Η ηπατίτιδα Β, «εργαλείο» για τη γενετική αρχαιολογία

Η ηπατίτιδα Β, «εργαλείο» για τη γενετική αρχαιολογία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιόπιστο «εργαλείο» για τη μελέτη των προϊστορικών μεταναστεύσεων πληθυσμών αποδεικνύεται η χρήση του γενετικού υλικού του ιού της ηπατίτιδας B. Ερευνητές πανεπιστημίων της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύοντας το DNA του ιού της ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς του Καναδά, Βραζιλίας, Καραϊβικής, Μελανησίας, Βορειοανατολικής Ινδίας και Θιβέτ, τεκμηρίωσαν τη γενετική ομοιότητα των συγκεκριμένων πληθυσμών, προβάλλοντας παράλληλα και ένα μοντέλο για πιθανά μεταναστευτικά κύματα που οδήγησαν στον εποικισμό της Αμερικής.

Για το αμφιλεγόμενο θέμα της προέλευσης των πληθυσμών της Αμερικής, είναι καλά τεκμηριωμένη η υπόθεση ότι το κύριο ρεύμα εποικισμού έγινε πριν από 12.000-15.000 χρόνια με μετανάστευση πληθυσμών από την Ασία μέσω του Βερίγγειου πορθμού. Ωστόσο, ερευνητές της γενετικής αρχαιολογίας βρήκαν γενετικές ομοιότητες ορισμένων γηγενών πληθυσμών της Αμερικής με αντίστοιχους της Αυστραλο-Μελανησίας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των συγκεκριμένων πληθυσμών. Διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν και οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, Κώστας Αγγελής, Ευαγγελία Κωστάκη, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Αγγελος Χατζάκης, αναλύοντας τη διασπορά του υπογονότυπου D4 του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV/D4), με χρήση αλληλουχιών DNA σε βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού, επιβεβαίωσαν τη γενετική ομοιότητα. Επιπλέον, εκτίμησαν ότι η εξάπλωση του υπογονότυπου D4 του ιού της ηπατίτιδας B σε αυτούς τους πληθυσμούς έγινε μέσω δύο ανεξάρτητων γεγονότων διασποράς: από Κεντρική Ασία με κατεύθυνση τη Βορειοανατολική Ινδία και στη συνέχεια με εξάπλωση μέσω ΒΑ Ασίας στη Νότια Αμερική πριν από περίπου 4.700 χρόνια και προς την Ωκεανία και περαιτέρω εξάπλωση μέσω ΒΑ Ασίας στον Καναδά και στην Καραϊβική πριν από περίπου 7.500 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης «Γενετική ανάλυση του HBV/D4 και χαρακτηρισμός των μεταναστευτικών κυμάτων για τους γηγενείς πληθυσμού της Αμερικής: H σημασία του ιού της ηπατίτιδας Β ως γενετικού δείκτη για τη μελέτη των ανθρώπινων μετακινήσεων», ανακοινώνονται για πρώτη φορά στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS και Ηπατίτιδες», που πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου. «Σκοπός της εκδήλωσης είναι η σφαιρική προσέγγιση του έιτζ και των ιογενών ηπατίτιδων στη χώρα μας. Καταξιωμένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τις πλέον επιστημονικές εξελίξεις σε επιδημιολογία, διάγνωση, θεραπεία και ολιστική πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών», δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Αγγελος Χατζάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή