Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απόψεις της Αθήνας για την πρόοδο των συνομιλιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Κυπριακό και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κ. Ν. Κοτζιάς στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές για τον μέχρι πρότινος ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, πρακτικά υπονοώντας ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να τον δεχθεί στην ίδια θέση, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό (στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν παρών και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς).

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γκουτιέρες αρχικά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, όπως και η Πορτογαλία. Επίσης, αναφέρθηκε στο βάρος της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως απαράδεκτο. Ο κ. Κοτζιάς τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο του στο Κραν-Μοντανά, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια ανοιχτή διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει συνέχεια και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις του κ. Γκουτιέρες, ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο εφαρμογής της πιθανής λύσης. Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε να υπάρξουν κανόνες ως προς την επιλογή του διαδόχου του κ. Εϊντε, αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο νέος ειδικός απεσταλμένος δεν μπορεί να πηγαίνει στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα και όχι στην ελληνική στην Τουρκία, να βλέπει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αλλά όχι στην Τουρκία.

Ο κ. Γκουτιέρες από την πλευρά του επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην UNFICYP. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Κραν-Μοντανά, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει «να διατηρήσουμε και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, την τελευταία βραδιά, που αφορούσε το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ούτω καθ’ εξής». Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο κείμενο «το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί».

Χθες, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε, επίσης, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και βραβεύτηκε από αυτούς (World Jewish Congress) και είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από τη Λιβύη και την Ουκρανία. Επίσης, συμμετείχε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ενώ είχε επαφές και με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου.

«Αποκλεισμός» Κύπρου μέσω ΝΑVTEX

Τεχνητό «αποκλεισμό» της Κυπριακής Δημοκρατίας για περίπου τρεις ώρες προς τα δυτικά πραγματοποίησαν οι τουρκικές υδρογραφικές αρχές της Αττάλειας προχθές την Κυριακή, με τον συνδυασμό δύο NAVTEX, οι οποίες δέσμευσαν θαλάσσιες περιοχές από τα ανοιχτά της Αλάνια στα παράλια της Ανατολίας μέχρι τα νοτιοδυτικά της Πάφου. Συγκεκριμένα, η NAVTEX 901/17, η οποία εκδόθηκε την Κυριακή, προέβλεπε τη βύθιση καλωδίου και σεισμικές έρευνες από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι έξω από την Αλάνια στα τουρκικά παράλια. Σε συνδυασμό με τη NAVTEX 711/17, η οποία δεσμεύει μόνιμα τους τελευταίους μήνες μια θαλάσσια έκταση στα νοτιοδυτικά της Πάφου, πρακτικά η Κυπριακή Δημοκρατία παρέμεινε αποκλεισμένη από την επαφή της προς δυσμάς. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί, βέβαια, συνήθη τακτική των Τούρκων, μέσω της οποίας προβάλλουν τις πάγιες απόψεις τους για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Στην Κύπρο χθες, πραγματοποιήθηκε πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή