Το ΑΕΠ της Καταλωνίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία

Το ΑΕΠ της Καταλωνίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία της Καταλωνίας το επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επισημαίνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ντε Γκίντος προειδοποιεί ότι η οικονομία της Καταλωνίας θα συρρικνωθεί κατά 30%, ενώ η ανεργία θα διπλασιαστεί σε περίπτωση απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία. Σημειώνεται ότι η Καταλωνία θεωρείται από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας.Την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, μέσω του οποίου η Καταλωνία θα διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί από την ισπανική κυβέρνηση και τα δικαστήρια της χώρας μη νόμιμη.

Ο κ. Ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η επίπτωση στην καταλανική κοινωνία και στην οικονομική της κατάσταση θα είναι αρνητική. Θα μειώσει το ΑΕΠ της κατά 25%-30%. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Cope, ο κ. Ντε Γκίντος είπε ότι η απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία θα οδηγήσει αυτομάτως στην έξοδό της από την Ε.Ε. και από την Ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβληθούν δασμοί στο 75% της παραγωγής της. Επίσης προσθέτει ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα ενταθεί στην περιοχή, όταν πολλές τράπεζες της Καταλωνίας θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τη βάση τους στην Ισπανία. Προσέθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση απόσχισή της από την υπόλοιπη Ισπανία, το εγχώριο εθνικό νόμισμα θα είναι υποτιμημένο κατά 30%-50% έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Τα σχόλια του Ισπανού υπουργού Οικονομικών αποτελούν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσω της νομικής οδού, εξηγώντας, παράλληλα, τους λόγους που ένα τέτοιο δημοψήφισμα θεωρείται άκυρο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση επισήμανε ότι θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον όσων συμβάλλουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της Καταλωνίας δηλώνουν ότι, σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχύτατα το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εκτιμούν ότι η Καταλωνία δεν θα υποχρεώνεται να πληρώνει φόρους στην Μαδρίτη, η οποία δίνει επιχορηγήσεις σε περιοχές της Ισπανίας λιγότερο ανεπτυγμένες. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρόεδρος της Καταλωνίας, θεωρεί ότι, εάν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Καταλωνία δεν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε και την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή