Οι εξελίξεις «θαμπώνουν» το αφήγημα Τσίπρα

Οι εξελίξεις «θαμπώνουν» το αφήγημα Τσίπρα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετέωρο έχει καταστεί το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δέκα μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν και την παρουσία του στη ΔΕΘ: Το «φιλοεπενδυτικό» κλίμα, που επιχείρησε να οικοδομήσει με διαδοχικές επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε επιχειρήσεις το Μέγαρο Μαξίμου, κατέρρευσε εν μέσω των εξελίξεων στις Σκουριές και στο Ελληνικό, το success story με επίκεντρο τον τερματισμό της επιτροπείας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις διαρροές του ΥΠΟΙΚ περί ενδεχόμενων νέων μέτρων το 2018 και μη καθαρής εξόδου στις αγορές τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, ενώ και το προφίλ της κυβέρνησης ως ικανής να διαχειριστεί κρίσεις «βούλιαξε» στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου είχε αποφασίσει τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του: Στόχος του –παρά τις επιμέρους τακτικές κινήσεις, όπως ο καθορισμός σημαιοφόρων μέσω κλήρωσης και το μποϊκοτάζ του συνεδρίου της Εσθονίας, που απευθύνονταν προς ένα αριστερόστροφο ακροατήριο– ήταν η στροφή προς το κέντρο.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας επιδίωκε: Πρώτον, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που το 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις επανακάμπτουν στη Ν.Δ. Δεύτερον, να αποτρέψει μετακινήσεις προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αναχαιτίζοντας την όποια δυναμική μπορεί να αποκτήσει ο χώρος μέσω της εκλογής νέας ηγεσίας. Και τρίτον, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που εμφανίζονται να στρέφονται προς την αποχή, λόγω των διαχειριστικών ανεπαρκειών της κυβέρνησης, αλλά και των παλινωδιών και της αρνητικής τροπής της δεύτερης αξιολόγησης που οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου.

Πλήγμα στον σχεδιασμό

Τούτο προϋπέθετε ο κ. Τσίπρας να μετακινηθεί στο «γήπεδο» του προέδρου της Ν.Δ. ως εγγυητής νέων επενδύσεων και ανάπτυξης, τα οφέλη της οποίας θα διένειμε όμως με «πιο δίκαιο τρόπο», αλλά και να εμφανιστεί ως ικανότερος στο πεδίο της διακυβέρνησης, λόγω της παρουσίας του, από το 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον ανωτέρω σχεδιασμό.

Στο μέτωπο των επενδύσεων η κυβέρνηση φέρεται να υποβάθμισε το περιθώριο αντίδρασης της Eldorado Gold, αλλά και την ισχύ των βασικών μετόχων της. Επίσης, στο Ελληνικό είναι σαφές από τις συνεχείς αναβολές του ΚΑΣ ότι, έπειτα από μια αλυσίδα εσφαλμένων χειρισμών, η επένδυση κρέμεται πλέον από μια κλωστή.

Μετέωρη, όμως, είναι πλέον και η ρητορική του κ. Τσίπρα, ότι αποκλείονται νέα μέτρα το 2018, αλλά και ότι η χώρα θα επιτύχει «καθαρή» έξοδο στις αγορές τον επόμενο Αύγουστο. Στους «παροικούντες» το Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά για την επικοινωνιακή διαχείριση των οικονομικών εξελίξεων των επόμενων μηνών.

Διαρροές και φόβοι

Η σύγκρουση αυτή είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ομως την περασμένη Τετάρτη υπήρξαν διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων του χρόνου είναι ανοικτό, ενώ η «καθαρή» έξοδος στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος παραμένει αβέβαιη.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στη δημοσιοποίηση των ανησυχιών του υπουργείου, ο φόβος στην οδό Νίκης είναι υπαρκτός: Κατά πληροφορίες, σχεδόν προεξοφλείται ότι το 2018 θα υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου κατά 300 εκατ. ευρώ, αλλά η «ψαλίδα» μπορεί να ανοίξει δραματικά εάν η υστέρηση εσόδων τον Αύγουστο δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά συνιστά «τάση» εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν πλέον στην υπερφορολόγηση.

Τέλος, υπονομευτική για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ ήταν η εξέλιξη με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Σε πρώτο επίπεδο, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε ανίκανη να διαχειριστεί με άμεσα αντανακλαστικά και επαρκώς μια νέα οικολογική κρίση, όταν το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και προ μηνός με τις φωτιές στο Λεκανοπέδιο, τη Ζάκυνθο και την Ηλεία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για τους χειρισμούς υπήρξαν πυρά και εκ των έσω, με ηχηρότερο παράδειγμα την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Ομως υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο: Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σημειώνουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπρεπε ο κ. Κουρουμπλής να οδηγηθεί σε έξοδο από την κυβέρνηση, ώστε ο κ. Τσίπρας να αποστείλει σήμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης αλλά και επίδειξης πυγμής. Πόσο μάλλον, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μία εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ο υιός Τραγάκης, επειδή ο πατέρας του είχε σπεύσει να προεξοφλήσει ότι θα μετέχει στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή