Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφορία στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επικράτησε χθες καθώς η αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε επενδυτική βαθμίδα συνδυάστηκε με τις προσδοκίες των επενδυτών ότι στη συνεδρίασή της αυτής της εβδομάδας η Federal Reserve θα ανακοινώσει τα σχέδιά της να περιορίσει το χαρτοφυλάκιό της. Ετσι οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, ενώ την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των μετοχών MSCI σημείωνε νέο ιστορικό ρεκόρ. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του γιεν και συγκεκριμένα στα 111,42 γιεν, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Η στερλίνα, άλλωστε, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και το δημοψήφισμα του Brexit, και το βράδυ βρισκόταν στο 1,3485 δολάριο. Είχε προηγηθεί η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών για τη στερλίνα.

Στη Wall Street όλοι οι βασικοί δείκτες σημείωναν ιστορικό ρεκόρ, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 0,35% μέχρι αργά το βράδυ και τον S&P επίσης να κινείται με άνοδο 0,24%. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι τιμές του πετρελαίου με το αργό ΗΠΑ να σημειώνει άνοδο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, αν και υποχώρησε αργά το βράδυ γύρω στα 49,70 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης PSI 20 της Πορτογαλίας που έκλεισε με κέρδη 1,6% και κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ η μετοχή της πορτογαλικής τράπεζας BCP Millennium σημείωσε άνοδο 5,6%. Ανοδικά κινήθηκε γενικότερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη SX7P να καταγράφει άνοδο 0,6% και τις τράπεζες Banco de Sabadell της Ισπανίας και UniCredit της Ιταλίας να κλείνουν με κέρδη 1%.

Η ευφορία από την επιστροφή της Πορτογαλίας σε επενδυτική βαθμίδα συμπαρέσυρε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 0,52% , τον FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,61% , τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με ελαφρά άνοδο 0,32% και τον CAC 40 με άνοδο 0,3%. Ευφορία επικράτησε, άλλωστε, στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς τα πορτογαλικά ομόλογα συμπαρέσυραν τα ισπανικά δεκαετή ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις υποχώρησαν κατά 2 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή