Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι

21' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ποιοτικά και εξαγωγικά άλματα που έχει σημειώσει το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζουμε συνοπτικά 35 επισκέψιμα οινοποιεία που προσφέρουν στους επισκέπτες τους όχι μόνο εξαιρετικά δείγματα γηγενών και διεθνών ποικιλιών, αλλά και όμορφες εμπειρίες.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές της Επανομής και καταμεσής ενός φροντισμένου αμπελώνα, βρίσκεται το οινοποιείο του οινολόγου Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να καθίσετε στα τραπέζια του εξωτερικού χώρου με την απλωσιά από αμπελώνες ως εκεί που φτάνει το μάτι και να δοκιμάσετε τα κρασιά του κτήματος, μεταξύ των οποίων τα limited edition λευκό και ερυθρό Museum Collection, πολυποικιλιακά χαρμάνια των καλύτερων βαρελιών. Στο υπόγειο του οινοποιείου λειτουργεί το Μουσείο Οίνου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια συλλογή με πάνω από 2.600 ανοιχτήρια.

• info Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23920-44567, www.gerovassiliou.gr, Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00-16.00, Τετάρτη 13.00-19.00, Σαββατοκύριακο 11.00-17.00. Στο site του οινοποιείου ανακοινώνονται τακτικά ποικίλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Καλαϊτζίδης και ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Παπαδόπουλος είναι οι εμπνευστές του οινοποιείου στο Μικροχώρι Δράμας, που παράγει κρασιά βασισμένα κυρίως σε διεθνείς ποικιλίες, με συνέπεια στην ποιότητα και στη γεύση. Το κτίριο του οινοποιείου επιμελήθηκαν οι δύο έμπειροι «τεχνίτες», δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κτίσμα έκτασης περίπου 1.400 τ.μ. Οι ατμοσφαιρικά φωτισμένοι υπόγειοι διάδρομοι οδηγούν στα κελάρια, οι χώροι των οποίων έχουν διακοσμηθεί με πίνακες του Ν. Καραμανώλη και άλλων καλλιτεχνών. Αναζητήστε παλιές χρονιές για την κάβα σας.

• info Μικροχώρι Δράμας, τηλ. 25210-83626, www.wineart.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-15.00.

ΚΕΧΡΗΣ*

Η νέας γενιάς ρετσίνα τους, το περίφημο «Δάκρυ του Πεύκου», σαρώνει διεθνή βραβεία και διακρίσεις, διαψεύδοντας όσους υποτιμούν το εθνικό μας κρασί και αποδεικνύοντας ότι η ρετσίνα μπορεί να είναι κρασί με πολυπλοκότητα και κύρος. Η Ελένη και ο πατέρας της Στέλιος Κεχρής θα σας μιλήσουν με ζέση για το κρασί και την παραγωγή του, για την όμορφη οικογενειακή τους ιστορία, τη διαφύλαξη της ρετσίνας ως ενός από τα πατροπαράδοτα προϊόντα της χώρας και φυσικά θα σας μυήσουν στη γευστική δοκιμή και των υπόλοιπων κρασιών τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τελευταία καινοτομία του οινοποιείου, την αφρώδη (pet-nat) ρετσίνα, τον «Αφρό».

• info Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-751283, www.kechri.gr, επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ*

Τα πολυβραβευμένα κρασιά των οινοποιών Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή κάνουν διεθνή καριέρα και φυσικά δεν λείπουν σχεδόν από καμία λίστα καλού ελληνικού εστιατορίου. Το οινοποιείο είναι χτισμένο με φόντο τις πλαγιές του Παγγαίου όρους, όπου είναι φυτεμένοι οι αμπελώνες, αναδεικνύοντας μια σημαντική αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας που βρισκόταν στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια, παρότι στην αρχαιότητα φημιζόταν για τον «Βίβλινο Οίνο» της. Μια καθόλου προσποιητή αίγλη χαρακτηρίζει τους εσωτερικούς χώρους του, την επιβλητική είσοδο, τα εντυπωσιακά κελάρια, αλλά και τη μοντέρνας αισθητικής αίθουσα γευσιγνωσίας. 

• info Κοκκινοχώρι Καβάλας, τηλ. 25920-44974, www.bibliachora.gr, επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-1

Τα κελάρια του ΚτήματοςΒιβλία Χώρα στην Καβάλα. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΙΚΟΣ)

 

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ*

Καλώς ήρθατε στο «βασίλειο» του Ξινόμαυρου, την ευγενή ερυθρή βορειοελλαδίτικη ποικιλία. Στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, σε έναν απέραντο αμπελώνα που δίνει τον καρπό για κάποια από τα πιο εκλεκτά ερυθρά κρασιά της χώρας μας. Κατά την ξενάγησή σας στο κτήμα θα μάθετε για τη φιλοσοφία και τη μακρά αμπελοοινική ιστορία της οικογένειας του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και θα εντυπωσιαστείτε από τη σχολαστική δουλειά και τη λεπτομερή διαχείριση κάθε σταδίου της οινοποιίησης, στοιχεία που καθρεφτίζονται στα κρασιά τους. Αξίζει να δοκιμάσετε τα ερυθρά, όπως και το ολοκαίνουργιο ροζέ Ξινόμαυρο L’ Esprit du Lac – ζητήστε όμως και πιο παλιές σοδειές τους.  

• info Γιαννακοχώρι Νάουσας, τηλ. 23320-51100, www.kiryianni.gr, επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

Στο λιτής αρχιτεκτονικής οινοποιείο της Δράμας με τις αυστηρές γραμμές, αναπνεύστε βαθιά την ευωδία του ξύλου που αποπνέουν τα δωρικά κελάρια του και απολαύστε τα μοντέρνα έργα τέχνης που κοσμούν την κάβα. Η διακριτικότητα που χαρακτηρίζει τον οινοποιό Χριστόφορο Παυλίδη φαίνεται και στα εκλεπτυσμένα κρασιά του κτήματός του, που θεωρείται κλασική αξία, χάρη στη σταθερή ποιότητα της παραγωγής του. Δώστε έμφαση στη δοκιμή της ερυθρής ποικιλίας Tempranillo από τη σειρά Emphasis – υπάρχει και σε ροζέ εκδοχή.

• info Κοκκινόγεια Δράμας, τηλ. 25210-58300, www.ktima-pavlidis.gr, καθημερινά 10.00-14.00.

 

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-2

Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

CHATEAU NICO LAZARIDI

Ένα περίτεχνο κάστρο, εναρμονισμένο με το τοπικό στοιχείο και τοποθετημένο στην καρδιά του κεντρικού αμπελώνα, προβάλλει στο τέλος μιας εντυπωσιακής αλέας. Ο σχεδιασμός του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Δείτε τα μοντέρνα έργα τέχνης στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις εικαστικές ετικέτες τους. Μια μεγάλη σειρά από ενδιαφέροντα κρασιά, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της σειράς Perpetuus: το μονοποικιλιακό Semillon και ο ερυθρός, γλυκός Μελισσουργός με τη θαυμάσια ετικέτα του και την ασυνήθιστη (για γλυκό κρασί) ποικιλιακή επιλογή του Merlot.

• info Αγορά Δοξάτου Δράμας, τηλ. 25210-82049/51, www.chateau-lazaridi.com, Δευτέρα-Παρασκευή 09.30-15.00 ή έπειτα από επικοινωνία.

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ*

Μέσα από τον νοικοκυρεμένο αμπελώνα που ροβολάει έως τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας ξεπροβάλλει το οινοποιείο, για την κατασκευή του οποίου επιλέχθηκαν αδρανή υλικά που δεν επηρεάζουν την παλαίωση των κρασιών. Το Κτήμα Άλφα τιμήθηκε το 2013 με τη σπουδαία διάκριση του «Οινοποιείου της Χρονιάς» από το έγκριτο διεθνές περιοδικό «Wine & Spirits». Οι οινικές δοκιμές στους εξωτερικούς του χώρους με τη συγκλονιστική θέα είναι απόλαυση, ιδιαίτερη όμως είναι και η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους του με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τη λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δείξτε ενδιαφέρον στην επιλογή των οινοποιών από τα κορυφαία βαρέλια της κάθε σοδειάς για την ετικέτα Alpha One, όπου χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση ακόμα και πειραματικές ποικιλίες, βλ. Negro Amaro και Montepulciano.    

• info 2ο χλμ. Αμυνταίου-Αγ. Παντελεήμονα, Φλώρινα, τηλ. 23860-20111, www.alpha-estate.com, καθημερινά 09.00-16.00 έπειτα από επικοινωνία.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-3

Ο αμπελώνας του Κτήματος Άλφα στη Φλώρινα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΑΝΤΑΛΗ*

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στον χώρο του κρασιού, με ιστορία από το 1890. Η εταιρεία Τσάνταλη αναβίωσε μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας σε Άγιον Όρος, Χαλκιδική, Μαρώνεια, Ραψάνη και Νάουσα, παράγοντας μια μεγάλη γκάμα κρασιών, πολλά με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, όπως και αρκετά premium κρασιά. Η επίσκεψη στο κεντρικό οινοποιείο τους στη Χαλκιδική είναι αληθινό μάθημα οινικής ιστορίας. Από την πλούσια ποικιλία τους προτείνω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το Μαυρούδι, μια θαυμάσια ανερχόμενη ελληνική ποικιλία, και παλιές σοδειές από το εμβληματικό κρασί του οινοποιείου, το Αγιορείτικο Άβατον.

• info Άγιος Παύλος Χαλκιδικής, τηλ. 23990-76166/76100, www.tsantali.com, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 έπειτα από επικοινωνία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ*

Συνώνυμο του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό και η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία στην Ελλάδα – ιδρύθηκε το 1879. Ποιος δεν έχει τσουγκρίσει το ποτήρι του με ένα κρασί του Μπουτάρη; Η επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία της εταιρείας αποτελεί ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού κρασιού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το πρώτο οινοποιείο της εταιρείας στη Νάουσα, το οποίο χτίστηκε το 1906. Μέχρι το 1978 λειτουργούσε κανονικά ως οινοποιείο, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε επισκέψιμο Μουσείο Κρασιού και το οινοποιείο λειτουργεί πλέον σε ένα σύγχρονο κτίσμα. Ψάξτε τις κάβες του για οινικά διαμάντια αλλοτινών εποχών.

• info Οινοποιείο Νάουσας / Στενήμαχος, τηλ. 23320-59700, καθημερινά 09.00-17.00 έπειτα από επικοινωνία • Οινοποιείο Σαντορίνης / Μεγαλοχώρι, τηλ. 22860-81011, καθημερινά 10.00-19.00  • Οινοποιείο Κρήτης / Κάτω Αρχάνες Ηράκλειο, τηλ. 2810-731617, καθημερινά 09.00-17.00, www.boutari.gr

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-4

Η ιστορία του ελληνικού κρασιού ζωντανεύει στο οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα.

 

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ*

Βρισκόμαστε στους ορεινότερους αμπελώνες στην Ελλάδα, στην είσοδο του Μετσόβου, σε ένα πετρόκτιστο οινοποιείο που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για τα οινικά δεδομένα της Ελλάδας. Μια άψογη οινική εμπειρία μάς περιμένει, καθώς η ξενάγηση είναι σκηνοθετημένη εντυπωσιακά με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, ενώ σε συνέχεια της παραγωγικής μονάδας ο ατμοσφαιρικός ξενώνας και οι φιλόξενοι χώροι γευσιγνωσιών ενισχύουν τον οικείο χαρακτήρα του οινοποιείου. Τα ρουστίκ κρασιά του κτήματος έχουν βουνίσιο, αισθησιακό χαρακτήρα – αληθινή απόλαυση να τα δοκιμάζει κανείς σε αυτό το πανέμορφο ορεινό τοπίο, συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα. Ολοκληρώστε την εμπειρία με βόλτα στους πανέμορφους αμπελώνες και επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.    

• info Μέτσοβο, τηλ. 26560-31490, www.katogoaveroff.gr, καθημερινά 10.00-16.00 έπειτα από επικοινωνία. Στον ξενώνα λειτουργεί εστιατόριο με τοπικά εδέσματα.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-5

Το πετρόχτιστο κτίριο που στεγάζει το οινοποιείο του Κτήματος Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

 


ΕΥΒΟΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ  

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Ένα από τα πιο δυναμικά μπουτίκ οινοποιεία της Ελλάδας, που έχει για καμάρι του το κοσμοπολίτικο Syrah. Ο οινοποιός και οινολόγος Απόστολος Μούντριχας έχει εντρυφήσει στη γαλλική ποικιλία και παράγει με πρώτη ύλη από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στο Αφράτι της Εύβοιας τα ερυθρά διαμάντια του. Ο Απόστολος θα σας υποδεχτεί και θα σας ξεναγήσει μαζί με την μπριόζα και εγκάρδια σύζυγό του Λένγκα Γρηγοριάδου. Εκτός από τα ερυθρά, δοκιμάστε οπωσδήποτε το λευκό, απίθανα αρωματικό Gewürztraminer-Lenga, αφιερωμένο από τον οινοποιό στη γυναίκα του. Αγοράστε επίσης κάποια από τα φυσικά καλλυντικά Lenga Grape Spa που φτιάχνονται με πρώτη ύλη το σταφύλι υπό την επιμέλεια της Λένγκας.   

• info Μύτικας Ληλαντίου Εύβοιας, τηλ. 22210-53350, www.avantisestate.gr, καθημερινές 10.00-17.00, Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 11.00-15.00.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-6

Στο Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια  θα γευτείτε ένα εξαιρετικό Syrah.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΥΚΟΥ

Ο Απόστολος και η Νανά Λύκου είναι δύο άριστοι οικοδεσπότες, γνωστοί για την υποδειγματική φιλοξενία τους. Στο οινοποιείο τους στη Μαλακώντα, εκτός από την υποδειγματική ξενάγηση στους χώρους και στη μεθοδολογία παραγωγής του κρασιού, θα σας διηγηθούν και την όμορφη ιστορία του οινογαστρονομικού παρελθόντος της οικογένειάς τους, που ξεκίνησε από μια κλασική ταβέρνα/κρασοπουλειό, για να μετεξελιχθεί στο σύγχρονο οινοποιείο που είναι σήμερα. Για να βιώσετε εξ ολοκλήρου την εμπειρία, καθίστε για ένα γεύμα συντροφιά με τα εκλεκτά κρασιά τους στο οικογενειακό εστιατόριο που λειτουργεί πάνω από 45 χρόνια.   

• info Μαλακώντα Εύβοιας, τηλ. 22290-68222, www.lykoswines.gr, καθημερινά 10.00-17.00.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ*

Σύγχρονο, μοντέρνο κτίσμα, στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, διακεκριμένο στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Από τον χώρο γευσιγνωσιών αγναντεύουμε τον αττικό αμπελώνα που το περιτριγυρίζει και ταυτόχρονα το ατμοσφαιρικό κελάρι με τα βαρέλια. Ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος έχει δημιουργήσει ίσως την ιδανικότερη εκδοχή του Σαββατιανού, την πιο διαδεδομένη ελληνική ποικιλία –και σε παλαιωμένη εκδοχή–, και τα υπόλοιπα όμως κρασιά του οινοποιείου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Αξιομνημόνευτη και η ρετσίνα τους.

• info Πούσι-Καλογέρι Μαρκόπουλου, τηλ. 22990-25206, www.papagiannakos.gr, καθημερινά 08.30-16.00 έπειτα από επικοινωνία.

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ και ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Δύο εντυπωσιακά οινοποιεία διαθέτει η οινική οικογένεια του Κώστα Λαζαρίδη, το μεγάλο της Δράμας και αυτό της Αττικής, στο Καπανδρίτι, όπου θα γοητευτείτε με την αρχιτεκτονική, τους λειτουργικούς χώρους, τα σύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα και τις ατμοσφαιρικές αίθουσες γευσιγνωσιών. Τα κρασιά του Κ. Λαζαρίδη είναι υψηλών προδιαγραφών, με σταφύλια από ιδιόκτητους, βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες και με την πολύτιμη οινολογική καθοδήγηση του διάσημου Γάλλου οινολόγου Michel Rolland. Επιπλέον, στην Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι μη χάσετε το Μουσείο Οίνου με συλλεκτικά αντικείμενα από την τέχνη της οινοποίησης, και στη Δράμα το οξοποιείο τους, όπου παράγουν και κορυφαία βαλσαμικά ξίδια.  

• info Κτήμα Οινότρια Γη / 2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Καπανδρίτι, τηλ. 22950-52213, 22950-52214, καθημερινές 09.00-17.30 και Σαββατοκύριακα 11.00-15.00. • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Αδριανή Δράμας, τηλ. 25210-82231, 25210-82348, καθημερινές 09.00-15.30, www.domaine-lazaridi.gr

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-7

Οι ατμοσφαιρικοί χώροι του Κτήματος Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι.

 

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ / ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΛΙΛΗ*

Πασίγνωστη για τα κρυστάλλινα τσίπουρα και τα εξαιρετικά της αποστάγματα, η οικογένεια Τσιλιλή παράγει επίσης μια γκάμα εκλεκτών οίνων στο πρότυπο οινοποιείο της στο Κτήμα Θεόπετρα. Η πρώτη ύλη προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα κρασιά του κτήματος βελτιώνονται διαρκώς και θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντάς τα στους χώρους γευσιγνωσιών. Εξαιρετικά δείγματα της ποιότητάς του το λευκό Vermentino, που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα, το θαυμάσιο ροζέ αφρώδες Edenia από Λημνιώνα, όπως βέβαια και το ανεπανάληπτο παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave.  

• info Ράξα Τρικάλων, τηλ. 24310-85885, www.tsililis.gr, επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.  

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-8

Η Ιωάννα Τσιλιλή στα κελάρια του Κτήματος Θεόπετρα.

ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ*

Οινοποιός τέταρτης γενιάς, ανήσυχος οινολόγος, δραστήριος, πολυπράγμων. Ο Χρήστος Ζαφειράκης αναλαμβάνει την οικογενειακή οινοποιία και χαράζει δικό του μονοπάτι, τολμώντας και δοκιμάζοντας κάποιες φορές ακόμα και ριζοσπαστικές τεχνικές οινοποίησης, δημιουργώντας πρωτοποριακά κρασιά με φινέτσα και ιδιαίτερο, ξεχωριστό στυλ, για τα οποία θα σας μιλήσει με πολύ πάθος και ενθουσιασμό. Οι αμπελώνες του στη γύρω περιοχή καλλιεργούνται βιολογικά και είναι επισκέψιμοι, όπως άλλωστε και το μικρό οινοποιείο στον Παλαιόμυλο. Παρότι ο οινοποιός έχει επιλέξει να δουλεύει με διεθνείς ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και το πολύ ενδιαφέρον ιταλικό Sangiovese, αποφάσισε να συμβάλει στην εξερεύνηση της γηγενούς ερυθρής ποικιλίας Λημνιώνα – δοκιμάστε τη στην ερυθρή ή στη ροζέ εκδοχή. Μη διστάσετε να αγοράσετε περισσότερα κρασιά από όσα μπορείτε να καταναλώσετε, καθότι κυρίως τα ερυθρά του (αλλά και το δημοφιλές Chardonnay του) φαίνεται να έχουν εξαιρετική σχέση με τον χρόνο, ειδικά η φετινή χρονιά θεωρείται πολλά υποσχόμενη!

• info Παλαιόμυλος, Τύρναβος, Λάρισα, τηλ. 24920-25280, www.domainezafeirakis.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-16.00 κατόπιν συνεννόησης.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-9

Στο οινοποιείο Ζαφειράκη στη Λάρισα θα δοκιμάσετε τη δυναμική ελληνική ποικιλία Λημνιώνα.


ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ και ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΕΣΤΩΡ

Η οικογένεια Λαφαζάνη ειδικεύεται στο Αγιωργίτικο. Πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού το οινοποιείο τους βρίσκεται στη Νεμέα και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες τους στις Αρχαίες Κλεωνές απλώνονται μέσα στην καρδιά της ΠΟΠ περιοχής της Νεμέας. Παράλληλα, γύρω στα 180 χλμ. νοτιοδυτικά του οινοποιείου, η οικογένεια Λαφαζάνη συμπράττει με τον Συνεταιρισμό Μεσσηνίας Νέστωρ, στο ήδη υπάρχον οινοποιείο στον Πύργο Τριφυλίας – μια ιδιαίτερα μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα οινοποιητική μονάδα. Και τα δύο οινοποιεία είναι επισκέψιμα και από τα πολλά κι ενδιαφέροντα κρασιά της γκάμας τους μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το Φιλέρι Νέστωρ (έναν πολύ ενδιαφέροντα κλώνο του Μοσχοφίλερου), τη Νεμέα Λαφαζάνη και οι λάτρεις των αποσταγμάτων να πάρουν μια γεύση από το Τσίπουρο των Φίλων Λαφαζάνη και το Avarino Νέστωρ. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε να γευματίσετε στο οινοποιείο ή ακόμα και να συμμετάσχετε στον τρύγο.

• info Οινοποιείο Λαφαζάνη / Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, τηλ. 27460-31450, www.lafazanis.gr, Δευτέρα-Σάββατο 08.00-16.00 και τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες με ραντεβού • Οινοποιείο Νέστωρ / Πύργος Μεσσηνίας, τηλ. 27630-41073, www.nestorwines.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-16.00 και τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες με ραντεβού.  

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ*

Το κτίσμα του οινοποιείου αποπνέει δυναμισμό, προβάλλοντας τη φιλοσοφία του οινολόγου Γιώργου Σκούρα, ο οποίος με τα παραγόμενα κρασιά του έχει διαδραματίσει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην οινική εξέλιξη της Ελλάδας. Τούτο το οινοποιείο πρέπει να βρίσκεται στη λίστα επισκεψιμότητας κάθε οινόφιλου, ενώ μια συζήτηση με τον ίδιο τον Σκούρα, σπουδαία οινική φυσιογνωμία, είναι μια πολύτιμη εμπειρία συλλογής γνώσεων. Δεν είναι λίγες οι ετικέτες που παράγονται στο οινοποιείο, γι’ αυτό θα πρέπει σε συνεννόηση με τους υπευθύνους να κάνετε την επιλογή σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από δω δεν φεύγουμε χωρίς μια φιάλη Μέγα Οίνο, το «βαρύ χαρτί» του κτήματος από Αγιωργίτικο και Cabernet.   

• info 10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, Αργολίδα, τηλ. 27510-23688, www.skouras.gr, κατόπιν συνεννόησης καθημερινές 07.30-15.30, Σάββατο 10.30-18.00.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-10

Ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας. (Φωτογραφία: © ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

 

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Το ιστορικό κτήμα στο Κορακοχώρι Ηλείας ανήκει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην οικογένεια Μερκούρη. Είναι πνιγμένο στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, ελιές και φοίνικες, θέα στη θάλασσα κι ένα παλιό αρχοντικό να στολίζει το ειδυλλιακό τοπίο. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο θα περπατήσετε ανάμεσα σε κουκουναριές με θέα το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο και θα δοκιμάσετε κρασιά που φτιάχνονται με μαεστρία και μεράκι από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται με σύστημα ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Από τα κρασιά τους δεν θα ξέρετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε, όμως έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε το Daphne Nera, μια απολαυστική ξηρή Μαυροδάφνη, και το Refosco-κλώνος Μερκούρη, την ιταλική ποικιλία που έφερε και φύτεψε στη περιοχή ο Θεόδωρος Μερκούρης γύρω στο 1870. Φεύγοντας αγοράστε ένα μπουκάλι από το μοσχοβολιστό τους ελαιόλαδο και μια φιάλη Belvedere, ένα κορυφαίο γλυκό κρασί από Malvasia Aromatica το οποίο μπορείτε να απολαύσετε αμέσως ή να φυλάξετε για πολλά ακόμα χρόνια στη κάβα σας.   

• info Κορακοχώρι, Πύργος Ηλείας, τηλ. 26210-41601, www.mercouri.gr, Δευτέρα-Σάββατο 09.00-15.00.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ και ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ*

«Μπαλκόνι της Αιγιάλειας» το χαρακτηρίζουν ρομαντικά όσοι το έχουν επισκεφτεί, «ένα σύγχρονο εργαλείο δουλειάς, χτισμένο σε έξι διαφορετικά επίπεδα», όπως λέει ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης. Κοιτώντας το από μακριά, θυμίζει μοναστήρι χτισμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση στις πλαγιές της Αιγιάλειας, μιας χαρισματικής αμπελουργικής περιοχής με κυρίαρχο σταφύλι τον ορεινό Ροδίτη. Υποδειγματικό μοντέλο λειτουργικότητας, το οινοποιείο αξιοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας και τα διάφορα στάδια της οινοποίησης λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά επίπεδα. Η γευστική δοκιμή από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη είναι μια απολαυστική εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού.  

• info Σελινούς, Αίγιο, τηλ. 26910-29415, www.rouvaliswinery.gr, επισκέψιμο καθημερινά έπειτα από επικοινωνία 08.00-16.00.

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ και ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ*

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού κρασιού και χαρισματικός οινοποιός είναι και ο Κύπριος Γιάννης Τσέλεπος. Δύο οινοποιεία, δύο οινικοί κόσμοι, ένας σε χρώμα κόκκινο και ένας σε λευκό. Το Κτήμα Τσέλεπου, καταμεσής στον αμπελώνα της Μαντινείας, αναδεικνύει στο έπακρο τις χάρες του Μοσχοφίλερου στα περίφημα blanc de gris κρασιά που δίνει, ενώ το Κτήμα Δρυόπη στο Κούτσι της Νεμέας παράγει κάποια από τα πιο σπουδαία Αγιωργίτικα της ελληνικής παραγωγής. Αφιερώστε αρκετό από τον χρόνο σας, καθότι βρίσκεστε σε κορυφαία οινοποιεία με υποδειγματικά κρασιά, και επ’ ουδενί μην παραλείψετε από τη γευστική δοκιμή σας τα δύο αφρώδη τους, το ροζέ και το λευκό Amalia Brut.

• info Κτήμα Τσέλεπου, 14ο χλμ. Τρίπολης-Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, τηλ. 2710-544440 • Κτήμα Δρυόπη, Κούτσι Νεμέας, τηλ. 2710-544440, www.tselepos.gr.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-11

Ο Γιάννης Τσέλεπος. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ *

Σπουδή στο Αγιωργίτικο, διατριβή στο Ασύρτικο από τον καθηγητή της οινολογίας, τον ιδιοκτήτη της Γαίας, Γιάννη Παρασκευόπουλο. Παρέα με τον συνεταίρο του, τον γεωπόνο Λέοντα Καράτσαλο, επέλεξαν δύο στρατηγικά σημεία στις ποιοτικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Στο οινοποιείο της Νεμέας, ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο με θέα στην κοιλάδα του Ασωπού ποταμού, δοκιμάζουμε μερικά από τα εκλεκτότερα Αγιωργίτικα της περιοχής, ενώ στη Σαντορίνη μάς περιμένει μια μοναδική γευστική δοκιμή με τα λευκά διαμάντια του οινοποιείου (παλιό εργοστάσιο ντομάτας), το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στο κύμα, μπροστά σε μια αμμουδερή παραλία. Μη χάσετε το βαλσαμικό ξίδι της Γαίας.

• info Οινοποιείο Νεμέας, Κούτσι Νεμέας, τηλ. 27460-22057, κατόπιν ραντεβού Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00, Οινοποιείο Σαντορίνης, Έξω Γωνιά Σαντορίνη, τηλ. 22860-34186, καθημερινά 10.00-18.00,

www.gaia-wines.gr


ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ GENTILINI

Το μικρό διαμάντι του κεφαλονίτικου αμπελώνα παράγει λίγα και καλά κρασιά. Όσοι βρεθούν στο οινοποιείο στις Μηνιές θα έχουν πρόσβαση σε τρεις εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής ετικέτες, τη Ρομπόλα Cellar Selection, την ξηρή Μαυροδάφνη Eclipse Limited Edition και το Syrah Limited Release. Σε αυτά τα κρασιά οι οινοποιοί Πέτρος Μαρκαντωνάτος, Μαριάννα Κοσμετάτου και οι συνεργάτες τους ρίχνουν όλο τους το κεφαλονίτικο μπρίο, πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις! Εκτός από τις γηγενείς Ρομπόλα και Μαυροδάφνη, στη δροσιά του καταπράσινου κήπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και τις σχετικά άγνωστες τοπικές ποικιλίες Τσαούσι και Μοσχάτο Κεφαλονιάς, τα δικής τους παραγωγής ελαιόλαδο και ξίδι.

• info Μηνιές, Κεφαλονιά, τηλ. 26710-41618, www.gentilini.gr, Δευτέρα-Σάββατο 10.30-14.30 και 17.30-20.30.  

ΚΛΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ*

Σε ένα χαριτωμένο μικρό οινοποιείο στο Φιόρε του Λεβάντε, στο ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο, πραγματοποιούν το οινικό τους όνειρο οι οινοποιοί Τάσος και Χρήστος Γράμψας. Φτάνοντας στο Κλήμα Γράμψα, θα ανακαλύψετε τον άγνωστο οινικό πλούτο του όμορφου νησιού, δοκιμάζοντας κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα από τοπικές ποικιλίες, όπως ο Παύλος, το Γουστολίδι και ο Αυγουστιάτης, τόσο σε ερυθρή όσο και σε πολύ εντυπωσιακή ροζέ εκδοχή. Μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι από το εκλεκτό ελαιόλαδο που παράγει η οικογένεια Γράμψα.

• info Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, τηλ. 26950-92286, www.ktimagrampsa.gr, καθημερινά 09.00-20.00, κατόπιν συνεννόησης και Κυριακή 10.00-14.00. 


ΑΙΓΑΙΟ

ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ

Η κάναβα της οικογένειας Ρούσσου ιδρύθηκε το 1836 και είναι μία από τις παλαιότερες στη Σαντορίνη. Η επίσκεψη στα υπόσκαφα θολωτά κελάρια της και οι αφηγήσεις για την ιστορία του κρασιού στη Σαντορίνη από τον ίδιο τον Γιάννη Ρούσσο αποτελούν πραγματική εμπειρία. Τα παλιά καλοδιατηρημένα εργαλεία οινοποίησης στολίζουν τους χώρους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι πώς γινόταν σε παλιότερες εποχές η παραδοσιακή οινοποίηση. Κρασιά με σαντορινιό χαρακτήρα, από Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο, παράγει η οικογένεια Ρούσσου, το κρασί τους όμως που έχει τους περισσότερους οπαδούς είναι το γλυκό Μαυράθηρο, ένας δυναμίτης που φτιάχνεται από υπερώριμα σταφύλια Μαυράθηρου, Ασύρτικου και Μανδηλαριάς.

• info Μέσα Γωνιά, Επισκοπή Σαντορίνης, τηλ. 22860-31278, www.canavaroussos.gr, καθημερινά 11.00-19.00.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-12

Κάναβα Ρούσσου στη Σαντορίνη. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΙΚΟΣ)

 

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ

Μερικά από τα κρασιά που φιγουράρουν στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο παράγονται σε αυτό το μικρό οινοποιείο, στον αρχαίο κάμπο της Οίας, μακριά από τη φασαρία της καλντέρας. Στο κτήμα του Πάρι Σιγάλα γίνεσαι ένα με τον παραμυθένιο οινικό κόσμο του. Κι αν το κτίριό του δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπές και οι χώροι του δεν αποπνέουν πολυτέλεια, η πνιγμένη στα φυτά και στα αμπέλια αυλή που παραπέμπει σε νοικοκυρεμένο αγροτόσπιτο γαληνεύει τον επισκέπτη. Η αίγλη αυτού του οινοποιείου κρύβεται στα σπουδαία κρασιά του και γι’ αυτό η γευστική δοκιμή είναι μια ασύγκριτη εμπειρία.  

• info Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860-71644, www.sigalas-wine.com, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.30, Σάββατο-Κυριακή 11.00-20.30.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-13

Ο Πάρις Σιγάλας. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΙΚΟΣ)

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

Η θέα από το οινοποιείο στις καλντέρες των Φηρών και της Οίας, και με το ηφαίστειο σε πρώτο πλάνο, είναι δίχως άλλο συναρπαστική. Το οινοποιείο είναι κυριολεκτικά λαξευμένο στον γκρεμό, χτίστηκε το 1949 από την οικογένεια Βενετσάνου και υπήρξε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Το 2015 ανακαινίστηκε και πέρασε στα χέρια του Νίκου Ζώρζου, απογόνου της οικογένειας. Εκτός από τα κρασιά που παράγει, διαθέτει και ενδιαφέρουσα και καλοδιατηρημένη μουσειακή συλλογή με εξοπλισμό από το παλιό οινοποιείο. Η Σαντορίνη, το Νυχτέρι και το ροζέ Αναγαλλίς είναι μερικά από τα πιο αξιόλογα κρασιά τους.

• info Καλντέρα Μεγαλοχωρίου, Σαντορίνη, τηλ. 22860-21100, www.venetsanoswinery.com, καθημερινά 10.00-20.00.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-14

Το βιομηχανικό οινοποιείο Βενετσάνου στη Σαντορίνη. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ως προέκταση του υπάρχοντος αμπελώνα στην Επισκοπή Γωνιάς, ολοκληρώθηκε το 2016 ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό οινοποιείο με την υπογραφή του γραφείου Oikos Architecture, εμπνευσμένο από τη θηραϊκή αρχιτεκτονική, με μεγάλες αψίδες, στοιχισμένους θόλους και μίνιμαλ εσωτερική διακόσμηση. Έτσι ο τρύγος του 2017 για το Κτήμα Αργυρού πραγματοποιήθηκε στις ολοκαίνουργιες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του. Αξίζει να το επισκεφτείτε τόσο για τα κρασιά του όσο και για να θαυμάσετε τους χώρους του.  

• info Επισκοπή Γωνιάς, Σαντορίνη, 22860-31489, www.estate-argyros.com, καθημερινά 10.00-20.00.

VASSALTIS VINEYARDS

Σύγχρονο, λιτό και απόλυτα εναρμονισμένο με το ηφαιστειακό θηραϊκό τοπίο είναι το ολοκαίνουργιο οινοποιείο του Γιάννη Βαλαμπούς, χτισμένο μέσα σε ένα αμπελοτόπι στην ήσυχη πλευρά του νησιού, στο χωριό Βουρβούλος. Το πρώτο κρασί τους, μια μοντέρνα Σαντορίνη, κυκλοφόρησε το 2014, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ο τρύγος του 2015 βραβεύτηκε από το έγκυρο περιοδικό Decanter ως το καλύτερο ελληνικό Ασύρτικο. Αδράξτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την καινούργια τους ετικέτα, που θα βρείτε μόνο στο οινοποιείο, ένα εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής αφρώδες από Αθήρι και Ασύρτικο, το PETillant NATurel, συνοδεύοντάς το με μικρά τάπας.

• info Βουρβούλος, Σαντορίνη, τηλ. 22860-22211, www.vassaltis.com, καθημερινά 11.00-20.00.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΩΡΑΪΤΗ

Στο πετρόκτιστο οινοποιείο της η οικογένεια Μωραΐτη παράγει μεταξύ άλλων δύο κρασιά ΠΟΠ Πάρος, το μοναδικό ελληνικό ερυθρό ΠΟΠ χαρμάνι ερυθρής με λευκή ποικιλία. Με σημαία τους την περίφημη Μονεμβασιά, παράγουν κρασί για περισσότερο από έναν αιώνα στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο τους. Ενδιαφέρον το μουσειακό κομμάτι, με παλαιού τύπου οινοποιητικά μηχανήματα, η πετρόχτιστη κάναβα με τις καμάρες και οι αμπελώνες τους, φυτεμένοι κυρίως με παραδοσιακές ποικιλίες. Ζητήστε να δοκιμάσετε το απίθανο γλυκό κρασί τους Malvasia 4 Ετών από λιαστή Μονεμβασιά.  

• info Νάουσα, Πάρος, τηλ. 22840-51350, 22840-51706, www.moraitiswines.gr, καθημερινά 09.00-15.00.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου)

Η Σάμος φημίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου για τα ποιοτικά κρασιά της από τη μοναδική ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο μικρόρωγο σταφύλι. Για να τα απολαύσετε και να γνωρίσετε από κοντά την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού, επισκεφτείτε το πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα όπου στεγάζεται το Μουσείο Σαμιακού Οίνου. Υπήρξε αρχικά ιδιωτικό οινοποιείο και στη συνέχεια οιναποθήκη και βαρελοποιείο μέχρι το 2005 που μετατράπηκε σε μουσείο. Βρίσκεται στο Μαλαγάρι, δίπλα στο οινοποιείο του ΕΟΣ Σάμου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1934 και είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας. Τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά θα σας ξελογιάσουν, τα ημίξηρα θα σας συντροφεύσουν απολαυστικά, τα ξηρά θα κλέψουν τις εντυπώσεις.  

• info Μαλαγάρι, Σάμος, τηλ. 22730-87510, www.samoswine.gr, Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.30.


ΚΡΗΤΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΥΣ*

Ένα γλυκύτατο ζευγάρι γαλλοτραφών οινολόγων, η Μαρία Ταμιωλάκη και ο Δημήτρης Μανσόλας, θα σας καλοδεχτούν στο μικρό οινοποιείο τους, χτισμένο με λιθαράκια και ογκόλιθους από τους βιολογικούς αμπελώνες που το περιτριγυρίζουν, καταμεσής στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Πεζά. Μετά τη σύντομη ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης με τον σύγχρονο εξοπλισμό, επιδοθείτε σε γευσιγνωσίες και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό Skipper, το πρώτο κρασί που σύστησε το Βιδιανό (λευκή, γηγενής κρητική ποικιλία) στο οινόφιλο κοινό μέσα από το χαρακτηριστικό χαρμάνι του με το Πλυτό, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν του οινοποιείου.

• info Χουδέτσι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810-742083, www.rhouswinery.gr, επισκέψιμο έπειτα από επικοικωνία.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-15

Η οινοποιός Μαρία Ταμιωλάκη του οινοποιείου Ρους στο Ηράκλειο. (Φωτογραφία: © Jannik Weylandt)

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ*

Το πιο ονομαστό οινοποιείο των Χανίων ειδικεύεται στην παραγωγή οίνων από διεθνείς ποικιλίες, όπως Syrah, Grenache και Mourverdre, ενώ αίσθηση έκανε όταν πρωτοκυκλοφόρησε το σοφιστικέ Roussanne, η λευκή, πρωτοεμφανιζόμενη σε ελληνικά εδάφη ποικιλία. Τα τελευταία χρόνια δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια και στην οινοποίηση τοπικών ποικιλιών, όπως το Βιδιανό και το Μοσχάτο Σπίνας, δημιούργησαν μάλιστα μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του Ασύρτικου. Αξίζει να συνδυάσετε τη γευστική δοκιμή με ένα ελαφρύ γεύμα α λα κρητικά και να γευτείτε την εξαιρετική τσικουδιά τους, που εμφιαλώνεται σε ένα μπουκάλι-έκπληξη! Οι πιο ψαγμένοι αναζητήστε τη σειρά Collector’s Edition για το κελάρι σας.    

• info Βατόλακκος, Χανιά, τηλ. www.manousakiswinery.com, επισκέψιμο με ραντεβού.  

 

ΛΥΡΑΡΑΚΗΣ

Μια αρκετά μεγάλη γκάμα κρασιών παράγει το ηρακλειώτικο αυτό οινοποιείο, εκ των οποίων μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα μονοποικιλιακά από γηγενείς ποικιλίες, όπως Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Θραψαθήρι, Δαφνί, Πλυτό κ.ά. Η οικογενειακή οινοποιία μετράει περί τα 50 χρόνια ενασχόλησης με τη διάσωση και την οινοποίηση κρητικών ποικιλιών, αναδεικνύοντας την αξία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Απολαύστε τη γευστική δοκιμή κρασιών συνδυασμένων ιδανικά με τοπικά τυριά και νοστιμότατους κρητικούς μεζέδες στο κελάρι με τα βαρέλια, με θέα στον οικογενειακό αμπελώνα και στα επιβλητικά Λασιθιώτικα Όρη.

• info Αλάγνι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810-289814, www.lyrarakis.com, Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο 11.00-17.00.

Οινοτουρισμός – Μια μέρα στο αμπέλι-16

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή