Ομάδα «ελέγχου» υπουργών

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομαδιαία αξιολόγηση επιδόσεων των υπουργών ενεργοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, του μεγαλύτερου μέρους αυτών.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκε ότι θα τίθενται σε εβδομαδιαία βάση οι προτεραιότητες, και την ευθύνη ελέγχου της ομαλής υλοποίησης του προγράμματος, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση εκτός στόχων, θα έχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους υπουργούς του, μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει κλείσει το 80% των εκκρεμοτήτων, προκειμένου να παραμείνει ρεαλιστικός ο στόχος για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. «Να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εξοδος από μνημόνια

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αφήγημα της έναρξης πορείας οριστικής εξόδου από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του αναφορικά με πληροφορίες και εκτιμήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, με προέλευση ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων το 2018, καθώς και ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος, όπως και πέρυσι. Βεβαίως, δήλωσε ότι «απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση» από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε να συμφωνεί ότι, με βάση και όσα έγιναν στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, δεν προκύπτει ζήτημα νέων μέτρων για το 2018. Βεβαίως, το ερώτημα παραμένει και σε αυτή την περίπτωση, ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Μεγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης απασχόλησε το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό και στα παράλια της Αττικής μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο κ. Τσίπρας «απάντησε» και στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί όσον αφορά την απουσία απόδοσης πολιτικών ευθυνών για το θέμα αυτό. «Να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των Μέσων, που πολλές φορές μας οδηγεί και εμάς αντανακλαστικά στο άλλο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο για να τοποθετηθεί και έναντι της εμφάνισης του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, από όσα είπε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάγεται το συμπέρασμα ότι «τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων αποτελούν και επίσημα σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ.». Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό «δεν είναι τίποτε άλλο από μια συρραφή των δήθεν μεταρρυθμίσεων που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών και έχουν απορριφθεί από την ελληνική πλευρά» και έσπευσε να τονίσει ότι η δική του κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το momentum για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική είσοδο της οικονομίας σε πορεία ανάκαμψης.

Νέα διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ

Σε νέο «αγκάθι» στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξελίσσεται η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη λειτουργία μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων της Θράκης. Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία, εκδηλώνοντας τη διαφωνία τους. Τη σχετική απόφαση του κόμματος ανακοίνωσε στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Ο κ. Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ζήτησαν από τον κ. Κοντονή να αποσύρει την τροπολογία, δίχως, όπως ανέφεραν πηγές, να σημειωθεί λεκτικό επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής εξήγησε ότι δεν μπορεί να την αποσύρει καθώς αφορά ζήτημα για το οποίο υπάρχει σχετική, ανελαστική απόφαση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοντονής επισήμανε πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να αποφύγει πιθανές καταδίκες και πρόστιμα. Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις του Συμβουλίου δεν αφαιρεί τη δυνατότητα προσφυγής στο ανώτατο εθνικό δικαστήριο, εν προκειμένω στον Αρειο Πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή