Στον αέρα βρίσκεται το κουρδικό δημοψήφισμα

Στον αέρα βρίσκεται το κουρδικό δημοψήφισμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη πίεση από τις ΗΠΑ, το Ιράν, τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Βαγδάτη δέχονται οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν προκειμένου να αναβάλουν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής. Η μόνη χώρα που έχει ταχθεί υπέρ της επίσημης απόσπασης των κουρδικών περιοχών από τον έλεγχο της Βαγδάτης είναι το Ισραήλ.

Τόσο ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη μάχη κατά του ISIS, Μπρετ Μακγκούρκ όσο και ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, αντιστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Βαγδάτης. Στο Αρμπίλ εδρεύει η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό την ηγεσία του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, ενώ στη Σουλεϊμανίγια εδρεύει το δεύτερο μεγάλο κουρδικό κόμμα, η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν.

«Δεδομένου του πόσο έχει επενδύσει πολιτικά ο Μπαρζανί στο δημοψήφισμα, φαίνεται ότι η μόνη εναλλακτική που διαθέτουν οι ΗΠΑ και το Ιράν, ώστε να τον πείσουν να το αναβάλει χωρίς να υποστεί πολιτική ταπείνωση, είναι να εργαστούν για μια συμφωνία εντός του κουρδικού στοιχείου» έγραψε ο Φαζέλ Χαουραμί στην ιστοσελίδα Al-Monitor.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χαουραμί, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν προειδοποιούν τους Κούρδους ότι η ειρήνη στην περιοχή είναι εύθραυστη και μπορεί να καταρρεύσει αν οι ισορροπίες διαταραχθούν με το δημοψήφισμα, ιδίως στις περιοχές που θεωρείται αμφιλεγόμενο κατά πόσον ανήκουν ή όχι στα όρια του Κουρδιστάν.

Η αναβολή της πρώτης συνεδρίασης του κουρδικού κοινοβουλίου, προχθές, ήταν μια ένδειξη ότι οι αρχές του Αρμπίλ εξετάζουν σοβαρά τις αμερικανικές προτάσεις για αναβολή του δημοψηφίσματος τουλάχιστον ώς τις ιρακινές εκλογές του Απριλίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή