Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, λόγω ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, λόγω ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 5,61% σημείωσαν χθες οι μετοχές των τραπεζών, συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από το επίπεδο των 800 μονάδων. Η πτώση έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων απωλειών των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς αναλυτές και επενδυτές φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς του ΔΝΤ για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών και το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής τους ενίσχυσης. Η χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το θέμα έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, διαψεύδοντας προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στο θέμα των τραπεζών.

Στο ίδιο μοτίβο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αμφισβητούν ανοικτά την πρόοδο των τραπεζών στο κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων μείωσής τους σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Ηδη καταγράφονται αποκλίσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2017 είναι η πιο εύκολη χρονιά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς η αδράνεια των προηγούμενων ετών βοηθά ώστε να υπάρχουν περιθώρια για άμεση δράση. Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019. Οπως έγραψε η «Κ» (Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου), από τις συζητήσεις των αναλυτών με τις τράπεζες προκύπτει ότι οι ξένοι δεν αμφιβάλλουν για την επίτευξη των στόχων του 2017 αλλά διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για τη διετία 2018 – 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, για δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι τράπεζες πέτυχαν τον γενικό στόχο μείωσης σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) αλλά απέτυχαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ενώ σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά βρέθηκαν εκτός στόχου τόσο στα NPEs όσο και στα NPLs. Ετσι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες –από τα μέσα Ιουλίου οι πτώση του τραπεζικού δείκτη φτάνει το 15%–, χθες σημειώθηκε «ξεπούλημα» τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 5,61%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 7,27%, της Alpha Bank κατά -6,4%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά -4,09% και της Eurobank κατά -3,3%.

Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος και ότι οι στόχοι μείωσης θα επιτευχθούν. Αναγνωρίζουν ότι οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων είναι φιλόδοξοι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι και ρεαλιστική σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή