«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταποντίστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, δημιουργώντας «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και οριακά, να απέχει από τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 3,55 δισ. ευρώ έναντι 3,573 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 1,759 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων να καταρρέουν, ενώ αντίθετα οι επιστροφές φόρων να καταγράφουν υπέρβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, η απόκλιση εξηγείται από τα εξής: από τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δισ. ευρώ) και από την αύξηση επιστροφής φόρων έναντι του στόχου (469 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινές αιτίες και εκφράζει την «απόλυτη πεποίθηση» ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα οριστικά στοιχεία που θα εκδοθούν το επόμενο δεκαήμερο θα καταδείξουν το ακριβές πρόβλημα των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πάντως, ένα μήνα πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά και δεν αποκλείεται οι πιστωτές της χώρας, κυρίως το ΔΝΤ, να ζητήσουν επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι περίπου 650.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος το έπραξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση ή εάν εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,439 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,741 δισ. ευρώ ή 5,2% έναντι του στόχου.

2. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,565 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,096 δισ. ευρώ).

3. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,190 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

4. Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζουν υστέρηση ύψους 346 εκατ. ευρώ.

5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32,703 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,702 εκατ. δισ. έναντι του στόχου (34,406 δισ. ευρώ). Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

6. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,583 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή