβουλος του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, Χοσιάρ Ζερμπαρί, δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο του Ιράκ «δεν έχει το δικαίωμα» να απομακρύνει τον κυβερνήτη, προσθέτοντας ότι «είναι ένας εκλεγμένος κυβερνήτης του συμβουλίου του Κιρκούκ» και «αυτό είναι το μοναδικό Σώμα που μπορεί να τον απομακρύνει». 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή