Παρουσία Πούτιν η άσκηση Zapad-2017

Παρουσία Πούτιν η άσκηση Zapad-2017

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν χθες τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας Zapad-2017, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε γειτονικές χώρες και στο ΝΑΤΟ, παρότι η Μόσχα επιμένει ότι έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Τα γυμνάσια πραγματοποιούνται στη δυτική Ρωσία, στη Λευκορωσία, στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ και τη Βαλτική. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, θα συμμετάσχουν 12.700 στρατιώτες, 70 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 250 άρματα μάχης, πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, μονάδες πυροβολικού και 10 πολεμικά πλοία.

Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα θα πάρουν μέρος στα γυμνάσια αρκετές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και βαλλιστικοί πύραυλοι, ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει εκφράσει την υποψία ότι τα ρωσικά γυμνάσια ενδέχεται να αποτελέσουν προκάλυμμα για στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τη Ρωσία. Ανάλογες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Απάντηση Κρεμλίνου

Απαντώντας στις αιτιάσεις για τα ρωσικά γυμνάσια ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις μεγάλες χώρες της Δύσης ότι «δημιουργούν υστερία» χωρίς λόγο και προσέθεσε: «Αποτελεί συνήθη πρακτική για κάθε χώρα η πραγματοποίηση παρόμοιων γυμνασίων. Ολα γίνονται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Οπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες έναν από τους τόπους των ασκήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 20 Σεπτεμβρίου. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι είναι η Δύση εκείνη που απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και επικαλείται σχετικά την εγκατάσταση νατοϊκής δύναμης 4.000 ανδρών στις Βαλτικές δημοκρατίες και στην Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή