Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό

Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της συστηματικής δειγματοληψίας για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά και των εργασιών απορρύπανσης, πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας παραθέτουν όλες τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες υπάρχει ρύπανση ή ίχνη της.

Οπως τονίζεται, τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ενώ συνολικά κατά τη χθεσινή ημέρα, συνέδραμαν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής, 160 άτομα.

Αναλυτικότερα, ρύπανση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στις περιοχές Κυνοσούρα, Λημνιώνας και Αγιος Κοσμάς στη Σαλαμίνα, στον Ιππόκαμπο στο Ελληνικό και στον Αστέρα στη Γλυφάδα.

Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό-1

Ιχνη ρύπανσης ή ιριδισμοί εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Θεατράκι, και κόλπος Σεληνίων στη Σαλαμίνα, στην Ακτή Ήλιου στον Αλιμο, στην Ελεύθερη Παραλία στο Ελληνικό, στην Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4 και στο Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.

Δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης στην Ακτή Τζελέπη, στη θαλάσσια περιοχή Περάματος. Ιχνη ρύπανσης δεν βρέθηκαν ούτε στην θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT” έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH».

Παράλληλα, μία πρώτη δειγματοληψία από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έδειξε ότι υπάρχει πιθανότατα ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.

Αναλυτικότερα στις περιοχές που εντοπίστηκε ρύπανση ή ίχνη ρύπανσης η κατάσταση είναι ως εξής:

Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

Στη Σαλαμίνα, έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν τριάντα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος της αναδόχου εταιρείας. Το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος. Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 245 μέτρων. Παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε.

Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό-2

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους 500 μέτρων συνολικά. Επιχειρούν 4  άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.

Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό-3

Στην παραλία του Άγιου Κοσμά η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, 6 άτομα από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” και 7 εθελοντές δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα. Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και 15 δόκιμους Λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.

Στην 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Σ τη 2η μαρίνα επιχειρεί συνεργείο 5 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, στην 3η επιχειρεί συνεργείο 12 ατόμων από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία και στην 4η επιχειρούν συνολικά 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Υπ. Ναυτιλίας: 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί στον Σαρωνικό-4

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι: 5 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Επίσης, 1 πλωτός γερανός, 1 Δ/Ξ πλοίο, 6 ρυμουλκά, 2 λάντζες και 2 φουσκωτά σκάφη, τα οποία ελέγχουν την πορεία και την κατάσταση του ποντισμένου φράγματος. Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απογειώθηκε αεροσκάφος του Λ.Σ., 05:00 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνος και ν. Αίγινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή