Μια πικραμένη αυλαία για την documenta 14

Μια πικραμένη αυλαία για την documenta 14

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να μην είναι παρών ο δήμαρχος του Κάσελ στην τελετή λήξης μιας από τις μεγαλύτερες φουάρ εικαστικών στον κόσμο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη μικρή γερμανική πόλη.

Τα επτά εκατ. ευρώ του ελλείμματος που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες δεν έκαναν καλό ούτε στον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, Ανταμ Σίμτσικ, ούτε στην CEO του οργανισμού και του μουσείου Fredericianum, Ανέτε Κούλενκαμπφ – ειδικά εφόσον πρόκειται για έλλειμμα που δημιουργήθηκε με την ταυτόχρονη διοργάνωση στην Αθήνα.

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο, που ήταν για τις 8 το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Σίμτσικ ανέβηκε στο βήμα. Ξεκίνησε τον λόγο του με ένα «ευχαριστήριο» προς τους δημοσιογράφους που, όπως είπε ο ίδιος, του φέρθηκαν… δίκαια. Αναφερόταν, ασφαλώς, στα δεκάδες δημοσιεύματα στον γερμανικό αλλά και στον διεθνή Τύπο, που έκαναν λόγο για το έλλειμμα της διοργάνωσης, για το δάνειο που αναγκάστηκε ο δήμος του Κάσελ να δώσει στην documenta, αλλά και τα ειρωνικά σχόλια για το γεγονός ότι η γερμανική πόλη πράγματι έμαθε κάτι από την Αθήνα (όπως ήταν το κεντρικό σύνθημα του ελληνικού σκέλους της διοργάνωσης): τη χρεοκοπία.

Το κλίμα της τελετής λήξης της documenta 14 δεν είναι καθόλου όπως τις προηγούμενες χρονιές. Οι πανηγυρισμοί δεν ήταν στο μενού, ενώ η παγωμάρα εκ μέρους των παρισταμένων, πόσω μάλλον των διοργανωτών, ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, σε αυτό το κλίμα, στελέχη της documenta, μετά το πέρας των ψυχρών ομιλιών, ανήρτησαν ένα αυτοσχέδιο πανό που έλεγε στα αγγλικά ότι «η documenta δεν ανήκει σε κανέναν».

Ο φόβος φυλάει τα έρμα και η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ανά τη γερμανική επικράτεια δεν είναι ελπιδοφόρο για τη διοργάνωση. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη πολλές φωνές που μιλούν για πλήρη αναδόμηση της documenta, για αφαίρεση αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά, και σε πιο ακραίους τόνους, για πλήρη κατάργηση του θεσμού, αφού, όπως γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο, η απορία μένει: έχει ανάγκη η Γερμανία από έναν τέτοιο θεσμό;

Κανείς δεν είναι προσώρας εις θέσιν να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την documenta. Η αυλαία της περασμένης Κυριακής δεν ήταν αυτό που περίμενε ο Ανταμ Σίμτσικ, αλλά και τα στελέχη της φουάρ. Μένει να φανεί εάν αυτό θα του κοστίσει στην καριέρα του ή εάν, τελικά, δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στην ανάληψη υψηλής θέσης σε μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό της Αθήνας, όπως οι φήμες θέλουν να συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή