Tο πλοίο είχε βάλει νερό, είχε πάρει κλίση

Tο πλοίο είχε βάλει νερό, είχε πάρει κλίση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νούμερο 57 της λεωφόρου Δημοκρατίας είναι σχεδόν στην άκρη, εκεί απ’ όπου φεύγουν τα πλοία για τη Σαλαμίνα. Μπροστά είναι το μπαρ sailor (όλοι οι καφέδες 1,5 ευρώ) και πίσω η εταιρεία του ανθρώπου των ημερών Θόδωρου Κουντούρη. Γιος εργάτη του ΟΛΠ, ο ίδιος πλήρωμα σε γκαζάδικο αυτής της κατηγορίας, έγινε ιδιοκτήτης τη δεκαετία του ’90. Το 2011 πήρε άδεια εμπορίας καυσίμων και έπαυσε να μεταφέρει τα ξένα καύσιμα.

Ο γιος του μας πάει στο γραφείο του. «Η εταιρεία αποτελείται από εμένα και τα μέλη της οικογένειάς μου. Ποιος δεν έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο σε αυτή τη δουλειά; Η διαφορά είναι ότι στις δικές μου εταιρείες είμαστε εμείς στα συμβούλια. Στους άλλους ποιοι είναι; Μπροστινοί…».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ότι δύο πλοία του Κουντούρη είχαν κατασχεθεί από το λιμενικό και ο ίδιος είχε παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Αλλά το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο αρχηγός του λιμενικού σώματος είχε διευκρινίσει ότι ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε απαλλαγεί απο το δικαστήριο. «Μετάγγιζα καύσιμο από το ένα δικό μου πλοίο στο άλλο…», λέει αφοπλιστικά. Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό και το λιμενικό αποδέσμευσε τα πλοία.

Και τα τρία πλοία του 53χρονου πλοιοκτήτη λέγονται «Αγία Ζώνη» (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ). «Τα είχα πάρει απέξω. Ηταν παλιά, ναι, αλλά σε αυτό που βούλιαξε έβαλα 700.000 ευρώ το 2014. Αλλά όλα τα πλοία που κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν την ίδια ηλικία».

Οταν το λιμενικό τού αποδέσμευσε τα πλοία, τα έδεσε. «Δουλειά δεν υπήρχε με την κρίση. Τώρα τελευταία άρχισα να ετοιμάζω ένα από αυτά γιατί με εκείνο που βούλιαξε η δουλειά δεν έβγαινε, ήταν πολλή…». Το καύσιμο το είχε πάρει το «Αγία Ζώνη ΙΙ» από τα ΕΛΠΕ το πρωί του Σαββάτου και θα το έδινε στα πλοία το πρωί της Δευτέρας. Μια πηγή του λιμενικού είπε αργότερα στην «Κ» ότι αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική, «στο μαζούτ δεν γίνεται πια λαθρεμπόριο γιατί δεν βγαίνει στη στεριά. Αυτό που γίνεται είναι να κλέψει κανείς σε συνεργασία με το πλήρωμα μια ποσότητα και να την πουλήσει δύο φορές. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μετάγγιση του Κουντούρη είχε σχέση με αυτό. Ο ίδιος λέει ότι επειδή δεν χώραγε το καύσιμο στο ένα πλοίο μεταγγίστηκε στο άλλο.

Δύο παρά πέντε τη νύχτα του Σαββάτου τον πήρε ο καπετάνιος να του πει ότι το πλοίο είχε βάλει νερό και είχε πάρει κλίση. Από τα 11 μέλη του πληρώματος έπρεπε να είναι το 30% πάνω, δηλαδή τέσσερα. Ο πλοίαρχος είχε γράψει ότι ήταν τέσσερα στο πλοίο αλλά οι δύο έλειπαν. «Μπορεί να είχαν βγει έξω», λέει.

«Το πήραν χαμπάρι επειδή το νερό είχε ανέβει και έσβησε η μηχανή…». Ο Κουντούρης πήρε αμέσως τηλέφωνο τον Μιχάλη Σπανόπουλο, έναν από τους πολύ καλούς επαγγελματίες του Περάματος και υπέγραψε μαζί του ένα LOF (σ.σ. συμφωνία με βάση την οποία ανάλογα με το κόστος της απορρύπανσης κάποιος μπορεί να κρατήσει ακόμα και το πλοίο). «Ηταν Σάββατο βράδυ και χρειαζόταν κάποιος χρόνος μέχρι να μαζέψει τον κόσμο…».

Ο Κουντούρης είχε ασφαλίσει το πλοίο για 5 εκατομμύρια έναντι αστικής ευθύνης. «Τώρα καταστράφηκα», λέει κοιτάζοντας απλανώς έξω από το παράθυρο. «Αν σε αυτούς που ζητούν αποζημιώσεις προστεθούν οι αλιείς, οι δήμαρχοι, οι καταστηματάρχες η ζημιά θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια. Οσοι συμμετέχουν στη διάσωση του πλοίου το έχουν βέβαιο. Ευτυχώς δεν είναι βαθιά, στα 15 -17 μέτρα…».

Επιθεώρηση

Τον ρωτάμε τι έγινε με την επιθεώρηση του «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Αρχισε δύο μέρες πριν λήξει το προηγούμενο πιστοποιητικό και επειδή δεν προλάβαιναν οι υπηρεσίες, μου έδωσαν μια προσωρινή παράταση ώστε να τελειώσει κανονικά (σ.σ. η «Κ» έμαθε από πηγή της επιθεωρούσας αρχής ότι η επιθεώρηση ολοκληρώθηκε κανονικά). Το πιστοποιητικό έληγε 27 Σεπτεμβρίου, στις 25 θα έβγαινε έξω για συντήρηση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή