Ηπιότεροι τόνοι από Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά ανοίγματα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Δημοκρατικούς, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας το δείπνο που παρέθεσε, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος στους ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεών του με τη Νάνσι Πελόζι και τον Τσακ Σάμερ –επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα– ήταν η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ιδιαίτερα δε η τύχη των 800.000 ανθρώπων που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ, μαζί με τους δικούς τους, όταν ήταν παιδιά. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να μείνουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος DACA, το οποίο ο διάδοχός του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε ότι εννοεί να καταργήσει.

Χθες, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι βρίσκεται «αρκετά κοντά» σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το επίμαχο πρόβλημα, ύστερα από τις συζητήσεις που είχε το προηγούμενο βράδυ με τους ηγέτες τους. Την εκτίμησή του συνυπέγραψαν οι Πελόζι και Σάμερ, αναφέροντας ότι «δεν υπήρξε μεν τελική συμφωνία, αλλά διαμορφώθηκε συναντίληψη να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση». Η βασική εκκρεμότητα είναι να συνοδευθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα DACA με ένα συνολικό σχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, όπως ζητάει ο Ντόναλντ Τραμπ. Προκειμένου να διευκολύνει την αναζήτηση συναινετικής λύσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε να μη θέσει ως προϋπόθεση τη χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου Τείχους με το Μεξικό, παρότι διευκρίνισε ότι επιμένει στην αναγκαιότητά του.

Προεδρικοί ελιγμοί

Είχε προηγηθεί, προ εβδομάδος, η αιφνιδιαστική συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέραν των ορίων που έχουν τεθεί ως προς το ύψος του εξωτερικού χρέους. Στο σύνολό τους οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν την εντύπωση ότι ο πρόεδρος, απογοητευμένος από την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να προωθήσουν καίρια νομοσχέδια, όπως εκείνο για την ασφάλιση υγείας, αναζητεί στηρίγματα στο αντίπαλο στρατόπεδο για ορισμένα τουλάχιστον μέτρα που επιθυμεί να προωθήσει.

Ωστόσο, οι ελιγμοί του φαίνεται ότι ερεθίζουν τους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του πιστού υποστηρικτή του Στιβ Κινγκ, Ρεπουμπλικανού βουλευτή από τη Αϊόβα: «Ολοι γνωρίζουμε τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά, μου φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται να τιμήσει τις υποσχέσεις της Χίλαρι Κλίντον, όχι τις δικές του».

Από την πλευρά της, η δημοφιλής συντηρητική ιστοσελίδα Breitbart, την οποία διευθύνει ο μέχρι πρότινος βασικός πολιτικός του σύμβουλος Στιβ Μπάνον, τιτλοφορούσε το ρεπορτάζ για τη σύγκλιση Τραμπ – Δημοκρατικών στο μεταναστευτικό, «ο Ντον (Ντόναλντ) της αμνηστίας», εννοώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να νομιμοποιήσει «παράνομους» μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή