Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η Ευρώπη

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η Ευρώπη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά τις γερμανικές εκλογές θα έχουμε δύο “καθαρά” χρόνια, με νωπή εντολή σε Βερολίνο και Παρίσι, για να προωθήσουμε αλλαγές στην Ευρώπη. Κάντε αυτό που σας αναλογεί από το πρόγραμμα γρήγορα, για να μας απασχολήσει η Ελλάδα όσο το δυνατόν λιγότερο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί από τον Αύγουστο του 2018 και μετά να ασχοληθεί ξανά με το ελληνικό ζήτημα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η διάθεση της ευρωπαϊκής ηγεσίας να εστιάσει στα μεγάλα ζητήματα αναμόρφωσης της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, διαμορφώνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο με σχετικά ήπιους όρους.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμά, επίσης, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στη νέα θητεία της, η οποία πιθανότατα θα είναι και η τελευταία, θα λειτουργήσει περισσότερο με όρους πολιτικής παρακαταθήκης και του «αποτυπώματος» που θα αφήσει η ηγεσία της όχι μόνο στη Γερμανία αλλά συνολικά στην Ευρώπη. Ετσι, καθώς δεν θα περιορίζεται πια από την πίεση μιας νέας έκθεσής της στην εκλογική διαδικασία, θα είναι περισσότερο απελευθερωμένη στους χειρισμούς της τόσο έναντι της κυβέρνησής της όσο και σε σχέση με τις πρόσκαιρες διαθέσεις της κοινής γνώμης.

Και αυτό, εκτιμά η Αθήνα, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της επιδίωξης να τελειώνει η μνημονιακή εποχή για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η εικόνα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση εκλογές στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο, τη στιγμή που καμιά πλευρά δεν εμφανίζεται ενθουσιώδης, σύμφωνα πάντοτε με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, έναντι της προοπτικής ενός νέου, τέταρτου, μνημονίου για την Ελλάδα.

Βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία θα κρίνει και τον συνδυασμό κομμάτων με τον οποίο θα κυβερνήσει η κ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή