Σαράντα χρόνια μικρομηκάδες και συνεχίζουν

Σαράντα χρόνια μικρομηκάδες και συνεχίζουν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σαράντα του χρόνια κλείνει φέτος το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Δράμας, το οποίο, αν και μικρού μήκους, αποδεικνύεται μακράς… διάρκειας, μιας και βρίσκεται ακόμα εκεί, σημειώνοντας μάλιστα φέτος νέο ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έκανε τα πρώτα του βήματα πίσω στο 1978, όταν τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης αποφάσισαν, δίχως καμία εξωτερική υποστήριξη, να χτίσουν κάτι νέο. Η επίσημη θεσμοθέτηση έγινε έπειτα από αίτημα μιας ομάδας νέων κινηματογραφιστών στο υπουργείο Πολιτισμού το 1989 και τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζεται να λέμε, είναι Ιστορία.

Η φετινή διοργάνωση, που ξεκινάει τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 23/9, συγκεντρώνει και πάλι την αφρόκρεμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και αρκετές ξένες ποιοτικές δουλειές, φιλοξενώντας συνολικά 161 ταινίες, προερχόμενες από 54 διαφορετικές χώρες. Φεστιβάλ φυσικά σημαίνει διαγωνιστικά τμήματα: πρώτο και καλύτερο το Ελληνικό Διαγωνιστικό, εκεί που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο πολλών πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, αλλά και αρκετών παλιών γνώριμων που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

Τα θέματά τους είναι τόσο επίκαιρα όσο και διαχρονικά· η οικονομική κρίση και το προσφυγικό, τα δύο σπουδαιότερα κοινωνικά ζητήματα δηλαδή, βρίσκονται φυσιολογικά στο επίκεντρο, ωστόσο συνοδεύονται και από πολλά άλλα, όπως τα γηρατειά, η διαχείριση της απώλειας, η κακοποίηση των ζώων, η εικονική πραγματικότητα των μίντια και η στάση μας απέναντι στη διαφορετικότητα. Και βέβαια έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις συγκεκριμένες θεματικές μέσα από την καθαρή, πολλές φορές και ρηξικέλευθη ματιά των πιο νέων κινηματογραφιστών. Αρωγοί τους σε αυτή την προσπάθεια είναι ευτυχώς και φέτος πολλοί καταξιωμένοι Ελληνες ηθοποιοί (Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκης, Γ. Στάνκογλου, Β. Ανδρεαδάκη, Κ. Καρβούνη κ.ά.), οι οποίοι φαίνεται να εκτιμούν όλο και περισσότερο την ταινία μικρού μήκους ως αυτόνομο έργο τέχνης, ικανό να αναδείξει τις ικανότητες του δημιουργού της, και όχι απλώς ως συμπαθές πρωτόλειο.

Στα υπόλοιπα του φεστιβάλ, υπάρχει φυσικά το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, με 54 ταινίες, ειδικές προβολές για παιδιά, Βαλκανικό Πανόραμα, όπως και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Σημαντικότερη εξ αυτών, τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» (19-22/9), με καλεσμένους σπουδαίους Ελληνες λογοτέχνες, υπό της επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) θα απονείμει το δικό της βραβείο, επιβεβαιώνοντας πως, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το φεστιβάλ έχει πλέον αληθινά διεθνή ακτινοβολία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή