Στο αρχείο ο φάκελος για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη

Στο αρχείο ο φάκελος για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρχειοθέτηση ολοκληρώθηκε η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη, ότι δέχθηκε πιέσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και άλλους για να εμπλέξει στην υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος διενήργησε επί δίμηνο και πλέον έρευνα για όσα κατήγγειλε ο Γιαννουσάκης, ο οποίος εκτίει ισόβια για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης, συνέταξε πόρισμα με τα συμπεράσματά του από την εξέταση του συνόλου του υλικού της δικογραφίας και την αξιολόγηση όλων των δεδομένων και των μαρτυρικών καταθέσεων. Σύμφωνα με το πόρισμά του, το οποίο αριθμεί 17 σελίδες, δεν προέκυψαν ευθύνες για την εισαγγελέα Ειρήνη Τζήβα, η οποία είχε μεταβεί στις φυλακές προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον Γιαννουσάκη, αλλά και για τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που είχε καταγγελθεί –και αυτός– από τον Γιαννουσάκη. Για τον προανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στο Ναυτοδικείο για αξιολόγηση όπως προβλέπει ο νόμος.

«Δεν προέκυψαν», αναφέρεται στο διά ταύτα του πορίσματος, «ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε συμμετοχής πράξης των Ειρήνης Τζήβα και Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου και άλλων καταμηνυόμενων ιδιωτών στη φερομένη ως τελεσθείσα από τον Λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη απόπειρα κατάχρησης εξουσίας σε βάρος του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, και ειδικότερα, δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι τέλεσαν οιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Η υπόθεση πρέπει να χωριστεί και να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ως προς τον ανθυπασπιστή του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, προκειμένου να κριθεί αρμοδίως αν τέλεσε ή όχι τα εγκλήματα της απόπειρας της κατάχρησης εξουσίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.λπ.».

Υπόθεση ναρκοπλοίου

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, που είχε καταγγελθεί από τον ισοβίτη Γιαννουσάκη ότι τον πίεσε να καταθέσει για την εμπλοκή του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη στην υπόθεση του ναρκοπλοίου, η δικογραφία ήδη έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο να αξιολογούν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από το εισαγγελικό πόρισμα δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ των καταγγελιών Γιαννουσάκη για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ωστόσο όλα τα στοιχεία για την υπόθεση αυτή θα αξιολογηθούν από τη Βουλή στην οποία, άλλωστε, εκκρεμεί και αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, δεν προέκυψαν ευθύνες και κατά των προσώπων (ιδιωτών) που καταμηνύθηκαν από τον επικεφαλής της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη για εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Και ενώ ουσιαστικά για όλους η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ο εισαγγελέας δίδει εντολή για πειθαρχικό έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν την ευθύνη φρούρησης του Γιαννουσάκη στις φυλακές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πειθαρχικές ευθύνες για το ότι ο Γιαννουσάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα από τη φυλακή κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Μετά ταύτα, από την ολοκλήρωση της έρευνας Μπρακουμάτσου με την αρχειοθέτηση των καταγγελλόμενων, λαμβάνει νέα τροπή και η συζήτηση στη Βουλή στο τέλος του μήνα του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή