H ακροδεξιά AfD εξακολουθεί να «φλερτάρει» με την τρίτη θέση στη Γερμανία

H ακροδεξιά AfD εξακολουθεί να «φλερτάρει» με την τρίτη θέση στη Γερμανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel, ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, εξανέστη. «Είναι η τέταρτη ερώτηση που μου θέτετε για την AfD», είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η συνεχής ενασχόληση με το ακραίο κόμμα τού δίνει αξία. Ομως για το περιοδικό το ενδεχόμενο να εισέλθει για πρώτη φορά ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα στην Μπούντεσταγκ είναι άξιο συζήτησης και οι ερωτήσεις προς τον Αλτμάιερ θεμιτές, ιδίως μετά τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί την πολιτική της καγκελαρίου συνυπεύθυνη για την άνοδο της AfD. Χθες, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Emnid εκτίμησε πως η AfD έχει επανέλθει για πρώτη φορά ύστερα από μήνες στην τρίτη θέση, ενώ στην ίδια εκτίμηση έχουν προχωρήσει από τα μέσα Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου τα ινστιτούτα Insa και Ιnfratest dimap. Το Forschungsgruppe Wahlen θεωρεί ότι η AfD ισοψηφεί με τους Φιλελεύθερους, ενώ το Forsa εκτιμά ότι τρίτη δύναμη είναι το κόμμα της Αριστεράς και η AfD έρχεται τέταρτη.

Πάντως, ο Αλτμάιερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Η Γερμανία είναι μια χώρα με ισχυρό κέντρο και αδύναμα άκρα», είπε, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να μη συνεργαστούν με την AfD.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει ότι η AfD θα πρέπει να παρακολουθείται από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος λόγω του κινδύνου που συνιστά για τη γερμανική συνταγματική τάξη. Στους λόγους των στελεχών του κόμματος, η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανεξιθρησκείας δεν υπάρχει. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η προχθεσινή ομιλία του συμπροέδρου του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος είπε ότι το Ισλάμ «δεν συμβαδίζει με την ελεύθερη δημοκρατική τάξη και ως εκ τούτου δεν ανήκει στη Γερμανία». Το ζήτημα του Ισλάμ έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εκστρατεία, πέρα από τα όσα αφορούν την AfD. Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη συγκυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα» είναι η εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έχουν απέναντι στη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες οι πιο ανεκτικοί Πράσινοι με τους πιο «σκληρούς» Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Πάντως, οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Τζεμ Οτσντεμίρ και Κρίστιαν Λίντνερ, δειπνούν συχνά μαζί, στρώνοντας το έδαφος για μια τριμερή κυβερνητική συμβίωση με τη Μέρκελ.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι όροι συμμετοχής στην κυβέρνηση αφορούν και την Ελλάδα. «Φοβάμαι ότι η κ Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ε.Ε. με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν», είπε ο Λίντνερ στην εφημερίδα Welt. «Οτιδήποτε πηγαίνει προς την κατεύθυνση των μεταβιβαστικών πληρωμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης είτε για τραπεζική ένωση, είναι για εμάς κόκκινη γραμμή», προσέθεσε. Ο Λίντνερ τηρεί σκληρή γραμμή και απέναντι στην Τουρκία, η οποία χθες κάλεσε για 17η φορά τον Γερμανό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Η 16η φορά ήταν μόλις πριν από τρεις ημέρες και η αφορμή είναι κάθε φορά διαφορετική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή