Νέα πολιτική αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Νέα πολιτική αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πολιτκή αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις οποίες αντέδρασε άμεσα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στο ξετύλιγμα της ατζέντας του για τα Πανεπιστήμια».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη επίσκεψή του στην Τεχνόπολη, όπου είχε συνάντηση με στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων, των πτυχιούχων μας είτε από τα Α.Ε.Ι είτε από τα Τ.Ε.Ι  και των αναγκών στην αγορά εργασίας».

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους στα ΑΕΙ και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια «υπάρχει μια τυραννία της μετριότητας που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση». Σημείωσε, δε, ότι «μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο».

«Το κράτος παρέχει από το υστέρημα του Ελληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις, να τελειώνει π.χ. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στόχος της ΝΔ είναι «η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πανεπιστημίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μια πρόταση απελευθέρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη αξιολόγηση, περισσότερη σύνδεση με την αγορά».

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε καυστικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στο ξετύλιγμα της ατζέντας του για τα Πανεπιστήμια» και συμπλήρωσε: «Ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη "οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις"». «Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι οι καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν άλλο ρόλο και αν ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό», συμπλήρωσε.

Ακόμη ο κ. Γαβρόγλου αξιολόγησε την επισήμανση του πρόεδρου της ΝΔ περί έλλειψης σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας ως επίθεση στο πρόσωπό του, λέγοντας: «Κατηγορεί εμένα προσωπικά ότι δεν ενισχύω την σύνδεση της αγοράς εργασίας με την ανώτατη εκπαίδευση. Πάλι αδιάβαστοι οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις, συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σκοπός του οποίου είναι η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των παραγωγικών φορέων!», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου. «Τουλάχιστον είναι ειλικρινής σε αυτό που θέλει να κάνει: Τη μία μέρα μιλώντας σε πρωτοετείς δημόσιου πανεπιστημίου εκθείαζε τις αρετές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άλλη πρότεινε τα σχολεία να μην είναι υπό την εποπτεία της Πολιτείας αλλά να είναι αυτόνομα και σήμερα καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες. Ή δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης ή τα γνωρίζει και προσπαθεί να την γελοιοποιήσει», κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Οσο για την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Αφήνω ασχολίαστο τον θαυμασμό του για την Βόρεια Κορέα».

Μητσοτάκης: «Οραμά μου να δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το όραμά του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και και στη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας παγκόσμια ανταγωνιστικός,

«Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πάντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ακόμη πως χρειάζεται ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στροφή στα ερευνητικά προγράμματα στα ΑΕΙ και στην εφαρμοσμένη έρευνα και φορολογικά κίνητρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή