Δεσμεύσεις Τραμπ για ονειροπόλους και Τείχος

Δεσμεύσεις Τραμπ για ονειροπόλους και Τείχος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγχυση ενέσπειρε το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος –αλλά και των Ρεπουμπλικανών–, διαψεύδοντας σε μήνυμά του στο Twitter τη σύναψη συμφωνίας για την προστασία των ανήλικων παράτυπων μεταναστών, γνωστών και ως «ονειροπόλων».

Τη διάψευση από τον πρόεδρο Τραμπ ακολούθησε κύμα επικρίσεων από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν για την προθυμία με την οποία ο Τραμπ έσπευσε να συνάψει συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για τους νέους μετανάστες. Οι διαφωνίες των Ρεπουμπλικανών εστιάστηκαν κυρίως στην πρόθεση ορισμένων Δημοκρατικών να εντάξουν την αναστολή κατασκευής τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού στην παραπάνω συμφωνία.

Διευκρινίσεις

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε την Πέμπτη να καθησυχάσει την εκλογική του βάση: «Το ΤΕΙΧΟΣ, το οποίο κατασκευάζεται ήδη, υπό μορφή ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος συστήματος τειχών και φρακτών, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι-Σάντερς, έγραφε στο Twitter ότι το δείπνο μεταξύ προέδρου Τραμπ και Δημοκρατικών βουλευτών δεν περιελάμβανε συμφωνία για αναστολή κατασκευής του Τείχους. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τσακ Σάμερ επιβεβαίωνε την πληροφορία, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συνέχιζε να προωθεί την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Στο ζήτημα της νομιμοποίησης των νέων παράτυπων μεταναστών, όμως, ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της απέλασής τους. «Ποιος θέλει να εκδιώξει από τη χώρα μας καλούς, μορφωμένους και επιτυχημένους νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται ή υπηρετούν στον στρατό;», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να νομοθετήσει εντός έξι μηνών, με στόχο την προστασία των νέων αυτών μεταναστών, παρά τις νομοθετικές δυσκολίες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ο κ. Τραμπ έχει δώσει μέχρι στιγμής αμφιλεγόμενα σημάδια για τις προθέσεις του. Αρχικά, ανακοίνωσε ότι θα έδινε τέλος στο πρόγραμμα προστασίας των «ονειροπόλων», προτού ζητήσει από το Κογκρέσο να εκπονήσει νομοθετική λύση, ύστερα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι σκοπεύει να αναλάβει το θέμα προσωπικά, προωθώντας λύση, εφόσον το Κογκρέσο δεν νομοθετήσει αυτοβούλως.

Το δείπνο της Τετάρτης με την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο επέτρεψε στον πρόεδρο Τραμπ να συστρατευθεί με τη Δημοκρατική αντιπολίτευση, εναντίον των Ρεπουμπλικανών και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιτρέψει την άρση των περιορισμών στο κρατικό χρέος. Τη συμφωνία αυτή επέκριναν σφοδρά συντηρητικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Μετά το δείπνο της Τετάρτης, την ώρα που ειδησεογραφικά δίκτυα και ιστοσελίδες μετέδιδαν την προοπτική συμφωνίας για τους «ονειροπόλους», ο πρόεδρος Τραμπ επέστρεφε σε ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα στο αγαπημένο του Twitter, γράφοντας: «Η στρεβλή Χίλαρι [Κλίντον] κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα για την εκλογική της ήττα, εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή