Σε υψηλό έτους η στερλίνα εν αναμονή της αύξησης επιτοκίων

Σε υψηλό έτους η στερλίνα εν αναμονή της αύξησης επιτοκίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους οδήγησε χθες τη στερλίνα η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας πως είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην πρώτη άνοδο επιτοκίων μετά μια δεκαετία. Το βράδυ η στερλίνα σημείωνε άνοδο άνω του 1,2% και βρισκόταν σε επίπεδα πάνω από το 1,3391 δολάριο και πάνω από το 1,1250 ευρώ. Παράλληλα η αυξημένη ζήτηση και η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στη Ρωσία έδωσαν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Ετσι το αργό ΗΠΑ σημείωσε αρχικά άνοδο στα 50 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει αργά το βράδυ σε επίπεδα οριακά κάτω από τα 50 δολάρια. Σημαντικότερη ήταν η άνοδος που σημείωσε το Brent καθώς βρισκόταν το βράδυ σε επίπεδα πάνω από τα 55,50 δολάρια το βαρέλι.

Μαζί με τις τιμές του πετρελαίου κινούνταν ανοδικά και οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών στην αγορά της Γουόλ Στριτ, με τη μετοχή της Exxon Mobil να καταγράφει κέρδη 0,22% και της Chevron 0,25%. Με τη σειρά τους οι μετοχές των πετρελαϊκών οδήγησαν σε άνοδο τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που αργά το βράδυ σημείωνε κέρδη 0,22%. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη σημείωναν κέρδη οι ευρωπαϊκές ενεργειακές, με την ιταλική ΕΝΙ να σημειώνει άνοδο 1,03% συμπαρασύροντας τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου σε ελαφρά άνοδο 0,22% και τη γαλλική Total σε άνοδο 0,46% να εξωθεί τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού σε άνοδο 0,15%.

Η εικόνα δεν ήταν, όμως, ενιαία στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών και έκλεισε με απώλειες 1,14%. Η άνοδος της στερλίνας οδηγούσε σε υποχώρηση τις μετοχές καπνοβιομηχανιών όπως οι British American Tobacco και Diageo, που αντλούν σημαντικό τμήμα των εσόδων από το εξωτερικό. Με απώλειες 0,1% έκλεισαν, εξάλλου, και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και ο IBEX 35 της Μαδρίτης. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επηρεάστηκαν, πάντως, αρνητικά από τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα που φέρουν τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και τις επενδύσεις να αυξάνονται τον Αύγουστο αλλά με ρυθμούς κατώτερους των προσδοκιών. Η επιβράδυνση στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας οδήγησε άλλωστε σε υποχώρηση τις μετοχές εταιρειών ορυχείων, έτσι η μετοχή της Glencore υποχώρησε κατά 3,3%, της Rio Tinto κατά 3,4% και της ArcelorMittal κατά 1,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή