Οι επενδύσεις και το… εμπόδιο ΣΥΡΙΖΑ

Οι επενδύσεις και το… εμπόδιο ΣΥΡΙΖΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίμονη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμπνεύσει το μήνυμα μετάβασης της χώρας και της οικονομίας στην επόμενη ημέρα, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το διεθνές ακροατήριο, δείχνει να «σκοντάφτει» πρωτίστως σε εμπόδια που ανακύπτουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και θέτουν σε αμφισβήτηση την πρωθυπουργική αφήγηση πριν αυτή περάσει από την κρησάρα τρίτων ή την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η προσεκτικά, με κόπο και μεγάλη προετοιμασία στημένη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και όσα είπε εκεί, δέχθηκαν δύο σοβαρά πλήγματα: το πρώτο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών όπου φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν συμμερίζεται πλήρως τον οδικό χάρτη που το Μαξίμου περιγράφει για τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, σε αμφισβήτηση ετέθησαν η πρωθυπουργική επίθεση φιλίας προς πάσης φύσεως επενδύσεις και η διακήρυξη περί προτεραιότητας της κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Τσίπρα προσωπικά στη διευκόλυνση επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα.

Το «στα τσακίδια» του πρωθυπουργικού συμβούλου, Νίκου Καρανίκα, κωδικοποίησε την «αλλεργία» μέρους της κυβέρνησης και του κόμματος σε οτιδήποτε παραπέμπει στην έλευση και δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας, ενώ από όσα έγιναν γνωστά αναδεικνύονται τουλάχιστον παρελκυστικοί χειρισμοί από μέρος της κυβέρνησης με στόχο, στην καλύτερη περίπτωση, να καθυστερήσει όσο μπορεί η επένδυση στις Σκουριές. Αλλωστε, ο ξεσηκωμός κατά της επένδυσης ήταν το «όχημα» που έφερε στη Βουλή κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Η διαφοροποίηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της «ανεμπόδιστης πορείας» προς αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάδειξη προσωπικών στρατηγικών στην κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι στην οδό Νίκης προτιμούν λιγότερο θριαμβευτικούς τόνους, καθώς στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, εκεί θα ριχτεί η ευθύνη. Επικρατεί, επίσης, προβληματισμός ότι ενδεχομένως η προεξόφληση, από την πλευρά της Αθήνας, της πορείας των επόμενων μηνών και του οδικού χάρτη, που θα ακολουθηθεί, να προκαλέσει ενόχληση στην πλευρά των εταίρων, που κανείς δεν ξέρει πώς θα εκδηλωθεί.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης ενός ακόμα project, της επένδυσης στο Ελληνικό, όπου, με διαρκείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις, έχει καταστεί εφικτό να αποτραπεί –μέχρι στιγμής– η υιοθέτηση εισήγησης του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία περίπου η μισή έκταση θεωρείται αρχαιολογική ζώνη. Εξέλιξη που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο φιλοεπενδυτικό προφίλ του κ. Τσίπρα.

Ο δυϊσμός της κυβέρνησης έναντι της προσέλκυσης επενδύσεων δεν είναι κάτι νέο, έχει εκδηλωθεί από πολύ νωρίς. Ηδη από τους πρώτους μήνες έλευσής της στην εξουσία, όταν, στον βωμό του κινηματικού ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε να ορθωθούν διάφορα εμπόδια στο Ελληνικό – μέχρι και έκταση για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων παραχωρήθηκε εντός του πρώην αεροδρομίου. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά βρέθηκε, επίσης, στο στόχαστρο, με τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, να προσπαθεί με νυχτερινές τροπολογίες να διαφοροποιήσει στοιχεία της συμφωνίας με τους Κινέζους επενδυτές.

Οι αντιθέσεις

Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκδηλώνει με κάθε αφορμή την αντίθεσή του στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης επιπλέον ποσοστού της ΔΕΗ και για την αντίθεσή του αυτή μετακινήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, ενώ είχε συγκρουσθεί σφοδρά με τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα. Οι περιορισμοί αρχαιολογικών χώρων επιστρατεύτηκαν στην περίπτωση της Αφάντου στη Ρόδο, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα έχει αλλάξει εδώ και καιρό σε σχέση με τις επενδύσεις, καθώς στην κυβερνητική ηγεσία αντιλαμβάνονται τη σημασία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων για την ουσιαστική ανάταξη της οικονομίας. Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να «χαϊδεύουν αυτιά» του στενού κομματικού ακροατηρίου, κλείνοντας το μάτι στη συνθηματολογία εκείνου του άλλου ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τον κ. Τσίπρα, «δεν υπάρχει πια», όπως δήλωσε στη ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή