ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στην υποβολή παραίτησης εξώθησαν τον Σέσιονς οι ύβρεις του Τραμπ τον Μάιο

NEW YORK TIMES

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με υβριστκούς χαρακτηρισμούς εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς τον περασμένο Μάιο, αποκαλώντας τον «ηλίθιο» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο και τονίζοντας ότι πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση του, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ εξύβρισε τον Σέσιονς κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Μαΐου, την ίδια στιγμή που οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του έψαχναν αντικαταστάτη για τη θέση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο είχε αποπέμψει από τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές του ίδιου μήνα.

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνάντησης, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντον Μακγκάν, έλαβε ένα τηλέφωνο από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ροζενστέιν, το οποιό γνωστοποίησε στον Σέσιονς ότι ο υφιστάμενος του στο υπουργείο είχε διορίσει τον πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, στη θέση του ειδικού ανακριτή για την έρευνα πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, η εξέλιξη αυτή εξόργισε σε μεγάλο βαθμό τον Τραμπ, ο οποίος καταφέρθηκε με ύβρεις κατά του υπουργού του, κατηγορώντας τον για «απιστία» απέναντί στο πρόσωπο του. 

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο διορισμός του Μιούλερ υπήρξε απόρροια της απόφασης του Σέσιονς να εξαιρέσει τον εαυτό του από τη δικαστική έρευνα για την προεκλογική του καμπάνια και να διορίσει στη θέση του τον Ροζενστέιν, μία απόφαση που ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ως το καθοριστικό γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση του να «χάσει τον έλεγχο» της δικαστικής έρευνας εις βάρος της. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε δημόσια κριτική στον Σέσιονς για τον διορισμό του Μιούλερ, ενώ τον Ιούλιο δήλωσε ότι δεν θα τον επέλεγε για υπουργό Δικαιοσύνης, εάν γνώριζε ότι θα εξαιρούσε τον εαυτό του από τη δικαστική έρευνα εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και της κυβέρνησης του.  

Σύμφωνα με τους NYT, ο Σέσιονς υπέβαλλε την παραίτησή του έπειτα από τη σειρά διαπληκτισμών που είχε με τον πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τη σε συνεργάτες του ως την πιο «ταπεινωτική» στιγμή της δημόσιας ζωής του εδώ και δεκαετίες. 

Τέλος, η εφημερίδα επεσήμανε τους λόγους που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποδέχτηκε την παραίτηση του Σέσιονς, κάνοντας λόγο για τις εκτιμήσεις των συμβούλων του σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια κίνηση, ειδικά λόγω των πρόσφατων αποπομπών του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν και του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι. 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν χθες το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. 

 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ