Σαντορινιός: «Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση»

Σαντορινιός: «Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανευ προηγουμένου είναι πλέον οι παλινωδίες των στελεχών της κυβέρνησης που έχουν κληθεί να διαχειριστούν επιχειρησιακά, πολιτικά και επικοινωνιακά το ζήτημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Σαρωνικού Κόλπου από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Χθες, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκ. Σαντορινιός, ο οποίος την ημέρα του ατυχήματος βρισκόταν στην Αρμάτα των Σπετσών γιορτάζοντας, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «δεν βάζω εγώ το χέρι μου στη φωτιά ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση», αναφερόμενος στη δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε από τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων του υπ. Ναυτιλίας στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι προτού δοθεί αυτή η παράταση, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από σχετικό κλιμάκιο ελεγκτών, που χορήγησε και το «πράσινο φως» για να εγκριθεί το σχετικό αίτημα. Από το υπουργείο τονίζουν ότι θα ελεγχθούν τυχόν ευθύνες για την επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα, έπειτα και από σχετική πρωθυπουργική εντολή, συμφωνήθηκε να μη δίνονται πλέον δίμηνες παρατάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο Ναυτιλίας θα συμπεριλάβει στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει τους τελευταίους μήνες, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα εκχωρηθεί η αρμοδιότητα των ελέγχων/επιθεωρήσεων των πλοίων στους νηογνώμονες (και όχι στις υπηρεσίες του υπουργείου), προκειμένου να σταματήσει το στρεβλό καθεστώς κατά το οποίο υπάλληλοι του υπουργείου είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι για τους ελέγχους των πλοίων, αλλά και για τον έλεγχο των ιδίων, όσον αφορά την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών στο σύνολο του παραλιακού μετώπου από το Καβούρι μέχρι το Φάληρο και τον Πειραιά, χθες συνεχίστηκαν για έκτη μέρα οι προσπάθειες, χωρίς πάντως αισθητή βελτίωση. Μάλιστα, χθες, το υπ. Υγείας έσπευσε να εκδώσει απόφαση για την απαγόρευση της κολύμβησης στις ακτές της σχολής Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας, στις ακτές της περιοχές «Βοτσαλάκια», όπως επίσης και σε όλες τις ακτές κολύμβησης των Δήμων Αλίμου, Παλ. Φαλήρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Επίσης, ακατάλληλη κρίθηκε η περιοχή του όρμου Λιμνιώνα και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Οι δήμοι από την πλευρά τους προχωρούν σε κινήσεις θωράκισης των ακτών αρμοδιότητάς τους. Χθες, μετά τον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος προμηθεύτηκε πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα μήκους ενός χιλιομέτρου για προληπτικούς λόγους και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης προχώρησε στην πόντιση του αντίστοιχου φράγματος που μίσθωσε, προκειμένου να αποφευχθεί η ρύπανση των παραλιών της περιοχής. Παράλληλα, από νωρίς χθες το πρωί είχε ξεκινήσει και η τοποθέτηση φραγμάτων τριών χιλιομέτρων, από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή