Ανακατατάξεις στην αγορά φέρνει το ντιλ Forthnet, Vodafone, Wind

Ανακατατάξεις στην αγορά φέρνει το ντιλ Forthnet, Vodafone, Wind

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες συνεργασίες προμηνύει η συμφωνία των Forthnet, Vodafone και Wind για το τηλεοπτικό περιεχόμενο που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι εταιρείες Vodafone και Wind θα μεταδίδουν το περιεχόμενο των καναλιών NovaSports μέσα από τη δική τους πλατφόρμα παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης. Μάλιστα, η Vodafone ανακοίνωσε και την τιμολογιακή της πολιτική, η οποία ανέρχεται σε περίπου 13 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης) για τα κανάλια Novasports ή περίπου 48 ευρώ στην περίπτωση διάθεσης ενός πακέτου πολλαπλών υπηρεσιών (triple play). Βεβαίως, στο πλαίσιο των προσφορών που πραγματοποιούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι χρεώσεις μπορεί να μεταβάλλονται.

H νέα συμφωνία υποδηλώνει αφενός μεν τη στόχευση της Forthnet ν’ αποκτήσει νέες πηγές εσόδων, αφετέρου δε ότι οι διοικήσεις των τριών επιχειρήσεων (Forthnet, Vodafone, Wind) έχουν δημιουργήσει παραγωγικά κανάλια επαφής, τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, δεν απαίτησε ιδιαίτερα σημαντικό χρόνο διαπραγματεύσεων και ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες συμφωνίες, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα ν’ ανακοινωθεί και νέα συμφωνία της Forthnet, με έναν από τους δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία αυτή θα καθιστά τη Forthnet εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας, όπως ακριβώς η Cyta. Tο κρίσιμο ζητούμενο για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας, είναι η Forthnet να διαθέσει τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθέι η συμφωνία. Η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εκτός από μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο παρόχων, απαιτεί εξελιγμένα και μεγάλου κόστους συστήματα χρεώσεων και υποστήριξης των πελατών κινητής τηλεφωνίας. Σε ό,τι αφορά τις νέες πηγές εσόδων, η συμφωνία αναμφίβολα θα προσθέσει μια νέα πηγή εσόδων τόσο στις εταιρείες Vodafone και Wind, όσο και στη χειμαζόμενη Forthnet. Η τελευταία όπως και η Cyta Hellas χάνουν μερίδιο αγοράς, κυρίως προς όφελος των τριών μεγάλων του κλάδου, ΟΤΕ, Vodafone, Wind. που διαθέτοντας «βαθύτερες τσέπες» πετυχαίνουν καλύτερες προσφορές.

H τιμή διάθεσης των NovaSports καναλιών από τη Vodafone υποδηλώνει μια χονδρική τιμή αγοράς κάτω των 10 ευρώ τον μήνα – για την ακρίβεια μικρότερη των 9,68 ευρώ τον μήνα. Η εταιρεία αγόρασε μάλλον φθηνά, δεδομένου ότι η ονομαστική τιμή τιμοκαταλόγου για την ίδια υπηρεσία της Forthnet πλησιάσει 38 ευρώ, ενώ με την τρέχουσα προσφορά παρέχεται σε περίπου 28 ευρώ. Και φυσικά αν η Forthnet δεν χαμηλώσει τις χρεώσεις περαιτέρω, θα υπάρξει μαζική μετακίνηση των πελατών της στη Vodafone. Σημειώνεται ότι χρεώσεις αναφέρονται κατά προσέγγιση, επειδή μέχρι 30/9/2017 οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τις χρεώσεις τους με ΦΠΑ, αλλά χωρίς το φορολογικό τέλος 5% για την επικοινωνία και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση που επιβλήθηκαν από πέρυσι. Κι επειδή το φορολογικό τέλος, προηγείται της επιβολής ΦΠΑ, οι τιμές αναφέρονται κατά προσέγγιση. Από 1/10 η ΕΕΤΤ έχει υποχρεώσει τους παρόχους να αναγράφουν τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού τέλους και του ΦΠΑ.

Cyta Hellas

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η αγορά κινείται προς ένα νέο γύρο συγκέντρωσης, είτε μέσω Forthnet είτε μέσω της Cyta Hellas. Σε ό,τι αφορά τη Fοrthnet, το μέλλον της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Ωστόσο, όσο οι τράπεζες –που διακρατούν τα χρέη της εταιρείας– δεν ασκούν τα δικαιώματα μετατροπής των ομολογιών που κατέχουν σε μετοχές της εταιρείας, οι εξελίξεις θα καθυστερούν. Από την άλλη πλευρά, πιο γρήγορα αναμένεται να κινηθεί η πώληση της Cyta Hellas. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, ότι εφόσον δεν υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις από τους πωλητές, μέχρι τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει περάσει σε χέρια τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή