Δράση και αντίδραση από τους «κομάντο» κατά των επενδύσεων

Δράση και αντίδραση από τους «κομάντο» κατά των επενδύσεων

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε επένδυση και… καημός, κάθε μεγάλο έργο έχει ως «προαπαιτούμενο» μπαράζ αντιδράσεων. Από το Μουσείο της Ακρόπολης και το έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στην Καλλιθέα μέχρι το Ελληνικό, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα και τις Σκουριές, και πάμπολλα άλλα, εκδηλώθηκαν ενορχηστρωμένες αντιδράσεις, με πιο συνήθεις αναφορές στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς· δύο κατηγορίες θεμάτων για τα οποία υπάρχει ευαισθησία από ένα μέρος της κοινωνίας αλλά και δυνατότητα δικαστικών προσφυγών. Οι συνήθεις για την Ελλάδα διαμαρτυρίες πολλαπλασιάστηκαν σε ένταση τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, καθώς συνδέθηκαν με τις κατηγορίες της «αρπαγής του δημόσιου πλούτου» και ενισχύθηκαν εμφατικά από το ανερχόμενο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκροτήθηκαν ομάδες «κομάντο κατά των επενδύσεων».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου μια παλιά αντιπαράθεση σημαντικής μερίδας των κατοίκων κατά της εξόρυξης μετατράπηκε σε «εργαστήριο» άσκησης πολιτικής από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε στίβο μάχης για ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών. Μέσα από τις κινητοποιήσεις κατά της Eldorado Gold αναδείχθηκε ως βουλευτής η δασολόγος από την Ιερισσό και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε το ποσοστό του να απογειώνεται στο 33% στον Νομό Χαλκιδικής από το 4% του 2009. Μάλιστα, και από άλλους νομούς συχνά έδιναν το «παρών» στις κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου (αποχώρησαν μετά το 3ο μνημόνιο από το κυβερνών κόμμα) και Χρήστος Καραγιαννίδης.

Για το Ελληνικό

Η Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι μεταξύ των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που με ερώτησή τους, τον Φεβρουάριο του 2017, ζητούσαν από τους αρμόδιους υπουργούς απάντηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης των αρχαίων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Σημειώνεται ότι ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες», αναφέρεται στην ερώτηση που υπογράφεται επίσης από τους Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργο Δημαρά, Θόδωρο Δρίτσα, Μαρία Θελερίτη, Αστέριο Καστόρη, Γιώργο Κυρίτση, Θέμη Μουμουλίδη, Γεράσιμο Μπαλαούρα, Γεώργιο Πάλλη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Πάνο Σκουρολιάκο, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρίλαο Τζαμακλή και Νίκο Φίλη.

Η επένδυση στο Ελληνικό πολεμήθηκε έντονα για πολλά χρόνια από πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα από τη Νάντια Βαλαβάνη (βουλευτής και υπουργός, που αποχώρησε μετά το 3ο μνημόνιο), αλλά και την καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρώην δημοτική σύμβουλο Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου. Ιδιαίτερα δραστήριος κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου ήταν και ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος είχε συνάψει «μέτωπο» και με τους τότε δημάρχους Γλυφάδας (Κώστας Κόκκορης) και Αλίμου (Θάνος Ορφανός), στο όνομα της διεκδίκησης του «μητροπολιτικού πάρκου» στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 και οι «τρεις σωματοφύλακες» του πάρκου έχασαν την εκλογή από υποψηφίους δημάρχους που έβλεπαν φιλικά την επένδυση. Για πολύ χαμηλό τίμημα και «άθλια μεθόδευση» στο Ελληνικό είχε μιλήσει το ΤΕΕ το 2014, με πρόεδρο (μαντέψτε…) τον σημερινό υπουργό Υποδομών Xρήστο Σπίρτζη.

Σε Κέρκυρα και Λασίθι

Ενεργό είναι το μέτωπο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επένδυσης στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, του διεθνούς fund NCH Capital, η οποία έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες. Τελευταίο επεισόδιο καταγράφηκε στα τέλη Αυγούστου όταν ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, μαζί με άλλους επιφανείς του δήμου, εμπόδισε σκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας NCH Capital να προχωρήσουν σε διάνοιξη μονοπατιών, τα οποία χαρακτήρισε δημοτικά. Μάλιστα, τοποθέτησαν και ένα φορτηγό του δήμου στο μονοπάτι, για να εμποδίσουν κάθε έργο διάνοιξης. Στο παρελθόν οι δύο βουλευτές Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Βάκη (σημερινή κοινοβουλευτική εκπρόσωπος) και ο Στέφανος Σαμοΐλης (αποχώρησε στη συνέχεια), είχαν κατακεραυνώσει το έργο.

Επίμονες ήταν οι αντιδράσεις ενάντια στην τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, ύψους 270 εκατ. ευρώ, της Minoan Group, σε έκταση του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή της Μονής Τοπλού. Η διαδικασία της αδειοδότησης ολοκληρώθηκε φέτος, ενώ ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης είχε προκηρυχθεί το 1992! Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στη «φαραωνική» (όπως χαρακτηριζόταν) επένδυση των 7.000 κλινών. Τελικά, το εγκεκριμένο σχέδιο (με τις υπογραφές των υπουργών) προβλέπει ένα πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 1.936 κλινών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολέμιοι, με οικολογική αναφορά.

Για εμβληματικά έργα

Οι πολέμιοι των επενδύσεων έβαλαν στο στόχαστρο και εμβληματικά έργα, όπως το συγκρότημα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του φημισμένου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, στον Φαληρικό Ορμο. Οταν απομακρύνθηκε ο Ιππόδρομος και ξεκίνησε η διαδικασία ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου, υπήρξαν φωνές ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση», οι οποίες ευτυχώς δεν έλαβαν ιδιαίτερο εύρος.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το επισκέφθηκε… μία Ελλάδα (11 εκατομμύρια άτομα από το εξωτερικό και το εσωτερικό), πέρασε από 40 κύματα και πολλές δίκες μέχρι να μπορέσει να προχωρήσει. Από το 1993 μέχρι το 2004 ασκήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περισσότερες από 10 αιτήσεις ακύρωσης σε διάφορα στάδια του έργου. Οχι μόνο κάτοικοι της περιοχής που θίγονταν από την ανέγερση του μουσείου, αλλά και διάφοροι «ειδικοί» τάχθηκαν κατά των εργασιών, ενώ η προστασία των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στον χώρο έδωσε λαβή για αγωγές. Η Ιστορία βέβαια καταγράφει τη δημιουργία του μουσείου που κοσμεί την Αθήνα, αφήνοντας στο σκοτάδι της λήθης όσους προσπάθησαν να το σταματήσουν.

ΥΓ.: Τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά της δράσης των «κομάντο» κατά των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή