Προειδοποίηση Ροχανί προς ΗΠΑ για πυρηνικό πρόγραμμα

Προειδοποίηση Ροχανί προς ΗΠΑ για πυρηνικό πρόγραμμα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηρήσει τις απειλές του και καταργήσει τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Την προειδοποίηση απηύθυνε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί. «Η έξοδος από μια τέτοια συμφωνία θα έχει υψηλό κόστος για τις ΗΠΑ και δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να το πληρώσουν, ειδικά για κάτι που τους είναι άχρηστο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ροχανί εξήγησε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή θα περιστείλει το διεθνές κύρος και την εμπιστοσύνη που απέσπασαν οι ΗΠΑ. Η πραγματική δοκιμασία θα έρθει τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, το Κογκρέσο έχει 60 ημέρες να αποφασίσει αν θα επιβάλει νέες κυρώσεις.

Στο μεταξύ, η Γαλλία πρότεινε χθες να ενισχυθούν οι διατάξεις που προβλέπει η διεθνής συμφωνία. Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, παρά τις επιφυλάξεις της κυβέρνησης Τραμπ, και προειδοποίησε ότι η κατάρρευσή της θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακή εξοπλιστική κούρσα. Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και διεθνών δυνάμεων αντιμετωπίζει το πρώτο μεγάλο τεστ αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ να την κρατήσουν, ενώ το Ισραήλ φιλοδοξεί να αυξήσει τις πιέσεις στην Τεχεράνη. «Είναι απαραίτητη η διατήρησή της, αν θέλουμε να αποφύγουμε τη διάδοση. Αυτήν την περίοδο, όταν βλέπουμε τα ρίσκα που ελλοχεύουν με τη Βόρειο Κορέα, πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν τη γραμμή», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στους δημοσιογράφους. «Η Γαλλία θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ για τη σημασία αυτής της επιλογής, ακόμη κι αν υπάρχουν περιθώρια επέκτασης της συμφωνίας και μετά το 2025», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή