Οταν και οι θεατές παίζουν θέατρο

Οταν και οι θεατές παίζουν θέατρο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε ποτέ στήσει αυτί στις κουβέντες των θεατών μετά το τέλος μιας παράστασης στην Επίδαυρο; Κάποιοι θεατές ξιφουλκούν και ανταλλάσσουν επιχειρήματα με ύφος χιλίων καρδιναλίων υπέρ ή κατά της παράστασης. Ορισμένοι προτιμούν γλυκερά να ακολουθούν καθετί της… μοδός, θαρρείς πως με τον τρόπο αυτό εδραιώνουν τη δική τους παρουσία στις καλλιτεχνικές παρέες. Δεν λείπουν κι εκείνοι που από καθέδρας κουνούν το δάχτυλο, και ως φορείς μιας θεατρικής αλήθειας (ή παράδοσης) κατακεραυνώνουν όσους ξεφεύγουν από τους δικούς της κανόνες. Αλίμονο, μη βρεθείς σε κουβέντα (διά ζώσης ή facebookική) με ξερόλες θεατρόφιλους και θεατρολάγνους…

Ετσι, πολύ χάρηκα όταν άκουσα ότι ο Στάθης Λιβαθινός προγραμματίζει την ίδρυση τμήματος σκηνοθεσίας στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο θα μπορεί να διεκδικήσει θέση και ένας 20χρονος, αλλά και ένας έμπειρος θεατράνθρωπος που θέλει να στραφεί στη σκηνοθεσία. Το τμήμα σκηνοθεσίας ήταν αίτημα ετών και ο κ. Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κερδίζει το στοίχημά του.

Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, είναι η πρόθεση του Λιβαθινού να δώσει βάρος «στον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση της θεατρικής δουλειάς, με εκπαίδευση ηθοποιών, άλλων θεατρανθρώπων, αλλά και του κοινού», όπως μου έλεγε χθες στέλεχος στο εμβληματικό κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου. Θα πετύχει;

«Τα πάντα είναι θέμα Παιδείας», λένε στο ομώνυμο υπουργείο, και είναι να απορείς γιατί δεν έχει ενστερνιστεί κάτι ανάλογο το υπουργείο Πολιτισμού, ενισχύοντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας. Διότι, «τα πάντα είναι και θέμα Πολιτισμού», μόνο που στην Ελλάδα πολύ λίγοι το πιστεύουν έμπρακτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή