Το 20% των εργοδοτών προβλέπει προσλήψεις για το τέταρτο 3μηνο φέτος

Το 20% των εργοδοτών προβλέπει προσλήψεις για το τέταρτο 3μηνο φέτος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών, της παροχής υπηρεσιών και των μεταφορών – επικοινωνιών παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup, αν και καταγράφει μέτριες προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, διαπιστώνει ότι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια. Αναλυτικά, το 20% των εργοδοτών που συμμετέχουν στην έρευνα της ManpowerGroup προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, ενώ το 66% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο προσωπικό του.

Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένονται σε τρεις τομείς, τον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%, τον τομέα της Γεωργίας με +20% και τον τομέα Μεταφορών κι Επικοινωνιών με συνολικές προοπτικές απασχόλησης +18%. Ευνοϊκές προοπτικές προσλήψεων διαφαίνονται επίσης στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Υδρευσης, καθώς και στον τομέα Κατασκευών, με προοπτικές της τάξης του +17% και +16% αντίστοιχα., Στον αντίποδα, οι πιο επιφυλακτικές προοπτικές, της τάξης του +6%, παρατηρούνται από τους εργοδότες του τομέα Τουρισμού.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές βελτιώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται και για τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι εργοδότες των μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων, της τάξης του +26% ενώ και οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπουν μια δραστήρια αγορά εργασίας, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +24%.

Στην εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2017 η απασχόληση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 85.000 θέσεις εργασίας, ή 2,2%, προχωρεί και η Εθνική Τράπεζα σε έκθεσή της για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 48.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 19.000 ήταν στον τομέα των υπηρεσιών στέγασης και τροφίμων, και 4.000 στον τομέα των μεταφορών.

Επιπλέον, 15.000 θέσεις δημιουργήθηκαν στον τομέα του λιανικού και χονδρικού εμπορίου και 7.000 θέσεις στον τομέα της μεταποίησης, αντανακλώντας τουλάχιστον εν μέρει την έντονη τουριστική δραστηριότητα. Μάλιστα, η Εθνική, βάσει των στοιχείων, αναφέρει πως θα υπάρξει ένα ακόμη ισχυρότερο τρίτο τρίμηνο του 2017, με τις προοπτικές απασχόλησης στον επιχειρηματικό τομέα να αυξάνονται σημαντικά. Γεγονός που εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης κατά 16.000 θέσεις, ή 2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή