H υπερφορολόγηση ωθεί πολλά μικρά καταλύματα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες

H υπερφορολόγηση ωθεί πολλά μικρά καταλύματα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο «εξόδου» ξενοδοχειακών μονάδων από τις αδειοδοτημένες με ειδικό σήμα λειτουργίας επιχειρήσεις επισημαίνει, μέσω της «Κ», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης θεωρεί ότι η επιβολή από τις αρχές του 2018 του φόρου διαμονής θα πλήξει περαιτέρω τον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα, σημειώνει τη μεγέθυνση της αγοράς των «γκρίζων» τουριστικών μισθώσεων σε αστικά ακίνητα οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται φορολογικά ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματίες της φιλοξενίας. Ηδη στον χώρο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων καταγράφονται οι πρώτες τάσεις φυγής από το καθεστώς της αδειοδότησης καθώς οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν, ενόψει και της επιβολής του φόρου διαμονής, ότι θα έχουν λιγότερες επιβαρύνσεις αν δραστηριοποιηθούν υπό την ομπρέλα της οικονομίας του διαμοιρασμού. Πάντως, το ΞΕΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και η δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας διαμοιρασμού για τη φορολογική εξομάλυνση του κλάδου». Η μελέτη διενεργήθηκε από την εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Τουρισμού καλεί τις υπόχρεες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να υποβάλουν έγκαιρα στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή τις αιτήσεις τους για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Επίσης, σημειώνει ότι η τελευταία προθεσμία που δόθηκε λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Το υπουργείο σημειώνει ότι επειδή δεν θα προβλεφθεί νέα παράταση η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας γεννά υποχρέωση της υπηρεσίας που χορήγησε το ειδικό σήμα λειτουργίας να το ανακαλέσει άμεσα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΞΕΕ για παράταση της προθεσμίας υποβολής από τους δυνητικά δικαιούχους του φυσικού φακέλου υποψηφιότητας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο πλαίσιο της δράσης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Η παράταση δόθηκε έως τις 6 Οκτωβρίου και ώρα 17.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή