Μ. Σχοινάς: «Ντε φάκτο» στο τέλος της μνημονιακής εποχής η Ελλάδα

Μ. Σχοινάς: «Ντε φάκτο» στο τέλος της μνημονιακής εποχής η Ελλάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Nτε φάκτο» στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι ο μεταμνημονιακός ορίζοντας αποτελεί ήδη θέμα συζήτησης στην Ευρώπη και το πρώτο εξάμηνο του 2018 σειρά ερωτημάτων θα βρεθούν στο προσκήνιο, με την όλη συζήτηση να έχει «ευρωελληνικό χαρακτήρα».

Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για ταύτιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η τελευταία θέλει να δει ότι η Ελλάδα αλλάζει και αφήνει πίσω της τις παθογένειες που την οδήγησαν στα όρια της κατάρρευσης το 2010. Πρέπει να καταστεί σαφές στους εταίρους μας ότι «μάθαμε και δεν θα ξανακάνουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει κλείσει τόσο το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και των μέτρων.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι στόχος είναι μια Ευρώπη «πιο συνεκτική, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη, δηλαδή καθολική συμμετοχή στη Συνθήκη Σένγκεν, το Ευρώ και την Τραπεζική Ένωση, οι οποίες συνιστούν και τους τρεις πυλώνες για μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ΕΕ με ορίζοντα το 2025.

Όπως ανέφερε, η αισιοδοξία του πηγάζει στο γεγονός ότι «οι προφητείες του κακού» με αφορμή τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, την κρίση του προσφυγικού και το Brexit δεν έγιναν πραγματικότητα, αλλά αντίθετα είχαμε την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία και την ήττα του λαϊκισμού στην Ολλανδία, όπου σημειώθηκε αντίστοιχη νίκη των δυνάμεων της μετριοπάθειας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής και το ζήτημα της Εldorado Gold, είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει «μεμονωμένες περιπτώσεις εταιρικών αποφάσεων», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι πολυπαραγοντική εξίσωση».

Στη συνέχεια, τόνισε, ότι με δεδομένη την αλλαγή των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, τα οποία επιτρέπουν μέχρι και 95% συμμετοχή σε ορισμένα αναπτυξιακά προγράμματα, η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ταυτόχρονα πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις ενός ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, με απαραίτητους παράγοντες την «ανοιχτή ματιά και την πολιτική βούληση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή