Ο νεογοτθικός πύργος της Κέρκυρας

Ο νεογοτθικός πύργος της Κέρκυρας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν έμβλημα της Κέρκυρας του 1900, το «Καστέλο» αποτελεί διαχρονική εικόνα αξεπέραστης αρχοντιάς. Στην άνοδο του τουρισμού στη δεκαετία του 1960, όταν ήταν ξενοδοχείο, η κομψή νεογοτθική του όψη ήταν αποτυπωμένη στις καρτ ποστάλ με την Kodachrome αισθητική της εποχής. Σήμερα, το Καστέλο, ή πιο σωστά, το Castello Bibelli, αφημένο στη φθορά του χρόνου, είναι ένα από τα ακίνητα που έχει περιληφθεί στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και τα λοιπά κτίσματα, σε μία τεράστια κατάφυτη έκταση περίπου 77.000 τ.μ., προσφέρεται για επένδυση. Η διαδικασία αξιοποίησης είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε προσφορές έως τις 26 Οκτωβρίου 2017.

To Castello Bibelli, που είναι διατηρητέο νεότερο μνημείο όπως και τα κελύφη μικρότερων κτισμάτων στο κτήμα, προσφέρεται τώρα για επένδυση μεικτών χρήσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με έμφαση στην αξιοποίηση του ιστορικού κτίσματος, το οποίο μπορεί να στεγάσει boutique hotel πέντε αστέρων, καθώς έχει εμβαδόν σχεδόν 2.000 τ.μ. Τα δορυφορικά κτίσματα μέσα στο δάσος μπορούν να λειτουργήσουν συνοδευτικά, ενώ η υπόλοιπη έκταση (έως 9.000 τ.μ) μπορεί να δεχθεί κατοικίες και κτίσματα που θα συμπληρώνουν τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Μέσα στην έκταση υπάρχει και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το περίφημο Καστελίνο, το οποίο, φυσικά, προστατεύεται και διατηρεί γύρω του αδόμητη ζώνη 30 μέτρων (η αδόμητη ζώνη γύρω από το Castello Bibelli είναι 100 μέτρα). Οσα νέα κτίρια ανεγερθούν θα είναι αισθητικά συμβατά με τα υπάρχοντα.

Η υπεραξία του Castello Bibelli είναι η αισθητική του, αλλά και όσα συνειρμικά προκαλεί στον επισκέπτη. Χτισμένο στη θέση Κάτω Κορακιάνα, κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και την παραλία της Δασιάς, στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μπιμπέλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση, το «Καστέλο», όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα αρχιτεκτόνημα της μπελ επόκ των Επτανήσων. Ο Μπιμπέλι ήταν ο Ιταλός σύζυγος της Φανής Ροδοκανάκη, η οποία είχε κληρονομήσει (από την οικογένεια Πολυλά) την έκταση με ερειπωμένα κτίσματα. Η μορφολογία του Castello Bibelli είναι νεογοτθική και αυτό δεν πρέπει να ξενίζει, καθώς αυτή η αισθητική ήταν κοινή και διεθνής, ιδίως για προαστιακές επαύλεις, σε όλες σχεδόν τις χώρες, την εποχή που το βιοτικό επίπεδο στη Δύση σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο και τα δίκτυα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν ιδίως μετά το 1850. Το Castello Bibelli χτίστηκε ως έπαυλη λίγο μετά το 1900 και ήταν σημείο συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων. Ηταν ονομαστό για την επίπλωση, τη διακόσμηση και τα κειμήλια, μια παράμετρος που ορισμένες φορές υποτιμάται, όπως και για τον εξωτικό κήπο και την πλούσια βλάστηση. Στη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείπεται και χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό νοσοκομείο και κατοικία του Γερμανού διοικητή και μετά τον πόλεμο ερημώνει. Το 1957, ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας το ενοικιάζει από το Δημόσιο για 25 χρόνια και το επόμενο έτος ανοίγει ξενοδοχείο που λειτούργησε έως λίγο μετά το 1980.

Το Castello Bibelli απηχεί εκείνη τη μοναδική αισθητική κουλτούρα που γεννήθηκε νοτιοδυτικά της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων μετά το 1870 και έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελεί μία οικογένεια μαζί με άλλες επαύλεις και ρομαντικά κτίσματα της Αδριατικής και του Ιονίου, και το «Αχίλλειον» της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ πηγάζει από την ίδια ρομαντική λατρεία του Νότου. Αν πάει κανείς λίγο πιο ψηλά, στην Τεργέστη, θα βρει, φυσικά, το περίφημο Καστέλο Μιραμάρε, που είχε χτίσει ο αρχιδούκας Μαξιμιλιανός των Αψβούργων, σε ύφος νεογοτθικό, με αισθητικές συγγένειες που εντοπίζει κανείς και στο μικρότερο και μεταγενέστερο Castello Bibelli της Κέρκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή