Καθυστερούν χωρίς λόγο οι άδειες για τις Σκουριές τονίζει η Eldorado Gold

Καθυστερούν χωρίς λόγο οι άδειες για τις Σκουριές τονίζει η Eldorado Gold

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της έκδοσης των αδειών που εκκρεμούν για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές επανέρχεται με ανακοίνωσή της η «Eλληνικός Χρυσός», διαχωρίζοντάς το από τη διαδικασία της διαιτησίας. «Δεν υπάρχει κανένας νομικός ή συμβιβαστικός λόγος για τη μη έκδοση αδειών για το έργο των Σκουριών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία και ανατρέχει στη σύμβαση για να στηρίξει την άποψή της.

Ολες οι απαραίτητες από πλευράς της εταιρείας ενέργειες για τις άδειες του έργου των Σκουριών που παραμένουν σε εκκρεμότητα έχουν εκπληρωθεί και, ως εκ τούτου, η έκδοσή τους είναι απολύτως νόμιμη, αναφέρει η «Ελληνικός Χρυσός». Διευκρινίζει ότι, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης διαχρονικά, όλες οι βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών έχουν ήδη χορηγηθεί και εκκρεμούν αποκλειστικά και μόνον δευτερεύουσες άδειες ρουτίνας απαραίτητες για την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μεταβίβασης, σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, η έκδοση των αδειών αυτών είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία της διαιτησίας. Στην πραγματικότητα η διαιτησία αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει το «τελεσίγραφο» που έχει θέσει η Εldorado Gold (μέτοχος της «Ελληνικός Χρυσός») προς το ελληνικό Δημόσιο για την αναστολή του επενδυτικού προγράμματός της στην Ελλάδα από την επόμενη ημέρα που θα συνδυασθεί με την απόλυση των 1.100 εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, εξέλιξη που θα επηρεάσει την απασχόληση και των 1.300 έμμεσα εργαζομένων σε αυτά. Kαι η ίδια η Εldorado Gold, εξάλλου, με ανακοίνωση-ενημέρωση για την παραλαβή της αίτησης προσφυγής στη διαιτησία από το ελληνικό Δημόσιο την περασμένη Πέμπτη συνέδεσε την αναθεώρηση της στάσης της με το θέμα των αδειών. «Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μιας καλής σχέσης συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς. Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωνε στη Βουλή ότι τα περί εκκρεμών αδειοδοτήσεων είναι «μύθος» και υποστήριξε πως είναι ευθύνη της εταιρείας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή