Οι «όροι αποφυλάκισης» από το τρίτο μνημόνιο

Οι «όροι αποφυλάκισης» από το τρίτο μνημόνιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετρεχε τις ημέρες που πέρασαν ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προφανέστατα ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, να συμμαζέψει κάπως τη ζημιά που «του» έκανε ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι θα επιδιώξει μια «καθαρή έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο. Οι αγορές που γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα να επιχειρήσει κάποια clean exit πάγωσαν: «Μάλλον κάποια νέα τρέλα θα έχει κατά νου».

Οι ψύχραιμοι, όπως οι πρεσβείες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, δεν πιστεύουν στην κακή εκδοχή. Ισως, πλην όμως, οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως ο κ. Τσίπρας δεν θα έφτανε ποτέ ώς εδώ χωρίς την –όχι και τόσο διακριτική– υποστήριξη των Ευρωπαίων, καθώς και μεγάλου μέρους του ελληνικού κατεστημένου.

Η τρίτη αξιολόγηση θα δείξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει τον χρόνο να κλείσει όλες τις απελευθερώσεις αγορών και επαγγελμάτων, να κουρδίσει τα δικαστήρια και να αναδιοργανώσει τον κώδικα εργασίας. Παραμένει πιθανότερη η μετάθεση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας κατά τον Μάρτιο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «εξόδιο» από το μνημόνιο, που μάλλον θα ταυτιστεί με την απώλεια της πλειοψηφίας από τους κ. Τσίπρα – Καμμένο.

Στα… οπίσθια όσων κάθονται στο τραπέζι των μνημονιακών συζητήσεων, υπάρχει το αγκάθι που λέγεται «Ταμείο». Το ΔΝΤ θα συνεχίσει ως ο αυστηρός σύμβουλος των Ευρωπαίων, αλλά θα προχωρά ταυτοχρόνως τη δική του, αυτόνομη, αξιολόγηση, στο πλαίσιο του νέου Stand-By Arrangement. Καμία παρατήρηση του προέδρου Μακρόν δεν πρόκειται να συγκρατήσει τη γερμανική «μανία» με την οποία ο κ. Τόμσεν συνεχίζει στην ακραία γραμμή του. «Μεταρρυθμίσεις και Αφεση Χρέους» είναι το σύνθημα της κ. Λαγκάρντ, που ξεκινά τη διακριτική καμπάνια της για τη θέση του μόνιμου ευρω-υπουργού Οικονομικών. Αλλωστε, το Ταμείο «κέρδισε» ήδη τους κ. Ντράγκι και Στουρνάρα: το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα ερευνηθεί τον Απρίλιο, ως προϋπόθεση εξόδου. Είναι λοιπόν, πιθανόν, ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει 10 δισ. από το τρίτο δάνειο, για να αντιμετωπιστεί επιτέλους η «κόπρος;», την οποία τα στελέχη της βοήθησαν να δημιουργηθεί όταν προπαγάνδιζαν το «δεν πληρώνω».

Προφανώς, τα χρήματα αυτά θα μπουν σε μια νέα, «κακή» τράπεζα για να διασωθούν οι ιδιώτες μέτοχοι. Αν και το άλλο «αγκάθι», πότε δηλαδή οι συστημικές τράπεζες θα πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είναι αρκετό για να «τινάξει στον αέρα» τις άοκνες προσπάθειες των τραπεζικών στελεχών να γυρίσουν την κατάσταση των τριών, τουλάχιστον, ιδρυμάτων. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αρχίσει να συζητεί τους «όρους αποφυλάκισης». Ενα τηλεφώνημα στον κ. Σαμαρά θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα στην κατανόηση των δυσκολιών που εμφανίζει η συμπεφωνημένη έξοδος από τον έλεγχο των κρατών που διακρατούν ολόκληρο, πρακτικά, το δημόσιο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή