Βέτο Τραμπ σε εξαγορά τεχνολογικής εταιρείας των ΗΠΑ από την Κίνα

Βέτο Τραμπ σε εξαγορά τεχνολογικής εταιρείας των ΗΠΑ από την Κίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bέτο άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην εξαγορά της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Lattice Semiconductor Corporation από τα επενδυτικά κεφάλαια της Vanyon Bridge Capital Partners, στα οποία συμμετέχει η Κίνα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας. Με αυτήν την απόφασή του, ο κ. Τραμπ στέλνει ηχηρό μήνυμα προς το Πεκίνο ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει τη διείσδυσή του σε εταιρείες παραγωγής τεχνολογιών, οι οποίες πιθανόν να έχουν εφαρμογή σε αμυντικά συστήματα.

Με το ίδιο σκεπτικό, της προάσπισης της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσε σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες να χρησιμοποιούν το λογισμικό κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab. Οι κρατικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι η Kaspersky Lab διατηρεί δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ότι αυτό πιθανώς να διακυβεύσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Kaspersky Lab έχει έδρα στη Μόσχα και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των χάκερ. Το λογισμικό της εξάγεται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Το 85% των πωλήσεών της πραγματοποιείται εκτός Ρωσίας. Μεταξύ των περισσότερων από 400 εκατ. πελατών της συγκαταλέγονται και αρκετές ξένες κυβερνήσεις. Οσον αφορά την εταιρεία Canyon Bridge Capital Partners, ιδρύθηκε πέρυσι και έχει στόχο να κάνει επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική διατύπωσαν ενστάσεις για την εξαγορά, έπειτα από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Βάσει αυτού, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια της Canyon Bridge Partners αντλούν πόρους εν μέρει από την κινεζική κυβέρνηση και εμμέσως έχουν διασυνδέσεις με το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Η Lattice έχει έδρα στο Πόρτλαντ του Ορεγκον και κατασκευάζει επεξεργαστές-ημιαγωγούς που δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες να εγκαθιστούν το δικό τους λογισμικό σε αυτούς για διαφορετική κάθε φορά χρήση. Εκπρόσωπός της δήλωσε πως δεν πουλάει πια επεξεργαστές στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως εξακολουθούν να κάνουν οι δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της Xilinx και Altera – η τελευταία ανήκει στην Intel. O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια δεν μπορούσαν να κατευναστούν με επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τέλος, αναφέρει πως είναι νόμιμο δικαίωμα του κράτους να εξετάζει θέματα ασφαλείας σχετικά με επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς, «χωρίς αυτό να μετατρέπεται σε εργαλείο προστατευτισμού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή