Μέι: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία, τo ISIS πίσω από την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Μέι: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία, τo ISIS πίσω από την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, λίγο μετά την ανάληψη ευθύνης του τρομοκρατικού χτυπήματος στο μετρό του Λονδίνου από το Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού σημαίνει ότι μια ακόμη επίθεση αναμένεται να λάβει χώρα πολύ σύντομα. Μεταξύ άλλων, η Μέι δήλωσε ότι ο στρατός θα παρέχει στήριξη στην αστυνομία για την αποτελεσματική φύλαξη ορισμένων δύσβατων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 1000 οπλισμένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου.

«Θα δείτε πιο έντονη την παρουσία ενόπλων αστυνομικών στους δρόμους και στα μέσα μεταφοράς για να σας παρέχουν επιπλέον προστασία», διαμήνυσε η Μέι και πρόσθεσε: «Αυτό είναι λογικό βήμα, ανάλογο της περίστασης, που θα προσφέρει επιπλέον ασφάλεια και προστασία ενώ συνεχίζεται η έρευνα των αρχών».

«Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών»

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι βρετανικές αρχές μετά την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον σταθμό του μετρό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

«Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της επίθεσης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα διεξάγει «ταχείες έρευνες για να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε «καμία σύλληψη».

Στον απολογισμό που επικαιροποίησαν, οι υπηρεσίες υγείας κάνουν λόγο για 29 τραυματίες, κανέναν σε σοβαρή κατάσταση, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι έχοντας υποστεί εγκαύματα.

Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, οι περισσότεροι από αυτούς με επιφανειακά εγκαύματα. Λίγη ώρα αργότερα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε άμεσα την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδια βόμβα με χρονοδιακόπτη. «Εκτιμούμε πλέον ότι επρόκειτο για πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ, προσθέτοντας ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεργάζεται με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5.

Μέι: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία, τo ISIS πίσω από την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου-1

Εξαιτίας του πανικού που επικράτησε πολλοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εξέλθουν από το μετρο ενώ δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να πατήσουν πάνω σε άτομα πεσμένα στο πάτωμα για να σωθούν. Ακόμη, αρκετοί από τους επιβάτες υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο.

Τα δρομολόγια μεταξύ των σταθμών Edgware Road και Wimbledon διεκόπησαν.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Δεν θα φοβηθούμε και δεν θα ηττηθούμε από την τρομοκρατία».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ με απανωτά tweets, άδραξε την ευκαιρία να κριτικάρει την Scotland Yard και να προωθήσει την πολιτική του φιλοδοξία για αυστηροποίηση και διεύρυνση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης προς τις ΗΠΑ.

    Πηγή: REUTERS, BBC.

    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή