Η ρητίνη του πεύκου διαβατήριο για τις ξένες αγορές

Η ρητίνη του πεύκου διαβατήριο για τις ξένες αγορές

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμή τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις επενδύσεις και τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, η Megara Resins έχει πετύχει να απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας που μόνο σε περιβάλλον ύφεσης και στασιμότητας δεν παραπέμπουν. Το 2016 οι πωλήσεις της εταιρείας, σε ενοποιημένη βάση, προσέγγισαν τα 57 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των πωλήσεων του 2009, όταν η Ελλάδα έμπαινε στην περιπέτεια της μεγάλης κρίσης. Την 5ετία 2011-2015, περίοδος όπου η χώρα βρέθηκε, παραπάνω από μία φορά, στο χείλος της καταστροφής, της άτακτης χρεοκοπίας και του εξοβελισμού της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Megara Resins πέτυχε μια μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων κατά 11%. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα –και ενώ οι περισσότεροι απέσυραν στο εξωτερικό τρομοκρατημένοι καταθέσεις δισεκατομμυρίων από το τραπεζικό σύστημα– η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο επεξεργασίας φυτικής ρητίνης, οργανικών ενώσεων και ελαίων, παράγοντας πρώτες ύλες και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία χρωμάτων, μελανιών, καλλυντικών κ.ά.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση οικογενειακής επιχείρησης –ιδρύθηκε το 1956 με ρίζες στο 1935– που εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη, καινοτόμο εταιρεία που έχει καταφέρει να διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευρωπαϊκή διάκριση

Το 2016 συμπεριελήφθη σε λίστα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange – LSE) με τις 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που «εμπνέουν» την Ευρώπη έχοντας καταφέρει να διακριθούν κόντρα στην οικονομική κρίση.

Πώς κατάφερε μια μικρή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εταιρεία από τα Μέγαρα να κολυμπήσει με επιτυχία κόντρα στην εγχώρια εσωστρέφεια; Σίγουρα οι εξαγωγές ήταν αυτές που έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Εξάγοντας η μητρική εταιρεία το 80% των προϊόντων της σε περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο δεν ένιωσε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της εξαιτίας της κατάρρευσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συνεπακόλουθης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Με εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση

Ανατολή, σε χώρες από το Ισραήλ και την Τουρκία μέχρι τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η Megara Resins τρέχει παραγωγικά σε μια εξαιρετικά δυσμενή ιστορική περίοδο της χώρας.

Ωστόσο οι εξαγωγές δεν έρχονται μόνες τους ούτε αποτελούν θέμα απόφασης. Η διείσδυση σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές που πέτυχε η Megara Resins ήρθε ως αποτέλεσμα επιμονής, εκτεταμένων στοχευμένων επενδύσεων, υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και εντέλει της παραγωγής νέων, υψηλής ποιότητας, προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και βελτίωση των παραγωγικών δομών και διαδικασιών.

Η πορεία της

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Αναστάσιο Φάνη και αρχικά λειτουργούσε ως μονάδα που παρήγε τα δύο βασικά προϊόντα της φυσικής ρητίνης από πεύκο: το κολοφώνιο, ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή ειδών όπως μελάνια εκτυπώσεων, βερνίκια, κόλλες, σαπούνι, παρασκευή χαρτιού κ.ά., και το πιο γνωστό σε μας ακατέργαστο νέφτι. Τη δεκαετία του 1970 επικεντρώθηκε σε υλικά για τη βιομηχανία χαρτοποιίας ενώ τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε την παραγωγή διάφορων ειδικών και εξειδικευμένων προϊόντων με βάση τη ρητίνη. Την επόμενη δεκαετία προχώρησε στην παραγωγή ακόμα πιο βελτιωμένων αλλά και νέων προϊόντων (αλκυδικών και ακρυλικών ρητινών), με έμφαση στη βιομηχανία σκυροδέματος και χαρτοπολτού. Ακολούθησε, στις αρχές του 2000, η παραγωγή πιο σύνθετων χημικών προϊόντων (ακόρεστων πολυεστέρων για σύνθετα υλικά καθώς και προϊόντων για τη βιομηχανία βαφών και συγκολλητικών ουσιών). Σήμερα η Megara Resins θεωρείται μια από τις πλέον καινοτόμες, στον τομέα της, εταιρεία, με την επεξεργασία της ρητίνης που εκκρίνεται από τα πεύκα να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εταιρείας.

Εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις περίπου 30 στρεμμάτων στα Μέγαρα Αττικής, ενώ κύριοι μέτοχοι είναι οι αδερφοί Κώστας και Χρήστος Φάνης.

Στο εξωτερικό το 80% των πωλήσεων του 2016

Εχοντας προχωρήσει σε εξαγορές και στον ριζικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων η εταιρεία καταγράφει σταθερά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 70 εκατ. ευρώ. Το 2016 σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 57,49 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,7% έναντι του 2015. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το 2015. Η μητρική βιομηχανική εταιρεία «Α. Φάνης» κατέγραψε το 2016 πωλήσεις 42,83 εκατ., εκ των οποίων το 80% ήταν πωλήσεις στο εξωτερικό. Η σημαντική ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Από περίπου 40 άτομα που απασχολούνταν συνολικά το 2009, σήμερα η Megara Resins απασχολεί περίπου 90 άτομα σε επίπεδο εταιρείας και 130 σε επίπεδο ομίλου, ενώ όλες οι θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 40, εκ των οποίων οι μισές αφορούν επιστημονικό προσωπικό λόγω της έμφασης που δίνεται σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης.

Η εταιρεία υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ δίνει έμφαση στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών όπου έχει παρουσία. Ετσι, για τη στελέχωση του νέου εργοστασίου στη Χαλκίδα δόθηκε προτεραιότητα σε άτομα της περιοχής, αλλά και σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Διαθέτει τρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα Μέγαρα Αττικής, όπου βρίσκεται και η έδρα της επιχείρησης, στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Χαλκίδα. Χρονιά-σταθμός για τον όμιλο ήταν το 2011, όπου αφού προηγήθηκε εκτεταμένος εκσυγχρονισμός και αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, επεκτάθηκε σε νέες αγορές και ανέπτυξε νέα προϊόντα, αλλά και το 2014 που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας AFKA από κοινού με την τουρκική εταιρεία Ak-Tas Dis Ticaret.

Ερευνα σε νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία

Μια «ιδιαίτερη επιτυχία» χαρακτηρίζουν στελέχη της εταιρείας τη συμμετοχή της στο νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FORCE (Formulations and Computational Engineering) το οποίο εστιάζει στους τομείς της νανοτεχνολογίας, των προηγμένων υλικών και της βιοτεχνολογίας, και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020). Το πρόγραμμα εστιάζει στην έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020 και είναι υποστηρικτικό της ευρύτερης στρατηγικής πρωτοβουλίας «Ευρώπη 2020».

Σύμφωνα με τη Megara Resins, με τη συμμετοχή της σε αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας, αποκτώντας υποδομές παγκοσμίου επιπέδου και επενδύοντας σε στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης επιχειρηματικών αποφάσεων βασισμένου σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την ενσωμάτωση υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών μοντέλων λογισμικού για χρήση σε υλικά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ιδέα της πρότασης βασίζεται στη χρήση θεωρητικών και υπολογιστικών εργαλείων και την εξεύρεση λύσεων για αποτελεσματικότερη λειτουργία των βιομηχανικών διαδικασιών. Το λογισμικό που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να προτείνει βέλτιστες λύσεις με τελικό σκοπό την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών στρατηγικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος FORCE, η Megara Resins θα συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες όπως Unilever, DoW, IBM, με πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και με το ερευνητικό ινστιτούτο Fraunhofer – Institute for Mechanics of Materials. Τα τελευταία χρόνια μέσω της συμμετοχής της σε ερευνητικά προγράμματα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή