Δωρεά 53 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Δωρεά 53 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεντρικό παράρτημα της Βιβλιοθήκης, το οποίο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το 2020, θα μετονομαστεί σε Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Η δωρεά θα υποστηρίξει και τη δημιουργία κεφαλαίου επιχορήγησης (endowment) για την υλοποίηση δημόσιων προγραμμάτων.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με γνώμονα τη μακρά παράδοση που έχει αναπτύξει, για την υποστήριξη βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα προς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε νέα δωρεά για την πλήρη ανακαίνιση του μεγαλύτερου παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν.

Η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος, ύψους €53 εκατομμυρίων, θα προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Υόρκης μια υπερσύγχρονη κεντρική βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας φυσικής και ψηφιακής «πανεπιστημιούπολης» που θα ενσωματώνει τις δανειστικές και ερευνητικές υπηρεσίες της Δημόσιας Bιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.  Επιπλέον, με τη δωρεά εξασφαλίζεται η ίδρυση κεφαλαίου επιχορήγησης (endowment) για την υποστήριξη δημόσιων προγραμμάτων.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020, και το κτίριο θα μετονομαστεί σε Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), προς τιμήν της σημαντικής αυτής δωρεάς και της μακροχρόνιας στήριξης του ΙΣΝ προς τη Βιβλιοθήκη. Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει τη Βιβλιοθήκη κατά το παρελθόν μέσω δωρεών συνολικού ύψους σχεδόν €60 εκατομμυρίων. Η νέα δωρεά του ΙΣΝ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δωρεά στη μακρόχρονη ιστορία της Βιβλιοθήκης.

«Η δωρεά αυτή είναι το αποκορύφωμα της μακράς και αδιάκοπης δέσμευσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τις βιβλιοθήκες παγκοσμίως», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, Tony Marx. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γενναιοδωρία, το όραμα και την υποστήριξη του Ιδρύματος στην προσπάθειά μας να μεταμορφώσουμε το μεγαλύτερο δανειστικό παράρτημά μας στη Βιβλιοθήκη που αξίζει να έχουν οι πολίτες της Νέας Υόρκης και που ποτέ ως τώρα δεν είχαν. Το έργο –το οποίο υποστηρίζεται επίσης από τους εταίρους μας στη Δημόσια Διοίκηση της Νέας Υόρκης– θα ενισχύσει την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή ιδεών στην τοπική κοινωνία».

«Στα είκοσι ένα και πλέον χρόνια παγκόσμιας κοινωφελούς δράσης του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει σημαντικές δωρεές για την υποστήριξη δημόσιων ιδρυμάτων, στους τέσσερις προγραμματικούς τομείς δραστηριοποίησής του. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα δημόσιων ιδρυμάτων που προσφέρουν στις τοπικές  κοινωνίες μία σειρά από κομβικής σημασίας υπηρεσίες, που εκτείνονται πέρα από τον δανεισμό βιβλίων. Οι ποικίλοι ρόλοι που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες, τις τοποθετούν – σήμερα περισσότερο από ποτέ– στο επίκεντρο της κοινωνίας των πολιτών, σε μία εποχή που πολλοί προέβλεπαν τη δύση τους», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη νέα σύμπραξη με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά και εποικοδομητική συνεργασία. Κοινό μας όραμα είναι, αυτή η δωρεά-ορόσημο, όχι μόνο να μεταμορφώσει έναν από τους πλέον ανοιχτούς, δημοκρατικούς και προσβάσιμους χώρους της πόλης – την Κεντρική Δανειστική Βιβλιοθήκη στο κεντρικό Μανχάταν-  αλλά να οδηγήσει και στη δημιουργία ενός κόμβου γνώσης, δημιουργικότητας και καινοτομίας στο κέντρο μίας από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου».

Στο πλαίσιο της διεθνούς κοινωφελούς δράσης του, το ΙΣΝ διατηρεί μακροχρόνια σχέση και συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις που καθιστούν το έργο και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης προσβάσιμα σε όλους. Επιπλέον, σήμερα, το ΙΣΝ συνεργάζεται στενά με τη Βιβλιοθήκη, και το Revson Foundation, για τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση ενός ημερήσιου δελτίου ελευθέρας εισόδου (πάσο) σε πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης.

Η μακρόχρονη δέσμευση του ΙΣΝ για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σταθερή, όπως μαρτυρά και το έργο της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου μετεγκαθίσταται και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Η νέα, ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, που θα φέρει την ονομασία Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα κέντρο γα την ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχόλησης και εύρεσης εργασίας, υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις, ξεχωριστές βιβλιοθήκες για παιδιά και εφήβους καθώς και εκατοντάδες περισσότερες θέσεις από ότι προσφέρει η σημερινή Βιβλιοθήκη. Το σχεδιασμό της ανακαίνισης της Βιβλιοθήκης έχει αναλάβει η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία Mecanoo, γνωστή για την καινοτόμο προσέγγισή της στον σχεδιασμό βιβλιοθηκών, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Beyer Blinder Belle στη Νέα Υόρκη, με σημαντική εμπειρία στις ιστορικές ανακαινίσεις.

Η ανακαίνιση, συνολικού ύψους €193 εκατομμυρίων, χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια ύψους €146 εκατομμυρίων, σε συνδυασμό με τη δωρεά του ΙΣΝ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας βιβλιοθήκης, έκτασης σχεδόν 10.000 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνουν:

  • Χωρητικότητα περίπου 400.000 βιβλίων
  • Πέντε ανοιχτούς, προσβάσιμους ορόφους με βιβλία και δύο ορόφους με αίθουσες συνεδριάσεων
  • Επιχειρηματική βιβλιοθήκη (business library) που θα προσφέρει τις συλλογές της Βιβλιοθήκης Επιστημών, Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων
  • Ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων
  • Έναν όροφο με ξεχωριστούς χώρους για παιδιά και εφήβους
  • Ένα αναγνωστήριο περίπου 1.500 τετραγωνικών μέτρων με καθίσματα για περίπου ισάριθμους επισκέπτες
  • Έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων –έκτασης άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων– που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή μαθημάτων, εκδηλώσεων, για συναντήσεις, σεμινάρια και πληθώρα άλλων προγραμμάτων

Το ανακαινισμένο παράρτημα θα αποτελέσει κεντρικό κομμάτι του σχεδίου της Βιβλιοθήκης για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού κέντρου, συνδυάζοντας σε μία κεντρική «πανεπιστημιούπολη» το πλήρες φάσμα των συλλογών της Βιβλιοθήκης –από τις περίφημες ιστορικές συλλογές της Βιβλιοθήκης, δημοφιλείς σε μελετητές από ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι το απαραίτητο δανειστικό υλικό, καθώς και προγράμματα και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες.

Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται περίπου 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες και δανείζει περίπου 2 εκατομμύρια βιβλία ετησίως, καθιστώντας την μία από τις πλέον πολυσύχναστες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα nypl.org/midtown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή