Ντομπρόβσκις στην «Κ»: «Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει την γ΄ αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους»

Ντομπρόβσκις στην «Κ»: «Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει την γ΄ αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για θέματα Ευρωζώνης, μιλάει στην «Κ» στην αρχή της τρίτης αξιολόγησης και εξηγεί γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, τις δυσκολίες που εμπεριέχει αλλά και γιατί η συζήτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς κάποιο πρόγραμμα, μετά το τέλος του μνημονίου, είναι ακόμα πρώιμη. Συγχρόνως τονίζει ότι ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους αντί να μειώσει τις δαπάνες, τη στιγμή που η συλλογή του φόρου εισοδήματος έχει φέρει πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα.

– Πόσο πιθανό θεωρείται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους (δεδομένου ότι της έχει πάρει περίπου έναν χρόνο η ολοκλήρωση της κάθε αξιολόγησης) και τι συνέπειες θα έχει στην ελληνική οικονομία η καθυστέρηση;

– Οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα εκ των οποίων πολλά έχουν ψηφιστεί και χρειάζεται να εφαρμοστούν. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιδείξει ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, καθώς αυτό θα έστελνε ένα πειστικό μήνυμα ότι βρισκόμαστε στην προετοιμασία του τέλους του προγράμματος και της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

– Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε μετά τη λήξη του Eurogroup ότι στόχος του είναι μία καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη και τι πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο για την ελληνική οικονομία;

– Θα έλεγα ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρώιμη. Εχουμε ακόμα μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση και σε αυτό επικεντρωνόμαστε τώρα και μόνο αργότερα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ποιες είναι οι λεπτομέρειες για την έξοδο από το πρόγραμμα.

– Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Εldorado Gold. Συγχρόνως η ιδιωτικοποίηση στο Ελληνικό καθυστερεί. Πόσο στενά παρακολουθείτε τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και πόσο σημαντικό είναι για την ελληνική οικονομία να προχωρήσουν άμεσα;

– Παρακολουθούμε μια σειρά από τομείς που είναι στο πρόγραμμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις να είναι μία από αυτές. Ομως, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της προετοιμασίας του προϋπολογισμού για το 2018, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Συγχρόνως (στην τρίτη αξιολόγηση) υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εργασιακές όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, κ.λπ.

Οσον αφορά την υπόθεση Eldorado Gold, δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά τονίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, τοπικές και ξένες. Η Ελλάδα έχει κάνει μία σειρά από βήματα όσον αφορά τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την προβλεψιμότητα του φορολογικού συστήματος σε έναν αριθμό από τομείς, αλλά φυσικά πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες.

– Ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι ο φόρος εισοδήματος δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Πιστεύετε ότι ήταν λάθος από την τρόικα και την Eπιτροπή να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία γενικότερα; Δεν πιστεύετε ότι η επιβολή υψηλής φορολογίας είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγική;

– Αξίζει να τονιστεί ότι συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος των φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών και ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων. Αυτό που αναγνωρίσαμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάποιο περιθώριο χειρισμού σχετικά με το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόσει και ποια όχι, αλλά και τη δυνατότητα να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.

Να εξασφαλιστεί ο στόχος του 3,5%

– Ελληνας αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και ότι υπάρχει η πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

– Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι χρειάζεται για την επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας αξιολογούνται και θα ολοκληρωθούν όταν τα κλιμάκια της επιτροπής επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι για να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή