Συνεχείς οι παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο

Συνεχείς οι παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 επανέφερε μια συζήτηση η οποία, με διάφορους τρόπους, ξεκίνησε στις ΗΠΑ ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, λίγο μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο ξυλοδαρμός διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, από τη φρουρά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε, μία σειρά από μέλη του Κογκρέσου κατέθεσαν τροπολογίες για επιβολή κυρώσεων οι οποίες προέβλεπαν από διακοπή προμήθειας ελαφρύ οπλισμού, μέχρι και τη διακοπή της συνεργασίας για την παραγωγή του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35. Η Αγκυρα έχει παραγγείλει συνολικά 100 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου, ενώ η βιομηχανία της συμμετέχει και στην κατασκευή τμημάτων του. Στην πρώτη περίπτωση, το Κογκρέσο προώθησε τη διακοπή πώλησης ημιαυτόματων όπλων στην τουρκική αστυνομία. Στη δεύτερη περίπτωση δεν συνέβη τίποτε, καθώς πιθανή ακύρωση της συμφωνίας για τα F-35 θα ήταν μια πολύ σοβαρή απόφαση με στρατηγικές επιπτώσεις.

Η προμήθεια των S-400 και το ενδεχόμενο υψηλή τεχνολογία, όπως αυτή που ενσωματώνεται στα F-35, να περάσει στα χέρια της Μόσχας, η οποία διανύει περίοδο αγαστής συνεργασίας με την Αγκυρα, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά επιχειρήματα όσων στις ΗΠΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τη σκοπιμότητα συνέχισης της συμμετοχής της Τουρκίας σε αυτό.

Στο Αιγαίο, η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά έντονη, καθώς σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονταν εμπλοκές ανάμεσα σε οπλισμένα ελληνικά και τουρκικά F-16. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και επικίνδυνοι ελιγμοί, ένδειξη η οποία εκλαμβάνεται από την Πολεμική Αεροπορία, είτε ως απειρία είτε ως απλή δοκιμασία των αντοχών της ελληνικής πλευράς. Οι επιτελείς της Π.Α. αντιλαμβάνονται την κινητικότητα αυτή μάλλον ως «εκπαιδευτική» για τους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο δεν προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας. Είναι γνωστό και αναπαρήχθη και χθες (Financial Times) ότι οι Τούρκοι στρατολογούν πιλότους και από την πολιτική αεροπορία (κυρίως την κρατική Turkish Airlines), προκειμένου να συμπληρώσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Χθες, καταγράφηκαν 28 παραβιάσεις και παραβάσεις από συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από 7 ελληνικά. Στις 15.05 καταγράφηκε και μια εικονική αερομαχία στα νότια της Λέσβου, ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16, τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο. Παράλληλα, εκδόθηκαν σειρά NAVTEX, τελευταία εκ των οποίων χθες, με τις οποίες η Τουρκία δέσμευε περιοχές και ελληνικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, εξεδόθη από τη Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης, η NAVTEX 886/17, με την οποία δεσμεύθηκε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου για ασκήσεις με πυρά την ερχόμενη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή