Δισεκατομμύρια ευρώ στον αέρα

Δισεκατομμύρια ευρώ στον αέρα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται δύο από τις κορυφαίες επενδύσεις στη χώρα σε μια χρονική συγκυρία που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να προσελκύσει ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, η οποία έχει ήδη δαπανήσει 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τα μεταλλεία της στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε –τη Δευτέρα– ότι προτίθεται να αναστείλει τις εργασίες της στη χώρα καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει συνέχεια εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της επένδυσης, είτε καθυστερώντας στην έκδοση αδειών λειτουργίας είτε απειλώντας με προσφυγή στη διαιτησία χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους στην εταιρεία.

Το Μαξίμου, βλέποντας ότι η κίνηση της καναδικής εταιρείας κινδυνεύει να διαλύσει το «επενδυτικό αφήγημα» του κ. Τσίπρα, προχώρησε σε συμβιβασμό εκδίδοντας τις άδειες που ζητούσε η Eldorado υποστηρίζοντας ότι μέσω της διαιτησίας λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των μεταλλείων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δικαιωθεί στο ΣτΕ σε όλες τις προσφυγές (19) που έχουν γίνει εναντίον της για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στα χαρτιά, όμως, κινδυνεύει να μείνει και η επένδυση του Ελληνικού, καθώς ενστάσεις για το έργο έχουν κάνει τόσο ο δασάρχης Πειραιά όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο φέρεται να θεωρεί ότι το ένα τρίτο της έκτασης του Ελληνικού έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον – εξέλιξη που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναβάλει την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ελπίζοντας σε μια συμβιβαστική λύση.

Το κύριο πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπο με εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα τελευταία χρόνια πολέμησαν τις συγκεκριμένες επενδύσεις και τώρα, μετά τη στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό, καλούνται από την κυβέρνηση να τις αποδεχτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή