Χανς Βέρνερ Ζιν: «Προπαγάνδα» η δήθεν πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Χανς Βέρνερ Ζιν: «Προπαγάνδα» η δήθεν πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζει τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν έχουν θέση στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ο Ζιν αναφέρθηκε στα σχόλια περί «προόδου» της ελληνικής οικονομίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο οικονομολόγος, ο οποίος επανειλλημμένα έχει προτείνει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω υποτίμησης του νομίσματος, δηλώνει τα εξής: «Όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Πρέπει να αναλογιστείτε ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ισορροπία στις σχετικές τιμές: ο Νότος είναι πολύ ακριβός και αυτό πάμε να το αντισταθμίσουμε, διογκώνοντας το κρατικό χρέος. Είναι ο απόλυτος κεϋνσιανισμός. Είναι ένα πυροτέχνημα, που συνεχώς τροφοδοτούμε με όλο και μεγαλύτερα χρέη. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τις ευρωζώνης το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερηφάνως διαπραγματευόταν η κ.Μέρκελ το 2012».

Η παρέμβαση του γνωστού οικονομολόγου, ο οποίος μέχρι πρότινος διηύθυνε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών IFO του Μονάχου, έγινε με αφορμή τα λεγόμενα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  τα οποία έδωσαν την κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, πρώτον, πρέπει να συνεχιστεί η «έξυπνη εφαρμογή» του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να διασφαλίζεται μεν η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να μην καταπνίγεται η οικονομική ανάπτυξη. Δεύτερον, ο δρόμος για το ευρώ είναι ανοιχτός για όλα τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να ενταχθούν και εκπληρώνουν τα σχετικά κριτήρια και τρίτον, το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει στην Ευρώπη δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσες και στρατηγικές αποφάσεις.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στους θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επικαλούμενος και πάλι το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έπρεπε να μείνουν, επί του παρόντος, εκτός ευρωζώνης. «Θέλουν τώρα να βάλουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο ευρώ. Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι αυτό. Μιλάμε για μία Ελλάδα στο τετράγωνο. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν ήδη πάρει πολλά δάνεια σε ευρώ και τώρα θέλουν μία εξασφάλιση γι αυτά, αποκτώντας το δικαίωμα να τυπώνουν και ευρώ…», υποστηρίζει ο Ζιν, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας, για να υποστηρίξει ότι ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων πρέπει να παραμείνουν, τουλάχιστον προσωρινά, εκτός Ευρωζώνης. 

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας παλαιότερες σχετικές εξαγγελίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ζιν δείχνει να επιθυμεί ακόμη και τη συρρίκνωσή της Ευρωζώνης και όχι απλά τη μη διεύρυνση της: «Ξέρουμε ότι η Ευρωζώνη έχει λάβει πλέον υπερβολική έκταση και περιλαμβάνει χώρες που δεν  τα καταφέρνουν με το ευρώ. Όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε το 2015, θα έπρεπε να αναλογιστούμε τη δυνατότητα μίας προσωρινής εξόδου από το ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι χώρες αυτές, αντί να τις διατηρούμε στο ευρώ θεσπίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο μία ένωση μεταφοράς πόρων, στην οποία οι χώρες του Βορρά θα χρηματοδοτούν τις χώρες του Νότου…». 

Παρότι η σχετική συζήτηση αφορούσε κυρίως την Ελλάδα και το ενδεχόμενο ενός Grexit, τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις προδιαγράφονται ανησυχητικές και στη γειτονική Ιταλία, καθώς πολλές τράπεζες κλονίζονται, η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ευμετάβλητη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στο ενιαίο νόμισμα. Απαντώντας στο ερώτημα της γερμανικής ραδιοφωνίας, εάν η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος «προβληματικός» εταίρος στα πλαίσια του ευρώ, ο Ζιν δηλώσε πως «αναμφίβολα, οι Ιταλοί αρχίζουν να χάνουν τον ενθουσιασμό τους για το ευρώ», τονίζοντας πως «μόνο ένα κόμμα στηρίζει το ευρώ χωρίς επιφυλάξεις, το Partito Democratico, δηλαδή οι σοσιαλδημοκράτες, ενώ αντιθέτως, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι έχει μιλήσει για παράλληλο νόμισμα και αμφότερες η Λέγκα του Βορρά και η Cinque Stelle θέλoυν αποχώρηση από το ευρώ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή