Στον αέρα ο Π. Κουρουμπλής

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον βούρκο της πετρελαιοκηλίδας του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», που εξελίχθηκε σε οικολογικό εφιάλτη για σημαντικό τμήμα της ακτογραμμής της Αττικής με άδηλες τις τελικές επιπτώσεις, βρέθηκε να «τσαλαβουτάει» χθες η κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά οι σχεδιασμοί του Μαξίμου για φυγή προς τα εμπρός και προβολή μιας θετικής ατζέντας αποδείχθηκαν ανίσχυροι ενώπιον της αμείλικτης πραγματικότητας και της μεγάλης καταστροφής, με την κυβέρνηση να δίνει την εικόνα αδυναμίας να προβλέψει και να προλάβει τις εξελίξεις, να διαγνώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και της απειλής. Και να αναγκάζεται, ως εκ τούτου, να εμφανίζεται ότι τρέχει πίσω από τα γεγονότα, προσπαθώντας να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπό τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παν. Κουρουμπλής, έκανε αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα μόλις χθες, προφανώς υπό την πίεση της αρνητικής δημοσιότητας και τις όλο και περισσότερες και πιο δυνατές φωνές για απόδοση ευθυνών για την καταστροφή. Φωνές που ήρθαν από όλες τις πλευρές: από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τους δημάρχους των παράκτιων δήμων, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και, τελικά, τους πολίτες που είδαν την καταστροφή να επεκτείνεται και θέλουν να μάθουν ποιος ευθύνεται.

Ο κ. Κουρουμπλής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χθες, και ανέφερε ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού. «Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του πρωθυπουργού», δήλωσε (Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ). Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το θέμα προκλήθηκε σύγχυση από «διορθωτική» παρέμβαση στο ΑΠΕ, όπου η δήλωση χαρακτηρίστηκε «λογοπαίγνιο που παρερμηνεύθηκε». Ενδεχομένως ο κ. Κουρουμπλής να ανησύχησε μήπως στο Μαξίμου πάρουν τοις μετρητοίς τη διάθεσή του να παραιτηθεί. Ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «αδιάβαστο» τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος έσπευσε να παράσχει μια κατ’ αρχάς κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας, τόσο για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας όσο και σε σχέση με την επίμαχη δήλωση: «Η ενημέρωση που έχω εγώ από το υπουργείο είναι ότι η κινητοποίηση των λιμενικών αρχών ήταν η βέλτιστη δυνατή. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κουρουμπλής αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει, θα ενημερωθεί, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό. Και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος (Ρ/Σ REAL). Επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, προφανώς αναλόγως και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, καθώς το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα χρειαστούν ημέρες για να αποτυπωθεί πλήρως το μέγεθος της καταστροφής. Δεν είναι διόλου σίγουρο, δε, ότι οι εξελίξεις χθες, όσον αφορά τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης και τον καταμερισμό πιθανών ευθυνών, θα ήταν οι ίδιες εάν ο κ. Αλ. Τσίπρας βρισκόταν στην Αθήνα και όχι στην Κέρκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Προσφυγές δημάρχων στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν δήμαρχοι νοτίων προαστίων της Αττικής όσον αφορά τη ρύπανση του παραλιακού μετώπου εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας από τη Σαλαμίνα.

«Θέλουμε να μας εξηγήσει κάποιος πώς η ρύπανση από τη Σαλαμίνα έφτασε μέχρι τη Γλυφάδα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί προτίθεται να καταθέσει σχετική μήνυση «για να διερευνηθεί τι συνέβη από την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες». Εξηγεί ότι η καταστροφή για τη Γλυφάδα είναι πολύ μεγάλη. «Είχαμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε γαλάζια σημαία. Η παραλία μας βρισκόταν στο καλύτερο σημείο που είχε βρεθεί ποτέ. Φέτος είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες». Ο δήμαρχος ζητεί να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός ώστε να «γνωρίζουμε τι θα φέρει η θάλασσα όσον αφορά την πετρελαιοκηλίδα και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε σήμερα και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

«Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Είναι δεδομένο πως αυτό που προέχει είναι να καθαρίσει το συντομότερο δυνατόν η θάλασσα του Πειραιά. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, σίγουρα έγιναν λάθη», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή