Το χαρτί αύξησης φορολογίας των πλουσίων παίζει ο Τραμπ

Το χαρτί αύξησης φορολογίας των πλουσίων παίζει ο Τραμπ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τη φορολογία για τους πλουσίους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών αλλά και των Δημοκρατικών στο σχέδιο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτή την περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με στελέχη και των δύο κομμάτων για την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης στο Κογκρέσο. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος του με τις φορολογικές αλλαγές είναι η διευκόλυνση της μεσαίας τάξης και όχι των πλουσίων, ερχόμενος σε αντίθεση με τις θέσεις ορισμένων εκ των ομοϊδεατών του Ρεπουμπλικανών και περιπλέκοντας περαιτέρω την όλη διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής (Τax Policy Center, ΤPC), ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί θα δυσκολευθούν πολύ να μειώσουν, όπως σχεδιάζουν, τον φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών κάτω από το 26%, έναντι του 35% όπου βρίσκεται σήμερα. Κι αυτό θα συμβεί ακόμα κι αν αποφασίσουν να καταργήσουν κάθε υφιστάμενη φοροαπαλλαγή.

Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει το Tax Policy Center, θα μπορούσε να είναι εφικτό αν αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος ή αυξήσουν σε άλλα πεδία τη φορολογία. Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει συντελεστή 15%, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησής του και εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου κάνουν λόγο για ένα 23%. «Το πιο πιθανό είναι η συζήτηση να καταλήξει σε μια όχι και τόσο μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή, επειδή υπάρχει όριο μέχρι ποίου σημείου μπορεί να γίνει μείωση», επισημαίνει ο ερευνητής του TPC Xάουαρντ Γκλέκμαν. Πέραν του ίδιου του συντελεστή, τα μέλη του Κογκρέσου που συντάσσουν τα φορολογικά νομοσχέδια προτείνουν φοροαπαλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων στους αμερικανικούς ομίλους, αρκεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε νέο εξοπλισμό. Η απάντησή τους είναι αρνητική. Προτιμούν να φορολογούνται λιγότερο τα κέρδη τους και να κατανέμουν μέσα στα οικονομικά έτη τις επενδύσεις τους, παρά να φορολογούνται εφάπαξ.

Μια ομάδα θεσμικής πίεσης, που συγκροτούν εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων, μεταξύ των οποίων οι ΑΤ&Τ, Verizon Communications και Ιntel, επισημαίνει πως η δραστική περικοπή του συντελεστή 35% είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη (σημειωτέον ότι οι προαναφερθέντες όμιλοι έχουν κάνει υψηλές επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές το τελευταίο 12μηνο). Δραστική περικοπή ίσως μεταφράζεται σε συντελεστή κάτω του 20%. «Για πολλές πολυεθνικές εταιρείες αυτή η μείωση στο 20%-25% δεν σημαίνει τίποτα», επισημαίνει ο Μαρκ Μαζούρ, πρώην υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός στις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας διάφορες φορολογικές στρατηγικές, περισσότερες από 250 πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ έφθασαν να πληρώνουν φόρο 21,2% την περίοδο 2008-2015, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αν ήδη έμπρακτα ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 20%-25%, το να θεσμοθετηθεί σε αυτά τα επίπεδα δεν θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή