Β.Κορέα: «Πολλοί που αυτομολούν, κουβαλούν μαζί τους δηλητήριο»

Β.Κορέα: «Πολλοί που αυτομολούν, κουβαλούν μαζί τους δηλητήριο»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ομιλία της το μεσημέρι στο Athens Democracy Forum, η Χιενσέο Λι, που δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα ως έφηβος, αποκάλυψε κάτι ανατριχιαστικό. Πολλοί συμπατριώτες της που, σαν κι εκείνη, αυτομολούν από τη Βόρεια Κορέα, είπε, «κουβαλούν μαζί τους δηλητήριο». «Προτιμούν να αυτοκτονήσουν» παρά να ξαναπέσουν στα χέρια του καθεστώτος, εξήγησε.

Η κ. Χιενσέο, της οποίας η μαρτυρία, «Το Κορίτσι με τα Επτά Ονόματα», έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες, είπε ότι μαθαίνει «κάθε μέρα που περνάει το νόημα της ελευθερίας», ως πολίτης πλέον της Νότιας Κορέας.

Για το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, είπε ότι έχει μετατρέψει τους πολίτες σε «σκλάβους του», στον πληθυσμό που έχει υποστεί «την περισσότερη πλύση εγκεφάλου» στον πλανήτη, στο βαθμό που «δεν μπορούν να φανταστούν κάποιον στην ηγεσία της χώρας», που να μην είναι μέλος της οικογενείας Κιμ.  Πρόκειται, ανέφερε, για μία «αυστηρά ιεραρχική κοινωνία», «γεμάτη κατασκόπους και καταδότες», όπου «ο λιμός έχει οδηγήσει στο θάνατο άνω του ενός εκατομυρίου ατόμων».

Η κ. Χιενσέο κατάφερε να φυγαδεύσει τη μητέρα της και τον αδελφό της και να του φέρει στη Βόρειο Κορέα το 2010. Αναφέρθηκε στη δυσκολία και των δύο να εγκλιματιστούν στη νέα της ζωή. Η μητέρα της, στην πρώτη της επαφή με ένα αυτόματο μηχάνημα ανάληψης, νόμιζε ότι περιέχει μέσα έναν άνθρωπο που εκταμίευε τα χρήματα. Ο αδελφός της παραλίγο να επιστρέψει στη Β. Κορέα.

Η ακτιβίστρια και συγγραφέας μίλησε για τον «ανείπωτο πόνο» που εξακολουθεί να βιώνει εξαιτίας της μυθιστορηματικά δύσκολης ζωής της (χρειάστηκε να ζήσει για χρόνια παράνομα στην Κίνα, με το μόνιμο φόβο επαναπροώθησής της στη Β. Κορέα, πριν φτάσει στη Ν. Κορέα). Σε απάντηση σε ερώτηση του αρθρογράφου των New York Times, Ρότζερ Κόεν, που συντόνισε τη συζήτηση, αν φοβάται για τηζωή της, είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ την έχουν προειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο – όχι τόσο δολοφονίας, όσο απαγωγής και επιστροφής στο κάτεργο όπου μεγάλωσε.

Η κατάσταση, όπως είπε, μπορεί να λυθεί μόνο με «αλλαγή καθεστώτος», με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, λόγω του βαθμού της πλύσης εγκεφάλου στην οποία έχουν υποβληθεί οι συμπατριώτες της.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή