«Οι επιθέσεις της Χ.Α. ήταν κεντρικά σχεδιασμένες»

«Οι επιθέσεις της Χ.Α. ήταν κεντρικά σχεδιασμένες»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση του αστυνομικού συντάκτη της «Κ» Γιάννη Σουλιώτη συνεχίστηκε χθες για 179η μέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο Γιάννης Σουλιώτης αναφέρθηκε σε υποθέσεις που είχε καλύψει δημοσιογραφικά, όπως τον εμπρησμό μπαρ στην πλατεία Αμερικής, για τον οποίο είχαν καταδικαστεί μέλη της Χ.Α., και τον εμπρησμό τζαμιού στον Βόλο, όπου και πάλι οι εμπλεκόμενοι είχαν παραδεχθεί τη σχέση τους με την οργάνωση.

Σχετικά με το κατά πόσον οι εκδηλώσεις βίας υπήρξαν «μεμονωμένες πρωτοβουλίες» ή είχαν συντονιστεί κεντρικά, ο δημοσιογράφος είπε: «Δεν είναι αυθόρμητες και μεμονωμένες, είχαν έναν κεντρικό σχεδιασμό. Οι κατηγορούμενοι είχαν πει ότι “είχαμε συγκροτήσει ομάδες επειδή η αστυνομία είχε αποτύχει να κάνει ελέγχους”. (…) Και μετά τη δολοφονία Φύσσα, προέκυψε ότι η Χ.Α. είχε μια πολύ σφιχτή ομάδα (…) Η οργάνωση έθετε το πλαίσιο». Μιλώντας για τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία της οργάνωσης, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο γνωστό περιστατικό μετά τις εκλογές: «Ημουν αυτόπτης μάρτυρας όταν είχε εκλεγεί (σ.σ. η Χ.Α.) και κληθήκαμε να σηκωθούμε όλοι όταν θα έμπαινε ο αρχηγός. (…) Στον Μελιγαλά, που ήταν στοιχισμένοι, δεν παραπέμπει σε πολιτικό κόμμα, αλλά σε στρατιωτική οργάνωση». Για τη δράση της Χ.Α. στην Κόρινθο (σημειώνεται ότι παρών στο δικαστήριο ήταν χθες και ο κατηγορούμενος, πρώην βουλευτής Κορίνθου της Χ.Α. Ευστάθιος Μπούκουρας), ο Γιάννης Σουλιώτης αναφέρθηκε στο «συσσίτιο για Ελληνες», που είχε διοργανώσει η Χ.Α. το 2013. Από την έρευνά του είχε προκύψει ότι η οργάνωση απαίτησε από επιχειρηματία να τους δώσει αγροτικά προϊόντα, ο οποίος του είχε πει ότι «εάν δεν έδινε, θα του έκαναν ζημιά στην επιχείρησή του». Οπως είπε, οι άνθρωποι με τους οποίους είχε τότε μιλήσει του είχαν πει ότι «αυτά που γίνονταν ήταν σε γνώση και έγκριση του κατηγορουμένου». Καθώς αρνήθηκε να κατονομάσει την πηγή του, η συνήγορος του Μπούκουρα ζήτησε να εξαιρεθεί από τα πρακτικά το επίμαχο απόσπασμα της κατάθεσης από τη δικογραφία.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής σε σχέση με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ο συντάκτης της «Κ» αναφέρθηκε σε βίντεο που έχει δημοσιευθεί στο σάιτ της εφημερίδας, στο οποίο ο Παππάς μαθαίνει σε ένα παιδάκι να χαιρετά ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ». Στην κατάθεσή του, επίσης, εκτίμησε ότι μετά την είσοδο της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο, «πολλαπλασιάστηκαν» οι αξιόποινες πράξεις της οργάνωσης. Η υπεράσπιση ρώτησε τον μάρτυρα εάν έχει ξαναδεί τέτοια στρατιωτική παράταξη «στις παρελάσεις, τους προσκόπους, στη Φιλαρμονική του δήμου». «Δεν ξέρω, δεν έχω κάνει παρέλαση», απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή